Baanbrekende besluit, abortus binnenkort legaal in Thailand

Deze week nam de Thaise Senaat een baanbrekend besluit: vanaf 12 februari is abortus gedurende de eerste 12 weken van de zwangerschap in Thailand voortaan legaal. Eerder al was de nieuwe wet goedgekeurd door de Thaise Tweede Kamer. “De vergadering van vandaag is historisch”, zei senator Kamnoon Sitthisamarn maandag. “We wilden de procedures in 1 dag afronden zodat de wet op 12 februari kan ingaan”.

Normaal gesproken zijn er drie zittingen nodig om nieuwe wetten te bespreken. Deze vonden dit keer op dezelfde dag plaats, daar het hooggerechtshof eerder bepaald had dat de wet uiterlijk 12 februari moest in gaan. 

Thaise senators in vergadering.

Onder de huidige wetgeving was abortus verboden gedurende de hele zwangerschap. Het was alleen toegestaan als de gezondheid van de moeder in gevaar is, of wanneer de zwangerschap het gevolg is van verkrachting. Illegale abortussen konden bestraft worden met 3 jaar cel en een boete van 60.000 Baht voor de moeder, en tot 5 jaar gevangenisstraf voor de aborteur.

Maar in praktijk komen abortussen toch regelmatig voor.  Vrouwen kunnen hiervoor terecht bij de stichting Thai Planned Parenthood. De artsen daar geven een ruime interpretatie aan ‘gevaar voor  gezondheid’ zodat veilige abortus toch beschikbaar is voor Thaise vrouwen. 

Maar de situatie is delicaat. Lang niet alle artsen en verplegend personeel steunen vrouwen in hun strijd voor het recht op abortus. Artsen van Planned Parenthood zeggen dat ze nog steeds zeer discreet moeten werken uit angst repercussies uit de hoek van conservatieve, boeddhistische elementen uit de samenleving. Ook in de media en door religieuze autoriteiten wordt abortus vaak weggezet als immoreel. 

Pro Choice activisten op demonstreren op maandag 25 januari voor het Thaise Parlement.

Maar nu wordt abortus in de eerste 12 weken legaal, wat een mijlpaal is voor boeddhistisch Thailand. Voor zwangerschapsbeëindiging na de 12e week blijven echter dezelfde beperkingen en straffen gelden als voorheen. Pro-Choice activisten zeggen dat hierdoor het stigma op abortus onverminderd zal blijven voortbestaan. “We willen dat alle straffen worden geschrapt,  omdat iedereen het recht heeft haar ​​zwangerschap af te breken zonder te worden gestraft”, zei activist van Pro Choice Nisarat Jongwisan. “Zolang abortus strafbaar is, belemmert het de toegang tot deze dienstverlening en worden ze in hun waardigheid aangetast.”

Over Redactie 798 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*