Baan Louis, het huis van Louis Leonowens in Lampang

Het huis van Louis Leonowens “Baan Louis”

Het huis waar Louis T. Leonowens woonde was tevens het kantoor van het bedrijf Louis T.Leonowens. “Baan Louis”, zoals het lokaal wordt genoemd, bevindt zich in de “bosbouw” -wijk van Lampang. Het ligt niet ver van de Wang-rivier en de iconische Rachadapisek-brug. Louis (1856-1919) was de zoon van de bekende Anna Leonowens. Zij was de Britse lerares van de kinderen van  koning Mongkut (Rama IV).

Baan Louis Lampang, Lode Engelen.

Louis was zeven toen hij in 1862 samen met zijn moeder aankwam in, toen nog, Siam. Hij heeft zijn schoolopleiding van zijn moeder gekregen, samen met de kinderen van koning Rama IV. Voor zijn hogere opleiding is hij naar Europa gegaan. En op 27 jarige leeftijd is hij terug naar Siam gekomen. Dank zij zijn goede connecties aan het hof van Rama V is hij hoofdofficier van de koninklijke garde geworden. In 1884 heeft hij de garde verlaten, en werd hij gevraagd door British Borneo om als vertegenwoordiger op te treden bij bosconcessies en houtaankopen bij lokale bedrijven in de streek van Lanna. Het hout werd wereldwijd verkocht.

Louis was op dat moment gestationeerd in Rahang in de provincie Tak. Hij reisde toen al vaak naar Lampang om contact te onderhouden met Chao Bunwatwongmanit de leider van Lampang. In 1886 heeft hij British Borneo verlaten en is gaan werken voor Bombay Burma Trading waar hij zich vooral bezig hield met Teak.

In 1893 is zijn vrouw Caroline Isabelle Knox Leonowens overleden. Zes jaar later in 1899 hertrouwde hij met Reta May Maclaughlan die 20 jaar jonger was dan hijzelf.

Baan Louis Lampang, Lode Engelen.

Zijn eigen bedrijf

In 1905 is Louis zijn eigen bedrijf begonnen onder de naam van Louis T Leonowens. Hij ging een joint venture aan met het in Engeland gebaseerde bedrijf  Denny, Mott & Dickson. Samen waren ze bedrijvig in zaagmolens, kleine havens en magazijnen in Bangkok. Louis had hiervan de leiding in Thailand. Vanaf 1906 werd de invloed van Louis op het bedrijf steeds kleiner, maar zijn sociale leven in de high society van Bangkok verminderde niet. In 1913 verliet hij Siam, en in 1919 is hij op 63 jarige leeftijd overleden. In zijn testament heeft hij beslist, dat de helft van zijn vermogen naar zijn kinderen ging en de andere helft naar Reta. Eveneens heeft hij in zijn testament gezet dat na het overlijden van Reta, de overblijvende erfenis naar liefdadigheidsinstellingen in Siam moest gaan.

Baan Louis Lampang, Lode Engelen.

1939, Siam wordt Thailand

In 1939 wordt het bedrijf overgenomen door de Royal Forest department van Thailand. Het huis met het kantoor viel vanaf dat moment onder het toezicht van de Thaise staat.

Baan Louis is een huis gebouwd in koloniale stijl, met twee verdiepingen deels in metselwerk en deels in hout gebouwd. De hoofdingang is in westerse stijl met een boog gemaakt met in de boog ventilatieroosters. De bovenste verdieping is volledig in hout gebouwd. De verdieping heeft zowel aan de voorkant als aan de achterkant een ingang die via een trap bereikbaar is. Overal in de muren zijn ventilatieroosters ingebouwd, wat het huis ook in dit warme klimaat toch wel leefbaar gemaakt heeft. Het dak is een zadeldak met aan de voorkant een aangebouwd portiek.

Baan Louis is een van de weinig overgebleven Alampang-Victoria huizen uit de tijd van koning Rama V. De tuin is een heel rustgevende plek met Bodhi- en vijgenbomen. Het lage gebouw is het gebouw dat dienst deed als kantoor van het bedrijf. De voorkant van dit gebouw is voorzien van een dak, ondersteund door houten pilaren om de ingang en de ramen tegen regen te beschermen.

Baan Louis Lampang, Lode Engelen.

Baan Louis Lampang, Lode Engelen.

Baan Louis Lampang, Lode Engelen.

Baan Louis Lampang, Lode Engelen.

 

© Lode Engelen, foto’s genomen in Baan Louis Lampang op 30.11.2019.

Lode Engelen
Over Lode Engelen 233 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be

3 Comments

  1. Interessante historische informatie Lode. Echter wat mij betreft, hadden de foto´s van de trucks in dit verhaal beter achterwege gelaten kunnen worden. Zij hebben naar mijn mening geen directe relatie tot je verhaal. Dit soort trucks zijn pas decennia na 1939 gemaakt en op de weg gekomen. Je zou wellicht wel kunnen zeggen, dat deze foto´s een weerspiegeling zijn, van het vaak gemankeerde historische besef van de gemiddelde Thaise medemens.
    Ik kijk echter alvast met belangstelling uit naar je volgende bijdrage.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*