Azië. #MeToo en meer tegen misbruik van de vrouw

Azië, misbruik van de vrouw, Erik Kuijpers

Het is nog steeds goed mis met de rechten van de vrouw in de wereld en Azië is geen uitzondering. En het is niet gebonden aan landen met een rood boekje of een heilig genoemd boek, het is alom. Zonder volledig te kunnen zijn: een paar landen die er uitspringen wat betreft misbruik van de vrouw.

Nepal

In september belt een vrouw de politie; ze is in haar flat aangerand door een man: de voorzitter van het Nepalese parlement. Hij is dronken. In de heisa die rond haar ontstaat, waaronder bedreigingen, trekt ze haar klacht in. Daar is het in dat land (en meer landen) dan mee afgedaan.

Maar ambassades in Nepal trekken aan de bel en vragen de regering iets te doen aan misbruik van de vrouw. De man treedt af en is inmiddels vastgezet.

Azië, misbruik van de vrouw, Erik Kuijpers
Duits kabinet met de uitzet van de vrouw.

India en misbruik van de vrouw: bruidsschat-moorden

Ook daar doen parlementsleden rare dingen; 48 van hen zijn ooit verdacht of veroordeeld wegens geweld tegen vrouwen…..

Maar India springt er uit wat de bruidsschat -moorden betreft. Om je dochter netjes gehuwd te krijgen moet de familie dokken: de bruidsschat! Geld en goederen maar niet ineens. Dat gaat in de vorm van een serie betalingen die tot doel hebben een deel van het vermogen te verschuiven naar de bruidegom. Maar vervolgbetalingen lukken niet altijd. Die blijven vaak uit en dat betekent ernstig gezichtsverlies voor de bruidegom.

Dat brengt zoveel spanning met zich dat vrouwen zo worden mishandeld dat ze de dood kiezen door vergiftiging, of dat ze door hun man worden vermoord. In de jaren 2011 tot 2015 vinden in India 40.000 bruidsschat-moorden plaats…..

Bride-burning vooral in India; voor wie wil lezen: https://en.wikipedia.org/wiki/Bride_burning

Indonesië

Een lerares is de seksuele toespelingen van haar baas zat en neemt die stiekem op; ze dient een klacht tegen hem in. Dat is een ‘schending van de fatsoensnormen’. Ja, en ZIJ wordt daarvoor veroordeeld en slechts een pardon van de president houdt haar uit de gevangenis.

Het is in dat land heel gewoon dat vrouwelijke rekruten voor politie en leger op een opzichtige manier worden gecontroleerd op hun maagdelijkheid…. Ook dat is misbruik van de vrouw.

China

Dat land lijdt nog steeds onder de (verlaten) eenkindpolitiek en het tekort aan vrouwen. Er is een levendige ‘handel’ in jonge bruiden uit Noord-Korea, Laos en Pakistan. Ze gaan een ellendig leven tegemoet. Lees hier mee: https://www.trefpuntazie.com/pakistaanse-bruiden-pakistan-china-mensenhandel/

Cambodja, Thailand

Soap-series die misbruik van de vrouw lijken te verheerlijken. Lichamelijk, seksueel en emotioneel geweld tegen vrouwen wordt daar als heel normaal voorgesteld. In Thailand, waar de eerste minister vrouwen de schuld geeft van geweld omdat ze er bij lopen als ‘loslopende snoepjes’, blijken party’s plaats te vinden waar ‘mooie meiden’ worden ingehuurd voor de gezelligheid maar waar onder invloed van drank en andere consumpties verkrachting plaatsvindt, soms leidend tot de dood.

Azië, misbruik van de vrouw, Erik Kuijpers
K-pop, Zuid-Korea

Zuid-Korea

Het K-pop tijdperk. De scene is opgeschrikt door een serie incidenten waarbij vrouwen worden gedrogeerd en verkracht. Een andere vorm van misbruik van de vrouw vormen de duizenden spycams die in dat land worden aangetroffen in vrouwentoilet en kleedkamer. De daders zijn (uiteraard) nooit gevonden.

Een medewerkster in een ziekenhuis is op deze manier gefilmd toen ze haar intiemverband wisselde en ze berooft zich van het leven als die video flink verspreid blijkt……

Filipijnen

Daar is het de president zelf die regelmatig in het openbaar grapjes maakt over verkrachten en betasten van vrouwen (en is er niet nog een president die zoiets riep?) en gelukkig is daar op sociale media fel protest tegen gekomen.

Misbruik van de vrouw alom, is er niets positiefs te melden?

Jawel! De #MeToo beweging laat zich ook in dit deel van de wereld horen. In Bangladesh breekt de beweging door in de textielindustrie en in Pakistan bieden advocaten gratis hulp aan slachtoffers van misbruik van de vrouw.

In Zuid-Korea komt een beweging op gang tegen de rigide schoonheidseisen; men noemt het de ‘korsetvrije beweging’ die protesteert tegen het daar levende idee dat de vrouw tiptop opgemaakt op het werk moet verschijnen en soms geeneens een bril mag dragen. Tja, en daar reageren mannen dan weer tegen: dit betekent in hun ogen een sterke onderdrukking van de man….. Er is nog een lange weg te gaan!

Maar er gloort licht voor de vrouw in Iran!

Dit jaar is het voor het eerst sinds 1981 vrouwen toegestaan een internationale voetbalwedstrijd bij te wonen! Gekleed in de nationale kleuren en op tenminste 200 meter afstand van de mannelijke toeschouwers mogen zij het ‘Hup Iran Hup’ meezingen….. Na 38 jaar!

Nog iets, om af te sluiten…….

Er staat een prent hierboven over een ‘kabinet’ met de uitzet die de vrouw aanbrengt ten huwelijk. Het komt uit Duitsland. En wie goeie ogen heeft zal wellicht de spreuk over de onderdanige vrouw ontcijferen:
Der Frauen edelster Beruf, Zu dem sie Gott der Herr erschuf, Ist in dem Hause still zu walten, Und Fleiß und Ordnung zu erhalten.
Vrij vertaald: De mooiste roeping van de vrouw, waarvoor god haar uit de man schiep, is in het huis stilletjes alles te regelen, en om met vlijt orde te houden.

Ja ja, ook gij, Brutus!

Bron:

The Economist; 10 oktober 2019.

Meer lezen?

Misbruik van vrouwen en kinderen; https://www.trefpuntazie.com/bangladesh-verkrachting-misbruik/
Sla gerust je vrouw; Myanmar. https://www.trefpuntazie.com/myanmar-mishandeling-wetgeving/

Foto’s en prenten

Themis. Voor orde en recht. Wikimedia, 4525972.
Oud Duits Bruidsschatkabinet; wikimedia, 4433154.
Baby Vox, K-pop band; wikimedia, 61663858.

Elders op Trefpunt: Everybody #WeToo now
Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland