Baan Dam, de zwarte tempel in Chiang Rai

Baan Dam, openluchtmuseum van Thawan Duchanee

Baan Dam betekent zwart huis. Ook al is Baan Dam geen tempel, dit bouwwerk wordt wel de “zwarte tempel” genoemd, tegenhanger van de “Witte Tempel” (Wat Rong Khun).

De witte tempel staat symbool voor de reinheid en wijsheid van de Boeddha, de  “zwarte tempel ” symboliseert daarentegen dood, ziekte ouderdom en het slechte in de mens, zoals boeddha die gezien heeft tijdens zijn reizen door het land. Er staan een veertigtal gebouwen, meestal zwart en donker gekleurd. Ze vormen een breed scala van de noordelijke architectuur. In de gebouwen vind je dingen zie zeer nauw verbonden zijn met de dood, zoals skeletten van dieren, horens, schedels, slangenhuiden, en  diverse gebruiksvoorwerpen.

Kunst is moeilijk uit te leggen, en iedereen zal zijn eigen interpretatie hebben bij de beelden die Thawan oproept. Daarom weinig commentaar bij onderstaande beelden.

Hoofdgebouw
Het hoofdgebouw, waar ook de tijdelijke tentoonstellingen zijn.

Thawan Duchanee ( 1939 – 2014) was een Thaise hedendaagse kunstschilder, architect en beeldhouwer met een internationale reputatie. Thawan was als kind al een zeer begaafd kunstenaar, hij behoorde tot de laatste generatie van studenten van Silpa Bhirasri’s Silpakorn universiteit. Daarna is hij gaan studeren aan de Rijks Academie van Beeldende Kunsten, in Amsterdam met een postdoctorale beurs van het Nederlandse ministerie van onderwijs. Thawan is niet alleen beroemd voor zijn schilderwerken, maar zijn speciale creaties in architectuur en houtsnijwerk zijn minstens even bekend. Thawan had één zoon, Doithibet samen met Margareth Vanderhoek.

“Kunst is buiten natuur en intellect” volgens Thawan, en hij gaf voorrang aan artistieke creativiteit in kunstwerken. Baan Dam is ongetwijfeld zijn meesterwerk. Hij heeft er gewoond tot aan zijn overlijden op 3 september 2014.

Thawan
Thawan Duchanee enkele maanden voor zijn overlijden.

 

Het “huis ” waar Thawan woonde tot aan zijn overlijden.

 

houtsnijwerk
Bijzonder gedetailleerd houtsnijwerk.

 

Links in beeld een forse bewaker van het ” tempel ” gebouw.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotos genomen in 2013, 2014, 2015 in Baan Dam, Nang Lae, Chiang Rai Thailand.

 

 

Lode Engelen
Over Lode Engelen 231 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be