Azië. Ziek van chikungunya. Wablief?

Azië, chikungunya, Erik Kuijpers

‘Het dodelijkste dier ter wereld’ zegt Bill Gates, gesteund door cijfers van grote organisaties als WHO (wereldgezondheidsorganisatie) en FAO (voedsel- en landbouworganisatie) en meer. Hij heeft het over de mug. Meer dan 725.000 doden per jaar, aanzienlijk meer dan de 475.000 mensen die worden gedood door toedoen van andere mensen.

Slangen doden ‘maar’ 50.000 mensen en hondsdolle dieren 25.000. Tenslotte komen dan de andere diertjes en dieren die ons kwaad kunnen doen, alles van lintworm tot nijlpaard. Haaien? Tien mensen per jaar.

Maar dat zoemende diertje dat je zo lekker uit je slaap kan houden in de nacht is de grootste boosdoener op aarde en doodt meer mensen dan wij zelf voor elkaar krijgen….

18 Bekende en minder bekende ziektes door muggen

Aan het eind van dit artikel staat een link naar een website die je vertelt welke 18 ziektes je van muggen kunt oplopen. De meest bekende in Azië zijn malaria en dengue maar vlak in dit deel van de wereld de chikungunya niet uit.

Azië, chikungunya, Erik Kuijpers
Uitslag door chikungunya

Wat is chikungunya?

Een virusziekte die wereldwijd drie miljoen mensen treft. Je loopt dit op door de steek van een besmette mug. Een kwaal die bij de gezonde mens zelden dodelijk is maar wel vervelende symptomen heeft zoals (milde) koorts, gewrichtspijnen, uitslag en zwellingen. De verschijnselen nemen in de tijd af en de zieke geneest al kunnen de gewrichtspijnen maanden of jaren aanhouden.

De ziekte wordt verspreid door de zelfde muggen die dengue verspreiden, de Aziatische tijgermug en de gelekoortsmug. Een vaccin is in voorbereiding en heb je de ziekte eenmaal gehad dan is resistentie mogelijk.  In Thailand zijn nu 6.000 zieken gemeld.

De volgende foto geeft aan in welke landen de ziekte heerst.

Azië, chikungunya, Erik Kuijpers
Landen met chikungunya

De huidige dengue epidemie in Azië

De media staan er vol mee. Dit deel van de wereld gaat gebukt onder een ware epidemie waarbij ook doden vallen. De cijfers voor zover die door de autoriteiten worden gemeld:

Myanmar 10.000 zieken / Thailand 50.000 / Singapore 10.000 / Bangladesh 50.000 en veel doden. Cambodja, Laos en Vietnam hebben ook dengue gemeld maar daarvan zijn geen aantallen gevonden.

Bescherming tegen muggen is hard nodig en onder de methodes telt men nog steeds de klamboe, uit het Indonesische woord kelambu, maar in het Engels heet dat heel simpeltjes mosquito net.

Azië, chikungunya, Erik Kuijpers

Bron:

Outbreaknewstoday; https://tinyurl.com/y62nmrjm

Meer lezen?

Over malaria en dengue; https://www.trefpuntazie.com/thailand-malaria-dengue-muggen/

Outbreaknewstoday, de 18 infecties die je van muggen kunt krijgen. https://tinyurl.com/y6d2aanp

Bill Gates over muggen; https://tinyurl.com/zqef7cn

Foto’s en prenten

Reconstructie-weergave van het virus; wikimedia, 30051546

Uitslag door chikungunya; wikimedia, 23759640.

Landen met chikungunya, mei 2018; wikimedia, 70201452.

Geïmpregneerde klamboe in India; wikimedia, 71006354

Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland