Backbencher. Links in Nederland op drift met islamitische partij

Peter van Nuijsenburg, Backbencher, Islamitische partij, Rotterdam
Koek en ei. Presentatie Links Verbond met NIDA in AD/Rotterdams Dagblad
Schermafbeelding

Je vraagt je af wat partijen als de PvdA, GroenLinks en de SP in hemelsnaam heeft bezield om in Rotterdam in zee te gaan met een islamitische partij als NIDA. Niets minder dan een Links Verbond moest het worden. Het werd een debacle.

Wie met onbevangen blik de website van NIDA Rotterdam bestudeert en niets zou weten van symptahieën voor de Palestijnse terreurorganisatie Hamas of de verwantschap met de fundamentalistische Moslim Broederschap, treft daar een onschuldig ogende beginselverklaring aan. Die heet tegenwoordig visie, want waar blijf je als moderne partij zonder visie. Die visie van NIDA  bestaat uit gemeenplaatsen waar je alleen als je erg je best doet, aanstoot aan kan nemen. Goed, ‘God als bron van ons leven’, dat zal je als seculiere partij niet gauw onderschrijven. Maar je moet nog beter je best doen om het niet eens te zijn met de stelling dat ‘oppervlakkigheid, vervreemding, hokjesdenken en culturele verkramptheid’ niet goed zijn voor de mens in het algemeen en de Rotterdammer in het bijzonder.

Deze visie heeft maar liefst vijf fundamenten, 1) leven, 2) geloof, 3) welvaart, 4) talent en 5) familie in onze stad, die nader worden uitgewerkt in, ja wel, ‘speerpunten’ die nog meer goeds beloven. Gaan we hier niet allemaal uit de doeken doen, u snapt de richting.

Het is, kortom, een visie waarmee je naar alle windstreken kan zeilen. En omdat je een politieke partij niet kan en moet beoordelen op haar visie, hoe hol en banaal ook, moet je afgaan op de daden, het gedrag en de uitspraken van haar vertegenwoordigers. Appeltje, eitje als je wil samenwerken met zo’n club, toch?

Peter van Nuijsenburg, Backbencher, Islamitische partij, Anne Dijk, Islamologe
Rolmodel samenwerking? Islamitische islamoloog Anne Dijk
Foto You Tube

Als partij geinspireerd door Allah heeft NIDA per definitie problemen met de verworvenheden van deze door en door geseculariseerde samenleving. Het woord van God, Allah, Jehova, Jupiter en wie ons verder vanuit de hemel meestal bestraffend toespreekt, wordt nog maar zelden gehoord en gevolgd. Maar bij orthodoxe moslims komt zijn boodschap nog vol door en al helemaal als het om de positie van de vrouw en de homo gaat.

Links is van oudsher een emancipatiebeweging en strijdt dus voor gelijke rechten en tegen disciminatie en achterstelling. Daar vind je niets van terug bij NIDA, niet in de visie en niet bij de ’25 concrete ideeën’, – met trouwens een forse scheut religie-, waarmee de partij het Rotterdamse leven wil verrijken. Wel één over ‘het misbruik’ dat gemaakt schijnt te worden ‘van de scheiding tussen kerk en staat’. Weliswaar ingebed in vrome frases over de meerwaarde van het geloof, maar toch. Genoeg om de alarmbellen te laten rinkelen, zou je zeggen.

Gevraagd naar zijn mening over de samenwerking van zijn GroenLinks met NIDA, wees Jesse Klaver er zondag in het programma Buitenhof op, dat de Islamisten de verklaring inzake de gelijkberechtiging van homo’s hadden ondertekend. Dat was kenneliijk voldoende. De rituele verkettering van homoseksualiteit, zonde!, en de routineuze, vaak dagelijkse anti-homo-terreur? Ach…. Opportunisme? Hoe komt u daarbij. Samenwerken was een ‘goed idee’.

Als je je in de nesten heb gewerkt en niet weet hoe je je daaruit redt, komt de redding soms van buiten. Dit keer ook nog van de omstreden bondgenoot zelf! NIDA had vier jaar geleden een tweet de wereld ingeschoten waarin zionisme werd gelijkgesteld aan Isis. Nu weet iedereen dat zionisme bij islamisten, maar ook bij extreem-links, in het leven van alledag antisemitisme betekent. En dat is nog steeds iets waar je in de polder beter niet mee kan aankomen.

Alarmbellen rinkelden laat bij Rotterdamse lijsttrekker GroenLinks Judith van Bokhove
Foto schermafbeelding in De Moslimkrant

De alarmbellen begonnen, zij het met vier jaar vertraging, opeens wel te rinkelen. Althans bij GroenLinks en, iets later, de PvdA. Bij de SP in Rotterdam zitten ze nog steeds met de vingers in de oren. Daarom kregen ze vermoedelijk ook niet mee dat NIDA nog altijd achter de tweet staat. Vrijheid van meningsuiting ook voor omstreden meningen. Vinden ze bij Isis vast ook.

Het Linkse Verbond is nu ter ziele. Maar de vraag blijft. Waarom? Het voor de hand liggende en vermoedelijk juiste antwoord is dat de seculiere drie dachten met behulp van NIDA Leefbaar, de grootste partij, te kunnen kloppen. Principes verkwanselen hoort bij de politiek, net zoals hypocrisie, het zit er ingebakken. Grote woorden zijn niet meer dan dat, woorden. Als de macht lonkt, gaat veel, zo niet alles overboord. We zouden het graag anders zien, maar zo zit het nu eenmaal.

Niettemin, er zijn grenzen. Die grenzen worden meestal niet gesteld door iets burgerlijks als fatsoen maar door geloofwaardigheid. Die geloofwaardigheid is het belangrijkste kapitaal van een politieke partij. Wie dat vergokt, kan de tent beter meteen sluiten. De seculiere drie hebben hun geloofwaardigheid op het spel gezet door met een partij als NIDA jacht te willen maken op het pluche. Dat wordt meestal afgestraft. Nu maar hopen dat het volgende week in Rotterdam ook gebeurt.

 

Afbeelding homepage: NOS weblog

Peter van Nuijsenburg
Over Peter van Nuijsenburg 201 Artikelen
Journalist en publicist Peter van Nuijsenburg (64) werkte in het verleden bij De Telegraaf, Elsevier en persbureau GPD. Voor deze laatste organisatie was hij correspondent in Johannesburg, Berlijn en Tokio. Peter was voorheen ook parlementair en economisch redacteur. Hij is liefhebber en kenner van kunst en cultuur. Bij dagblad Trouw publiceerde hij boekbesprekingen. Beroepsmatig en (meer recentelijk) als toerist was hij in Thailand en andere Asean–landen.