Drugsbaron El Chapo van Azië gearresteerd op Schiphol


drugsbaron

Vrijdag is bij een overstap op Schiphol een van de meestgezochte criminelen ter wereld gearresteerd. Het betreft Tse Chi Lop, Canadees van Chinese afkomst. Deze drugsbaron is een van de meest gezochte ter wereld, en staat sinds 2019 op de internationale opsporingslijst van Interpol. Hij werd aangehouden op verzoek van de Australische politie toen hij op Schiphol wilde overstappen op een vlucht naar Canada. Tse wordt vergeleken met de Mexicaanse drugsbaron Joaquin ‘El Chapo’ Guzman en de Colombiaan Pablo Escobar. 

Tse zou een drugskartel leiden met 70 miljard dollar omzet per jaar. De drugsbaron handelt in heroïne en methamfetamine, ook wel bekend als Crystal Meth. Tse Chi Lop staat volgens het VN-Bureau voor Drugs en Criminaliteit (UNODC) aan het hoofd van het Aziatische megakartel ‘Sam Gor’, ook wel ‘The Company’ genoemd. Dit is een belangrijke producent en leverancier van methamfetamine wereldwijd. Ook zou hij miljarden aan drugsgeld witwassen via bedrijven ​​in de Mekong-regio in Zuidoost-Azië, onder andere via casino’s, hotels en onroerend goed. 

drugsbaron

Het kartel van deze drugsbaron heeft naar verluidt banden op hoog niveau met regeringen in de hele regio. Ook zou het geïnvesteerd hebben in grote projecten in infrastructuur zoals het Belt and Road programma van de Chinese Communistische Partij. Een enorm economisch project dat tot doel heeft handels- en transportverbindingen te bouwen van Oost-Azië naar Europa.

Moderne georganiseerde misdaad

Woordvoerders van de politie zeggen dat Tse, meer dan enig andere drugshandelaar in Azië, de georganiseerde misdaad heeft gemoderniseerd. Zijn syndicaat is een samensmelting van ooit concurrerende Chinese Triade-groepen die samenwerken met Australische motorclubs, Zuid-Amerikaanse kartels en Europese misdaadbazen. Het kartel wist meestal uit de publiciteit te blijven en beschouwde geweld als slecht voor de handel. Veel van de drugsproductie vond plaats in laboratoria in de wetteloze Shanstaat in Myanmar. 

Volgens de Australische politie is deze drugsbaron verantwoordelijk voor 70 procent van alle drugs die het land binnenkomen. De Australische politie volgde Tse al meer dan een decennium voordat hij vrijdag werd gearresteerd toen hij op het punt stond aan boord te gaan van een vlucht naar Canada. Australië zal Nederland nu om uitlevering vragen.

Ook op Trefpunt Azië: Drugsoorlog: ferme taal, zware straffen en prioriteiten stellen


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Redactie
Over Redactie 722 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*