Bach in Cambodja


Don’t talk too much!

Siem Reap – Op een bord langs de kant van de weg lezen we dat elke zaterdagavond in het ziekenhuis door een arts een celloconcert wordt gegeven om geld in te zamelen voor het kinderziekenhuis. Als zelfverklaarde ‘sociaal bewogen muziekliefhebbers’ willen we dat wel meemaken, dus rijden we met Therese en Jacques, onze Franse vrienden-voor-deze-vakantie, naar het Jayavarman VII Children’s Hospital.

In de aula van het ziekenhuis zitten ruim honderd toeristen in afwachting van de dingen die komen gaan. Midden op het grote podium slechts een cello, een microfoon en een stoel. Om kwart over zeven loopt de man waar het om gaat het het podium op: Dr.Beat Richner, een zestiger, gezet postuur, wat frommelig ogend. Zonder iets te zeggen gaat hij spelen: de cellosuite van Bach klinkt prachtig in de grote ruimte.

Dan stopt hij en begint zijn verhaal: als kinderarts opgeleid in zijn geboorteland Zwitserland, in 1974 naar Cambodja gezonden door het Zwitserse Rode Kruis om daar te werken in het Kantha Bopha Kinderziekenhuis. De machtsovername door de Rode Khmer dwingt hem naar Zwitserland terug te keren. Daar werkt hij niet alleen als arts in het kinderziekenhuis van Zürich maar is als Beatocello ook de artiest, die van tijd tot tijd als muzikale komiek optreedt en daarbij een aantal kinderboeken met verhalen schrijft, die hij zelf illustreert.

A private affair

In 1990 vraagt koning Sihanouk hem om naar Cambodja terug te keren en daar het tijdens de oorlog verwoeste Kantha Bopha ziekenhuis weer op te bouwen en te gaan leiden. En dan ontstaat er iets unieks: Beat Richner slaagt er in om vanaf 1992 uit het niets vijf kinderziekenhuizen te bouwen – vier in Phnom Pen en één in Siem Reap – met 2250 fatsoenlijk betaalde medewerkers.

Deze ziekenhuizen krijgen zo’n 3000 bezoekers per dag, waarvan 400 kinderen worden opgenomen. 85% van de zieke kinderen in Cambodja krijgt zorg vanuit deze kinderziekenhuizen. En dat alles gratis in een land waar 80 procent van de inwoners eenvoudigweg geen geld heeft om medische zorg te betalen.

Om de vijf ziekenhuizen draaiende te houden is 42 miljoen dollar per jaar nodig. Cambodja draagt 3 procent bij, de Zwitserse staat 10 procent, het overgrote deel moet dus komen uit donaties, terwijl ook in Cambodja de prijzen stijgen. “Save a child is in Cambodia a private affair,” concludeert Richner bitter en begint weer te spelen.

RichnerWijs advies

En zo verloopt de avond: cellomuziek van Bach, Bruch en Brahms wordt afgewisseld door verhalen, die op ons steeds meer indruk maken. Richner vertelt over de omvangrijke tbc-besmetting onder de bevolking (een erfenis van het Rode Khmer regime), die van moeder op kind wordt overgedragen.

Hij haalt uit naar de povere en vaak corrupte gezondheidszorg, de bureaucratie en arrogantie van hulporganisaties als UNICEF en WHO. Ze zijn eerder een obstakel dan partners.

De man op het podium neemt zeker geen blad voor de mond. Het leverde hem een ‘wijs advies’ op van de Chinese ambassadeur toen zij deze wekelijkse bijeenkomst een keer bezocht: “Don’t talk too much”. En dat herhaalt hij een aantal malen zachtjes in zijn betoog.

Dan is het voorbij: onder ovationeel applaus verlaat deze bijzondere man het podium. Bij de uitgang offeren we grootmoedig – geraakt als we zijn door Richner’s boodschap. We kopen natuurlijk een dvd van Beatocello en nemen een uittreksel van de Schweizer Illustrierte mee, gewijd aan het werk van Richner.

Eén van de koppen in het blad: “Diplomacy is not Beat’s strength – and it’s just as well.” Zo is het maar net!


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Avatar
Over Bert Geleijnse 2 Artikelen
Bert Geleijnse (1946, Zaandam). Import Zeeuw van het zuiverste water. Deed van alles in zijn leven, van welzijnswerker tot voorlichter bij rijkswaterstaat. Afdeling Zeeland, dat wel. Bert is echter vooral een klavieracrobaat. Zijn eerste slachtoffer was het harmonium met trappers. Daarna volgden orgels, piano's, klavecimbels en andere dingen met toetsen. Bert is inmiddels een gewaardeerd concertmusicus. Bijna een halve eeuw met zijn Corrie, samen de trotse ouders van twee prachtige dochters en twee lieve kleinkinderen.