Ontmaagd door een tampon? Een van de mythes in Azië….

Azië, tampon, Erik Kuijpers

Waarom trekken vrouwen toch zo vaak aan het kortste eindje?

In de Hof van Eden al, nota bene. Hij schiep de man, en van wat er aan spul overbleef maakte hij de vrouw. En dat zal de vrouw eeuwig blijven achtervolgen, lijkt wel.

In de religies: katholicisme, islam, hindoeïsme, boeddhisme, de vrouw is beperkt in haar rechten. In traditioneel-christelijke kringen wordt nog steeds gevochten voor gelijke rechten. De monsterlijke aap King Kong kreeg een vrouw ter consumptie aangeboden, geen jongeman. Vrouwenkiesrecht, gelijke beloning, vertegenwoordiging in de top: er moet tientallen jaren geknokt worden voor zaken die voor mannen normaal gevonden worden.

Over tampon, maandverband en andere intiemhygiëne in Azië

Een rondje door deze wereld hierover en achtereenvolgens naar de Filipijnen, Thailand, Nepal, India, Vietnam, Cambodja, Zuid-Korea en Pakistan.

Als op een bloedhete dag in Manila, Filipijnen, de mannen een frisse duik nemen in het zwembad blijven een paar vrouwen aan de kant zitten. Ze zitten ‘in hun periode’ van zes dagen deze maand en omdat een tampon nauwelijks verkrijgbaar is in hun land missen ze het plezier om zich in het frisse water te kunnen ontspannen.

Menstruatie is een groot taboe in delen van Azië en zelfs het praten over de verschillende mogelijkheden voor intiemhygiëne zoals het gebruik van de tampon is not done.

Azië, tampon, Erik Kuijpers
Cuppers Community Thailand

Mevrouw Varistha Nakornthap heeft de Cuppers Community Thailand opgericht en zegt ‘Veel vrouwen groeien op in een maatschappij waar je niet mag praten over seks, voortplantingsorganen, vagina of over zaken rond hygiëne. En in die conservatieve wereld werken dat taboe en de gebrekkige voorlichting mythes en misverstanden over het vrouwenlijf in de hand.’

Zoals de eeuwenoude gewoonte in Nepal: de chhaupadi. Die is eindelijk verboden: Nepal verbiedt nu de isolatie van vrouwen tijdens hun periode. Vrouwen kunnen eindelijk waardig ongesteld zijn.

Menstruatie brengt ongeluk!

Met name in Nepal. Contact met een ongestelde vrouw bracht ongeluk of onreinheid. Het betrof vrouwen tussen 15 en 49 jaar die tijdens hun periode gedwongen werden te huizen in een stal en contact met het familievoedsel was strikt verboden. In India mag een ongestelde vrouw niet eens de tempel in.

En de tampon? Die wordt gezien als teken van seksuele activiteit! De ongehuwde vrouw die met een tampon is gezien wordt gestigmatiseerd. Gesprekken door Deutsche Welle met enkele Aziatische vrouwen geven aan dat maagdelijkheid, het maagd zijn, heel belangrijk wordt gevonden en dat het gebruik van een tampon gelijk staat aan het scheuren van het maagdenvlies. En dan riskeert de vrouw ‘gevaren voor de gezondheid, bloedvergiftiging en urineweginfecties.’ Door de tampon!

Misverstanden te over

Er zijn in studies geen bewijzen gevonden dat de tampon het maagdenvlies kan beschadigen en toch leeft de mythe voort.

In de Filipijnen betekent gebruik van een tampon dat je geen maagd meer bent. Vermoed wordt dat de katholieke kerk daar ook debet aan is. ‘Dat je seksueel actief bent kun je hier het beste maar geheim houden.’ Ook in Vietnam heerst die opvatting; een 27-jarige arts in een groot ziekenhuis zegt in zijn loopbaan nog nooit een tampon te zijn tegengekomen. Volgens zijn eigen vrouw gebruiken alleen gehuwde vrouwen een tampon en naar verluidt is dat in Cambodja ook zo. Het maagd zijn wordt hogelijk gewaardeerd en moet behouden blijven.

In het door mannen zwaar gedomineerde Zuid-Korea is het al niet anders. De angst hun maagdelijkheid te verliezen houdt vrouwen van de tampon af. ‘Mannen zien de vrouw als een zwak persoontje dat beschermd moet worden. En het is de man die bepaalt wanneer ze seks hebben; de vrouw aanvaardt dat maar zoals het komt en blijft passief.’

Of zijn het de fabrikanten van maandverband die de tampon in de ban hebben gedaan? Zij hebben een machtige positie in de wereld en zouden met gemak verhalen en verdachtmakingen in de wereld kunnen zetten om aan de top van de markt te blijven.

Erik Kuijpers

Langzaamaan komt naast de tampon ook de ‘menstrual cup‘ in zicht in deze landen. Dit ‘opvangbuisje’ gemaakt van siliconen of rubber kan meerdere malen gebruikt worden en is beter voor het milieu. Mevrouw Nakornthap wijt het misverstand over de tampon aan foute voorlichting en overdreven verhalen over de menstruatie en de intiemhygiëne in Aziatische landen. Ze hoopt dat de ‘menstrual cup’ en een betere dialoog die misverstanden uit de wereld kunnen helpen.

Azië, tampon, Erik Kuijpers
Documentaire

Period. End of Sentence!

Oscarwinnares Guneet Monga maakte deze documentaire over het diepgeworteld stigma over menstruatie in India en met name in de deelstaat Uttar Pradesh, regio New Delhi, Agar, Nepal. Door de diepgewortelde misverstanden kregen vrouwen en meisjes geen toegang tot maandverband wat leidde tot ziektes en schoolverzuim. Guneet wil met deze film met name mannen overtuigen dat hun houding tegenover menstruatie moet veranderen. Vrouwen dienen toegang te krijgen tot hygiënische verbanden ook voor hun carrière, en ze horen toegang te krijgen tot de tempel.

‘In de zuidelijke staat Kerala is geweld gebruikt om vrouwen in die leeftijdsgroep buiten de Sabarimala tempel te houden; het leger heeft de vrouwen moeten beschermen. Maar het gebeurt ook elders in India. Deze mythes en misverstanden komen uit de religie en dat is onjuist. De stilte moet doorbroken worden en vrouwen en meisjes moeten toegang krijgen tot deze middelen. Het is tijd voor meer girlpower.’

Azië, tampon, Erik Kuijpers
De film PADMAN

De Indiase film PADMAN

Letterlijk vertaald: maandverbandman. Een Indiase Bollywood film over een man die ontdekt hoe hij heel goedkoop maandverband kan produceren nadat hij ziet hoe zijn vrouw lijdt onder de tekorten daaraan. De film is een groot succes in India maar hij wordt in Pakistan verboden. ‘De film is een bedreiging voor de Islamitische cultuur’ luidt het.

De censuurcommissie wordt nu overspoeld met boze reacties over de social media. Pakistan is een land waarin het spreken over menstruatie een taboe is en waar maandverband en tampon, die wel beschikbaar zijn, over de toonbank gaan verpakt in een neutrale papieren zak……

De acteurs uit de film verschijnen nu op de social media en tonen dat ze die middelen wel gebruiken….. Pakistani moeten maar zien hoe ze die film toch kunnen bekijken buiten de officiële kanalen om want de censuur geeft vooralsnog geen krimp.

Een van de boze dames twittert: ‘moeten we ons maandverband dan maar naar de censuurcommissie sturen? Wij zijn diep verbolgen over deze ban.’

Er moet nog veel gebeuren in dat deel van de wereld.

Bron:

Deutsche Welle.

Meer lezen?

De tampontaks; https://nl.wikipedia.org/wiki/Tampontaks

Foto’s en prenten

Tampon; wikimedia, 24103.
Logo van Cuppers Community Thailand; facebook.
Fleurcup; wikimedia, 15134119.
Period. End of sentence. Poster van de film. Wikipedia, 60033792.
Poster van de in Pakistan verboden film PADMAN; wikipedia, 56334176.

Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland