Backbencher. De Grenzeloze Egotripperij van Thierry Baudet

Peter van Nuijsenburg, Backbencher, Baudet

Thierry verleidt de kiezers
Foto Twitter

Soms vraag je je af wat zelfs een politicus bezielt. Voor drie seconden op het journaal, een foto in de Amelandse Waddenbode, een selfie met de winnaar van Heel Holland Bakt, doen ze een moord. Een politicus, zei ooit een cynische Binnenhof-veteraan, is bereid zijn hele familie, niet alleen zijn schoonmoeder, te offeren aan de God van de Publiciteit. Hij zal dus van kerktorens springen, helaas aan een touw, zich in de modder wentelen, het ongetrainde lijf de Mont Ventoux ophijsen als hij er maar mee in het nieuws komt. Smaak, laat staan goede, is nooit een belemmering. De sprong van plaats 20 naar plaats 19 op de kieslijst rechtvaardigt alles. De kiezer is er inmiddels aan gewend. Het hoort er kennelijk bij.

Soms maakt zelfs een politicus het te bont. Dan wordt het minimum aan politiek fatsoen met voeten getreden. Krijgen ook collega’s last van plaatsvervangende schaamte.

Zo’n moment beleefden we tijdens het debat over de Mali-affaire. Twee soldaten waren om het leven gekomen door de ontploffing van een ondeugdelijke mortiergranaat en een derde was levensgevaarlijk gewond geraakt. Het was een tragedie die voorkomen had kunnen worden. Minister van Defensie Jeanine Hennis deed tijdens het debat het enige dat ze kon doen. Ze stapte op. De ministeriële verantwoordelijkheid bleek uiteindelijk geen holle frase. Haar reputatie heeft een paar forse krassen opgelopen maar ze bracht tenminste het fatsoen op dat de situatie vereiste. Ze zal daarmee op termijn haar politieke leven wel hebben weten te redden, maar goed, dat is van later zorg.

Het debat zelf werd van links tot rechts met grote professionaliteit gevoerd. Er was vooraf met enige spanning uitgekeken naar de opstelling van de formerende partijen, VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Maar ook die woordvoerders, inclusief die van Hennis’ eigen partij, de VVD, deden waarvoor ze gekozen zijn. Hennis werd niet uit de wind gehouden en stevig aangepakt. Wie wilde kon vaststellen dat het met de geloofwaardigheid van de politiek niet altijd huilen met de pet op is.

Peter van Nuijsenburg, Backbencher, Baudet

Thierry blaast aftocht na soldateske show
Foto NU.nl

Alleen Thierry Baudet van Forum voor Democratie deed niet mee. Hij vond het nodig om in een militair vest en met een paar soldatenkistjes in de hand het woord te voeren. Puur om punten te scoren. Dat het ten koste ging van de nabestaanden van de omgekomen militairen kon hem kennelijk niet schelen. Hoofdzaak: kop op de tv, foto in de krant. Je moet alleen al uit kiesheid altijd voorzichtig zijn met dit soort toespelingen maar ‘over lijken gaan’ en ‘lijkenpikkerij’ zijn hier voor de verandering eens letterlijk op hun plaats.

Kamervoorzitter Khadija Arib vond in elk geval dat Baudet te ver was gaan. ‘Wat heeft u nu weer aan? Ik vind dit niet gepast bij dit debat’. Dat vonden Baudets collega’s ook maar van de publieke tribune klonk applaus. Hij had het toch maar weer geflikt.

Baudet zal ongetwijfeld aanvoeren dat hij zo een ten hemel schreiende misstand aan de kaak heeft willen stellen. Dat het een schandaal is van de buitencategorie: onze jongens met ondeugdelijk spul de woestijn in sturen. Van een ander zou je het met enig goede wil, als je nog niet zo cynisch bent als de Binnenhof-veteraan, eventueel, vooruit dan maar, nog kunnen aannemen. Maar van Thierry Baudet?

Peter van Nuijsenburg, Backbencher, Baudet

Double T-fractie poseert tijdens Liefzijndag. Die links? Theo Hiddema

Baudet is de egotripper van de polderpolitiek. Met zijn vleugel, zijn Latijnse citaten, banaliteiten over vrouwen en de homeopatische verdunning, het koketteren met Blut und Boden.

Hij zal hij ongetwijfeld de kleurrijkste figuur van het Binnenhof willen worden. De intellectuele nazaat van Pim Fortuyn. Net als Fortuyn een fenomeen willen wezen, de dandy die het establishment de stuipen op het lijf en de linkse kerk in de gordijnen jaagt. Alleen, wat bij Fortuyn werkte, werkt niet bij Baudet. Baudet heeft misschien enig charisma maar mist ten enenmale wat Fortuyn in overvloed had. Humor en zelfspot. Jezelf dodelijk serieus nemen, dat was er bij Fortuyn niet bij. Je moest om de politiek wel kunnen lachen. Bij Baudet wordt misschien wel eens gelachen, kan niet worden uitgesloten, maar zeker niet om Thierry.

Lachen is vermoedelijk de beste manier om met Baudet om te gaan. ‘Lachend de waarheid vertellen, wie verbiedt dat’? Dat zei de Romeinse dichter Horatius 2000 jaar geleden al. Baudet zal hem ongetwijfeld in het Latijn kunnen opdreunen.

Peter van Nuijsenburg, Backbencher, Baudet

Baudet zet zijn strop zelf wel
Foto van Martien Pennings blog

Wat je niet moet doen is wat de de dames van het Radicaal Anarchistisch Feministisch Front (RAFF) hebben gedaan. De deur van zijn grachtenpand besmeuren geeft misschien een fijn gevoel, vrouwenstrijd enzo, maar het speelt hem alleen maar in de kaart. Hun vandalisme is zijn publiciteit. Slachtoffer van anonieme smeerpijperij. Daar kun je zelfs een aanslag op de democratie van maken.

Of de RAFF-acties er ernstig aan bijdragen, kun je je afvragen, maar in elk gaat het hem en zijn partij voor de wind. Bijeenkomsten worden druk bezocht, in de peilingen gaat het crescendo (Latijn voor stijgen) en de pose als de intellectuele tegenhanger van Geert Wilders slaat aan. En toch, het is een keuze tussen bah en boe, toegegeven, maar als het mes op de keel wordt gezet, de loop van het pistool tegen de slaap drukt, de duimschroeven worden aangedraaid, dan toch altijd nog liever Wilders dan Baudet.

Deze pagina delen

 • Delen op Facebook
 • Delen op Twitter
 • Delen op LinkedIn
 • Delen op Google+
 

Lees ookgerelateerde berichten

3 Reacties

 1. De man is stapelkrankjorum. Echt “van het padje af” zoals Plato het destijds zo mooi zei. Kijk maar:

  https://www.youtube.com/watch?v=ghl962XxhQs&t=683s

  Cor Verhoef
 2. Egotripperij kenmerkt nu eenmaal de meeste politici en journalisten.

  • Gelukkig is egotripperij niet het kenmerk van elke beroepsgroep, Maarten. En zijn er altijd uitzonderingen die de regel bevestigen. Dat dan weer wel.

   Redactie Trefpunt Azië

Reageer

E-mail (wordt niet gepubliceerd)