Back in the USA (9)

9 oktober 2015

Land van tegenstellingen

Zo mooi als de staat Utah is, zo bekrompen is een groot deel van de bevolking. In veel steden, dorpen en gehuchten word je overal van buitengesloten, als je geen mormoon bent en niet leeft naar de voorgeschreven regels en je je niet onderwerpt aan de sociale druk.

We zijn in Seattle. De sfeer is er anders dan in Salt Lake City, gezellige drukte op straat, winkelend publiek, naast de kade een overdekte markt van een meter of zeshonderd met stalletjes met zelf gefabriceerde snuisterijen, groenten en fruit, viskramen met indrukwekkend grote kreeften, krabben en zalmen. Stadsbussen en trolleybussen rijden af en aan en… hier kun je in de restaurants wel een glas wijn bestellen.

We steken over naar Vashon Island, een kwartier varen van Seattle, zo mogelijk nog vrijer dan op het vaste land. Ben je gay, lesbian of transgender: moet jij weten, ga je gang, woon samen met je vriend, speel mee in het lesbian baseballteam, loop over straat, zoals je bent.

De inwoners van Vashon zijn voornamelijk blank en in goeden doen, een beetje hippies op leeftijd, die nu wonen in grote huizen en van A naar Beter rijden in bakken van auto’s.

Geen hoofddoekjes, weinig Afro-Americans, op het hele eiland drie of vier daklozen.

D9 KreeftenIn downtown Seattle struikel je bijna over de sloebers, losers en pechvogels, die moeten zien te overleven met bedelen en het omkeren van afvalbakken.

Er zijn in Amerika wel hulpprogramma’s, eetgelegenheden voor de hongerigen, shelters voor als het te koud wordt. Kortom er is bed, bad en brood, zij het te weinig.

Iemand als burgemeester Aboutaleb van Rotterdam wordt hier node gemist: ‘Niemand slaapt bij ons op straat, ik moet er niet aan denken dat er iemand in mijn gemeente onder een brug dood vriest. Ik neem dat niet voor mijn rekening.’

Midden op de toonbank van de plaatselijke boekwinkel lezen we een stukje uit de Bill of Rights: First Amendment waarin het recht op het vrije woord wordt gewaarborgd. Eromheen covers van boeken, die niet op de scholen mogen worden aanbevolen of gelezen en uit de bibliotheken worden geweerd in de fundamentalistische gemeenschappen.

D9 Harry Potter and the Sorcerer’s Stone

D9 Charlie and the Chocolate FactoryD9 Grapes of Wrath

 

Een greep uit de titels. John Steinbeck, Grapes of Wrath: verboden, omdat het de ingezetenen van Californië als slecht doet overkomen; Roald Dahl, Charlie and the Chocolate Factory: verboden omdat het jongeren tot misdaad aanzet; The American Heritage Dictionary: verboden omdat er woorden uit het Bargoens in zijn opgenomen, F. Scott Fitzgerald, The Great Gatsby: verboden vanwege het gebruik van onwelvoeglijke taal en verwijzing naar bloot met als doel om seks te hebben; Anne Frank, The Diary of a Young Girl, verboden omdat het depressief maakt, J.K. Rowling, Harry Potter and the Sorcerer’s Stone, verboden vanwege foute religieuze standpunten, anti-familie en geweld (veel christelijk fundamentalisten zijn gek op wapens, sic!).

De Vashon Book Shop windt er geen doekjes om: We Proudly Sell Banned Books!

Chris Ebbe
Over Chris Ebbe 203 Artikelen
Chris Ebbe, vader van twee dochters, grootvader van drie kleinkinderen. Chris is begonnen als onderwijzer, werd daarna leraar biologie en decaan aan een middelbare school in Spijkenisse. Heeft evenals zijn vrouw, kunsthistorica, een brede belangstelling voor alles wat te maken heeft met stad en platteland, mens en natuur, kunst en architectuur. Werkt, gewapend met familieverhalen en na genealogisch onderzoek, aan een roman.

4 Comments

 1. Ik ben al steeds van plan een verhaal te schrijven over de Mormonen, met name de Tempel, de mannenwereld en de geheimzinnigheid. Ooit ben ik er zelfs aan begonnen. Ik krijg er gewoon weer zin in na dit stuk van jou Chris. Boeiend.

  • Beste Femmy,

   Dank je wel voor je reactie, ik ben er blij mee. Succes met je verhaal de ondoorgrondelijke wereld van de Laatste Heiligen (volgens eigen zeggen).

   Groet,

   Chris

 2. Wat een vreemd land is het toch. Mooi Chris, hoe je de tegenstellingen neerzet. Dichtbij, maar tegelijkertijd zo ver weg.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.