Aziatische aandeleninflatie, zorgen over groei; RBA raakt pauze

  • Aziatische aandelen daalden door inflatiezorgen, zwak datatrendsentiment
  • Europese markten zijn meer open
  • De aandelen in Hong Kong daalden naarmate technologie de spanningen tussen China en de VS opdoemt

HONG KONG, 4 april (Reuters) – De Aziatische aandelenmarkten daalden dinsdag nadat een plotselinge verlaging van de olieproductiedoelstellingen van de OPEC+-groep investeerders deed wankelen door inflatiezorgen, terwijl de rente op staatsobligaties daalde door zwakkere Amerikaanse productiegegevens.

De aankondiging op zondag van productieverlagingen door de Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) en haar bondgenoten, bekend als OPEC+, stuwde de olieprijzen op en bemoeilijkte de inflatievooruitzichten. Brentolie steeg met 0,44% tot $ 85,3 per vat, een stijging van meer dan 6% in één nacht.

Beleggers wogen maandag economische gegevens af waaruit bleek dat de productieactiviteit in de VS in maart daalde tot het laagste niveau in bijna drie jaar toen nieuwe orders terugliepen, en analisten zeiden dat de activiteit verder zou kunnen vertragen als gevolg van strengere kredietvoorwaarden. Lees verder

“Sinds mei vorig jaar is er een afzwakkende trend, maar de recente onrust in de bankensector kan voor verder optimisme hebben gezorgd”, aldus ANZ-analisten in een notitie.

“De maakindustrie is een van de meest koersgevoelige sectoren van de economie, aangezien goederen zoals auto’s voornamelijk op krediet worden gekocht. Er is voortdurend bemoedigend nieuws over de grondstoffeninflatie.”

In de vroege Europese handel stegen euro STOXX 50-futures met 0,33%, Duitse DAX-futures met 0,39% en FTSE-futures met 0,35%. Amerikaanse aandelenfutures, de S&P 500 e-minis ESc1, daalden met 0,07%.

In Azië daalde MSCI’s breedste index van Azië-Pacific-aandelen buiten Japan ( .MIAPJ0000PUS ) met 0,4%, waarmee vroege winsten ongedaan werden gemaakt.

READ  De advocaten van Trump vragen de rechter om de timing van de campagne in de documentenzaak te overwegen

De Japanse Nikkei-aandelenindex (.N225) steeg met 0,3%. In Sydney steeg de aandelenmarkt (.AXJO) terwijl de Australische dollar daalde toen de Reserve Bank of Australia haar verkrappingscyclus onderbrak na 10 opeenvolgende renteverhogingen.

China’s blue-chip CSI300-index (.CSI300) veranderde weinig tijdens de lunchpauze, terwijl de Shanghai Composite (.SSEC) 0,22% steeg.

De Hang Seng-index in Hong Kong daalde met 1,1%, aangevoerd door technologieaandelen, doordat de toegenomen spanningen tussen China en de VS drukten op het beleggerssentiment.

China waarschuwde de Amerikaanse huisvoorzitter Kevin McCarthy dinsdag om “de fouten uit het verleden niet te herhalen” en om de bezoekende Taiwanese president Tsai Ing-wen te ontmoeten. Lees verder

Maandag hielpen winsten in energieaandelen de wereldwijde aandelenindexen omhoog, aangezien een verrassing dat de nieuwe productieverlagingen van de OPEC+-groep de olieprijzen naar $ 100 per vat zouden kunnen stuwen. De S&P 500 energiesectorindex ( .SPNY ) steeg met 4,9%.

Het vooruitzicht van hogere olieprijzen droeg echter bij aan de inflatiezorgen op Wall Street, dagen nadat er tekenen waren van afkoeling van de prijzen, waardoor de verwachtingen werden gewekt dat de Amerikaanse Federal Reserve binnenkort een einde zal maken aan haar agressieve monetaire verkrappingscampagne.

De Dow Jones Industrial Average (.DJI) steeg met 0,98%, de S&P 500 (.SPX) steeg met 0,37% en de Nasdaq Composite (.IXIC) daalde met 0,27%.

Marktwatchers proberen te peilen hoe lang de Fed nodig zal hebben om de rentetarieven te verhogen om de inflatie te verminderen en of de Amerikaanse economie op weg is naar een recessie.

De rente op staatsobligaties daalde nadat de cijfers over de productie in de VS bij sommige beleggers de verwachting wekten dat de Fed later dit jaar de rente zal verlagen naarmate de economie vertraagt. Afzonderlijke gegevens toonden ook aan dat de bouwuitgaven in de VS in februari verzwakten.

READ  De 49ers werden op het eerste extra punt geblokt door Brett Maher van de Cowboys, die zich herstelde met twee velddoelpunten in de tweede helft.

Het rendement op de benchmark 10-jaars schatkistpapier bedroeg maandag 3,4151%, vergeleken met de slotkoers in de VS van 3,432%.

De tweejaarsrente steeg op basis van de verwachting van traders dat de Fed Funds-rente hoger zal zijn, en kwam uit op 3,9676% vergeleken met de slotkoers in de VS van 3,98%.

De dollar maakte enkele verliezen goed, maar bleef in het defensief na maandag terrein te hebben verloren na zwakke economische cijfers uit de VS.

De focus op valuta’s in Azië viel op de RBA, die zijn verstrakkingsstreak stopte zoals de financiële markten verwachtten, hoewel economen meer verdeeld waren over de uitkomst.

De Aussie was vlak en daalde 0,4% ten opzichte van de dollar op $0,6758.

De Amerikaanse dollarindex, die de greenback volgt ten opzichte van een mandje valuta’s van andere belangrijke handelspartners, stond voor het laatst op 102,16.

De dollar steeg met 0,2% tot 132,68 ten opzichte van de Japanse yen, een stijging van 0,5% op maandbasis, terwijl de Europese eenheidsmunt op de dag onveranderd bleef op $ 1,0893.

Goud daalde lichtjes. Spotgoud werd verhandeld tegen $ 1980,59 per ounce.

Bewerking door Sri Navaratnam

Onze normen: Vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *