Backbencher. Het nieuwe Mens, erger je niet


 

Peter van Nuijsenburg, Politiek Correct, Mens erger je niet
Protest tegen de Centrum Partij n 1982. Links ziet de nazi-fascisten weer opmarcheren

Mag ik hier een nieuw gezelschapsspel introduceren? Het is een nieuw, op deze tijd toegesneden ‘Mens, erger je niet’. De regels zijn simpel, net als bij ‘Mens, erger je niet’, en het is net zo gezellig. Wie heeft er  geen goede herinneringen aan, aan die knusheid van toen? Met voor de kinderen warme chocolademelk en koffie voor vader en moeder.

Dit nieuwe spel voegt bovendien nog iets toe. Je steekt er namelijk iets van op.

Hoe het werkt? De spelers, hoeveel maakt niet uit, moeten historische figuren ‘ontmaskeren’. Je kunt het daarbij zo ingewikkeld maken als je wilt.

Voor beginners leggen we de lat niet te hoog. Figuren die ondubbelzinnig fout zijn tellen natuurlijk niet mee. De grote massamoordenaars Hitler, Stalin, Lenin, Mao, Pol Pot, de Kims, zijn hors categorie. Ze hebben ongetwijfeld nog aanhangers maar die leven tegenwoordig meestal in het verborgene. Een portret van de Grote Roerganger aan de muur, met devoot kaarsje op een schapje, maakt op het bezoek toch een rare indruk.

Het gaat ook niet om vaderlandse helden die allang afgeschminkt zijn zoals J.P. Coen, Van Heutsz, Van Riebeeck, Daendels, Jan Marijnissen. Er zijn nog wel mensen die sputteren dat ze ‘in het licht van hun tijd’ moeten worden gezien en niet naar de huidige maatstaven moeten worden beoordeeld. Dat zijn meestal historici dus die leven in het verleden. Hebben we geen boodschap aan. Die laten we in hun suffe, waardevrije hoekje in de universiteit rustig hun beschimmelde tekstjes lezen.

Nee, de uitdaging ligt elders. In dit spel gaat het om onvermoede karaktereigenschappen van helden die tot voor kort onomstreden op hun al dan niet figuurlijke sokkel stonden. Het gaat om karaktertrekken die deze helden en hun rol in de geschiedenis  in een geheel, en zeker niet positief, daglicht stellen.

Ik zie dat jullie allemaal gevorderden zijn, dus we maken het niet te makkelijk. Daar gaat ie dan.

Inderdaad, Philippe. Everyone goes.

Wie trapt af? Ik? Vooruit dan maar.

‘Van Speijk, van ‘dan liever de lucht in’. Toonbeeld van onverzettelijkheid en vaderlandsliefde. Wie vindt hier wat van? Fleur?

‘Hij heeft enorme schade aangericht met zijn sowieso verderfelijk nationaal-fascistische actie. Al die ruiten die gesneuveld zijn. Van al die kansarme mensen. En wij het maar hebben over Jihadisten. Van Speijks nabestaanden moeten de schade alsnog vergoeden, met een toeslag voor niet verwerkt leed’.

Wat vinden we ervan? Jesse?

Peter van Nuijsenburg, Politiek Correct, Mens erger je niet
AnneFleur Dekker. Anti Alles Polcor

‘Niet onaardig, maar AnneFleur had ook de klimaatverandering er bij moeten betrekken. Als het niet zo droog was geweest had dat kruit nooit kunnen ontploffen. En de vluchtelingen. Er waren door die oorlog vast veel vluchtelingen in die haven’.

Daar heeft Jesse wel een punt, vinden jullie ook niet. Vijf punten. Iedereen mee eens? De volgende. René?

‘Marx. Hij was een geweldige antisemiet. Ik herinner me een college van oud-minister Albeda die een schuimbekkende antisemitische tirade voorlas en vroeg van wie die was: Hitler of Karl? Enfin jullie raden het al. Als we de verzorgingsstaat willen redden moeten we afscheid nemen van Marx.’

Dank, René. Weer heel hooggeleerd. Wie van jullie wisten dit? Niemand?  Goed, zeven punten voor onze René.

Wie verder? Max?

‘Dries van Agt. Hij heeft 40 jaar geleden op slinkse wijze het tweede kabinet-Den Uyl verhinderd en daarmee de weg vrij gemaakt voor Trump, het neoliberalisme , de marktwerking in de zorg en het turbokapitalisme’.

Hmm. Mogen we in zijn geval niet verdisconteren dat hij zich nu sterk maakt voor de Palestijnse zaak?

Wat zeg je, Derk Jan? Kom er maar mee voor de draad. We kunnen hier wel  een stootje hebben. Ja toch, jongens?

‘Hij heeft samen met Wiegel de invoering van het socialisme voorkomen en het land gered. Dat Palestijnengeknuffel is wel een minpuntje maar doet niet af aan zijn grote verdiensten. Hij …

Jongens, laat Derk Jan alsjeblieft uitspreken! We zijn toch met volwassen mensen onder mekaar?

Nee, Marie-José, Derk Jan is geen fascist omdat ie tuinbroeken bij vrouwen niet leuk vindt. Wat zeg je, Sylvana? Is Derk Jan een racist omdat een oudoom destijds voor de slavenhandel naar Zuid-Afrika is geëmigreerd?  Nee, Derk Jan, nee! Hier wordt niet geslagen. En helemaal niet met dat boek van Femke! Het is hier geen dierentuin.

Goed, goed, neem ik terug, Ingrid. Dieren hebben ook rechten. Het is al erg genoeg dat ze opgesloten zitten en tegen hun zin aan gegaapt worden.

Peter van Nuijsenburg, Politiek Correct, Mens erger je niet
Anja Meulenbelt, Feministisch Polcor
Foto blogsite Anja Meulenbelt

Wat dachten jullie van een kleine time-out? Met een kopje kamillethee om de gemoederen even te laten bedaren?

Iedereen weer gekalmeerd?

Wat zeg je, Max? Wil je je score horen. Vooruit, zes punten. Ben je het daar niet mee eens? Wie is het nog meer niet mee eens? Hoe bedoel je, Asha, ik  een male chauvinist pig? Omdat ik zonder de meiden van FARR de regels heb opgesteld?

Wat krijgen we nou. Erger dan Thierry Baudet? Kom nou. Nu overdrijf je toch. Ik speel beter piano. En ik ben heus ook met donkere vrouwen naar bed geweest. Wat nu weer, Fleur? Heb ik die vrouwen daartoe  gedwongen, oh, en was dat een vorm van repressie omdat ik vast en zeker boven moest liggen? Hoe weet je dat, was je erbij?

Hé, hé, wat wil je met die taart, Anja?


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Peter van Nuijsenburg
Over Peter van Nuijsenburg 252 Artikelen
Journalist en publicist Peter van Nuijsenburg (1951) werkte in het verleden bij De Telegraaf, Elsevier en persbureau GPD, het Financieele Dagblad en diverse omroepen. Hij was correspondent in Johannesburg, Berlijn, Tokio en Rome. Peter was voorheen ook parlementair en economisch redacteur. Hij is liefhebber en kenner van kunst en cultuur. Bij dagblad Trouw publiceerde hij boekbesprekingen. Beroepsmatig en (meer recentelijk) als toerist was hij in Thailand en andere Asean–landen.