Backbencher over kersttoespraak van Zijne Majesteit

Peter van Nuijsenburg, Backbencher, Kersttoespraak, Willem-Alexander

Willem-Alexander groeit in zijn rol

Kersttoespraken van het staatshoofd staan steevast vol onschuldige vermaningen, opbeurende woorden, tegeltjeswijsheden en andere platitudes waar men bij de Oranje-vereniging het hele jaar reikhalzend naar uitkijkt. Dat ligt niet aan de vorst die ongetwijfeld allerlei diepe inzichten op zijn repertoire heeft maar aan de functie. Prikkelen, laat staan de boel eens flink opschudden, dat mag niet. Dat staat niet in zijn taakomschrijving. Onder de boom moet het vooral gezellig en gezapig blijven.

Het gaat dus om de verpakking. Over de inhoud, nepnieuws, verbinding, twitter dat soms bitter is,- een one liner mag -, etc, gaan we het daarom niet hebben. Dat staat woensdag in de krant en nu al, dankzij de altijd alerte Rijksvoorlichtingsdienst, op het wereldwijde web.

In menig huiskamer, oranjegezind of niet, heerste vermoedelijk toch enige spanning: hoe zou ie het dit keer doen? Wordt het weer een optreden rijp voor Lucky tv? Want laten we eerlijk zijn, als Willem Alexander spreekt, lijkt hij toch vaak op de personeelschef die voor het eerst een verdienstelijke pensionado op zijn afscheidsreceptie het horloge met inscriptie of de envelop met inhoud, ‘voor een welverdiende vakantie voor u en uw echtgenote’, moet overhandigen. Of zou hij dit keer aan allure gewonnen hebben? Zou hij ooit, wie weet in een niet te verre toekomst, het talent ontwikkelen om de nietszeggendheden pakkend te presenteren?

Het moet gezegd, de koning groeit in zijn rol. In het begin liep het nog even stroef maar later kwam hij steeds beter op dreef. Hij lijkt de techniek, ademhalen, timen, articuleren, intonatie, niet te star naar de teleprompter kijken, steeds beter onder de knie te krijgen. Het kwam er al met al redelijk geolied uit. Nog niet perfect maar hij is jong, en belangrijk, bereid te leren.

Je hoort altijd dat die toenemende professionaliteit ten koste gaat van de spontaniteit. Dat is waar. Maar het leven, zou de koning gezegd kunnen hebben, bestaat uit keuzes. Je kunt niet alles hebben. Dus liever een majesteit die zich redelijk soeverein door een tekst werkt waarvan hij zich ook regelmatig zal afvragen, waar halen ze het vandaan, dan één die er zich ontzettend spontaan doorheen hakkelt.

En als je hem met de buitenlandse collega’s vergelijkt doet ie het zo beroerd nog niet. The queen heeft een voorsprong van tientallen jaren maar wat daar uit het koninklijke strotje wordt gewrongen is meestal niet veel beter. En Angela Merkel, geen vorst want die hebben ze daar 100 jaar geleden afgeschaft, laat meestal ook de inspiratie thuis.

Kortom, Willem-Alexander, het gaat steeds beter. We doen niet mee aan het WK voetbal, maar het Oranjegevoel, dat komt er weer. Vast en zeker!

Bekijk op deze video de koninklijke boodschap ‘live’: https://www.nu.nl/binnenland/5062970/integrale-tekst-van-kersttoespraak-van-koning-willem-alexander.html

Foto: schermafbeelding
Peter van Nuijsenburg
Over Peter van Nuijsenburg 188 Artikelen
Journalist en publicist Peter van Nuijsenburg (64) werkte in het verleden bij De Telegraaf, Elsevier en persbureau GPD. Voor deze laatste organisatie was hij correspondent in Johannesburg, Berlijn en Tokio. Peter was voorheen ook parlementair en economisch redacteur. Hij is liefhebber en kenner van kunst en cultuur. Bij dagblad Trouw publiceerde hij boekbesprekingen. Beroepsmatig en (meer recentelijk) als toerist was hij in Thailand en andere Asean–landen.