WWF: Steeds meer Aziaten tegen wildlife voedselmarkten

 

China, varkenspest, Erik Kuijpers
Geroosterd en gekruid varkensvlees in China

In Azië hebben steeds meer mensen het gehad met de zogenoemde wildlife voedselmarkten, waar je exotische dieren en hun vlees kunt kopen voor consumptie. Reden: De oorsprong van het coronavirus ligt vrijwel zeker op een van de vele onhygiënische dierenmarkten in China. Het Wereldnatuurfonds (WWF) deed onderzoek.

Door middel van een enquête werden vijfduizend mensen uit vijf Zuidoost-Aziatische landen naar hun mening gevraagd over de markten in hun land. Het ging hierbij om inwoners uit Japan, Myanmar, Thailand, Vietnam en Hongkong. Volgens het WWF gaf bijna tachtig procent van de respondenten aan dat je een pandemie als deze kunt tegengaan door de beruchte voedselmarkten te sluiten.

Verbod voedselmarkten

Nog meer deelnemers aan het onderzoek waren voor een algeheel verbod op deze voedselmarkten. Meer dan negentig procent vindt zo’n verbod een goed idee. Van de 5000 ondervraagden was slechts één procent het er niet mee eens om de dierenmarkten te sluiten. Daarnaast geeft 84 procent aan dat ze nooit meer dieren zullen kopen op een markt zoals die in Wuhan. Uit het onderzoek blijkt dat de ondervraagden zich bijna allemaal zorgen maken over het coronavirus en de gevolgen die dit gaat hebben.

Honden en katten

Lode Engelen. De vleerhonden tempel.
Foto: Lode Engelen.

Volgens wetenschappers is het coronavirus van dier op mens overgegaan. De eerste besmette mensen waren bezoekers van een grote voedselmarkt in de Chinese stad Wuhan.

Op die markt worden vleermuizen, slangen, civetkatten en andere wilde dieren, evenals vissen en zeevruchten verkocht. Vaak onder onhygiënische en voor de dieren barre omstandigheden. Ook wordt er ter plekke geslacht.

Tijdens de uitbraak van het Sars-virus, enkele jaren geleden, waren het ook dieren die het virus bij zich droegen en voor een grote uitbraak zorgden.

In de Zuid-Chinese stad Shenzhen is het eten van honden en katten binnenkort verboden. Deze nieuwe maatregel gaat per 1 mei in. Het is een onderdeel van een pakket maatregelen van de overheid om het coronavirus te bestrijden en de handel in wilde dieren tegen te gaan en in te dammen.

Bron: WWF.

Bert Vos
Over Bert Vos 180 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*