Aziatische aandelen versoepelen vooruit op Amerikaanse inflatiegegevens, Fed-minuten

SINGAPORE, 12 april (Reuters) – Aziatische aandelen daalden woensdag in de aanloop naar een Amerikaans inflatierapport dat van invloed zal zijn op hoe snel de Federal Reserve haar agressieve renteverhogingen beëindigt. .

MSCI’s breedste index van Azië-Pacific-aandelen buiten Japan ( .MIAPJ0000PUS ) handelde 0,17% lager en brak daarmee zijn driedaagse winning streak.

De versoepelingsstemming leek aan te houden in Europa en de toekomst wijst op minder open vooruitzichten. Eurostoxx 50-futures daalden met 0,16%, Duitse DAX-futures daalden met 0,01% en FTSE-futures daalden met 0,07%.

Nadat het banenrapport van vrijdag blijk gaf van veerkracht op de Amerikaanse arbeidsmarkt, waardoor de roep om een ​​verhoging van 25 basispunten tijdens de volgende vergadering van de Fed in mei werd aangewakkerd, blijven beleggers zich later die dag sterk richten op het inflatierapport van maart.

Volgens een peiling onder economen van Reuters zal de consumentenprijsindex naar verwachting met 0,4% op maandbasis en met 5,6% op jaarbasis zijn gestegen.

“De focus zal verschuiven van dalende inflatie naar onderliggende inflatiedruk en hoe hardnekkig die zal zijn, wat een impact zal hebben op hoe lang de Fed de rentetarieven hoger zal laten”, zegt Shane Oliver, hoofd investeringsstrategie. bij AMP Capital in Sydney.

Oliver zegt dat het verhaal verschuift van inflatie naar het risico van een recessie, waar de markten zich op dit moment niet echt zorgen over maken omdat er al zo lang over wordt gesproken dat het nog niet is gebeurd.

Markten rekenen nu een kans van 66% in dat de Fed de rente in mei met 25 basispunten zal verhogen, volgens de CME FedWatch-tool.

READ  Tom Sandoval en Rachel Lewis zijn van plan om te praten over de Ariana Maddix-affaire

De president van de Philadelphia Federal Reserve Bank, Patrick Harger, zei dinsdag dat hij denkt dat de Amerikaanse centrale bank de rentetarieven binnenkort zal verhogen, maar herhaalde zijn wens om de inflatie terug te brengen naar het doel van 2%.

De centrale bank verhoogde vorige maand de rente met een kwart procentpunt tot een bandbreedte van 4,75% tot 5,00%.

“Ik sta na 5 uur op en blijf daar een tijdje zitten en kampeer”, zei Harker.

De notulen van de vergadering in maart zullen later op de dag worden vrijgegeven, en beleggers zullen ze bestuderen op zoek naar aanwijzingen over het monetaire pad van de centrale bank en de impact van de druk op de banksector.

Het Internationaal Monetair Fonds waarschuwde dinsdag dat op de loer liggende kwetsbaarheden van het financiële systeem zouden kunnen uitbarsten in een nieuwe crisis en de wereldwijde groeiprognoses voor 2023 zouden kunnen verlagen, waardoor de wereldwijde groei dit jaar zou vertragen.

De onrust in de banksector na het faillissement van Silicon Bank en Signature Bank heeft de verwachting gewekt dat de centrale bank de rentetarieven zal verlagen om de druk op de markt wat te verlichten. .

De olieproductieverlagingen die de OPEC+-groep vorige week aankondigde, voedden ook de vrees voor een stijging van de inflatie, en investeerders bij Saxo Markets zeiden dat er een duidelijke daling van de prijzen voor diensten nodig zou zijn om hun zorgen over inflatie echt weg te nemen.

“We denken dat we er nog niet zijn. Nu de olieprijzen herstellen en de arbeidsmarkt geleidelijk afkoelt, neemt het risico dat de kerninflatie gedurende een langere periode stijgt, af”, zeiden ze.

READ  Sixers bij Celtics: Jayson Tatum scoort 51 punten terwijl Sixers de slechtste Game 7-nederlaag boekt

Chinese aandelen waren gemengd, met de Shanghai Composite Index (.SSEC) die 0,4% steeg, terwijl de Hong Kong’s Hang Seng Index (.HSI) 1,2% daalde, als gevolg van toenemende geopolitieke spanningen.

China zei woensdag dat president Tsai Ing-wen Taiwan in “stormachtige zeeën” duwde nadat Peking militaire oefeningen had gehouden als reactie op Tsai’s recente ontmoeting met de voorzitter van het Amerikaanse Huis, Kevin McCarthy, in Californië.

Tsai zei dat de ontmoeting met McCarthy in de VS en de overzeese reis, inclusief stops in Guatemala en Belize, de vastberadenheid van Taiwan toonden om vrijheid en democratie te verdedigen.

Elders in Azië stond de Japanse Nikkei (.N225) 0,6% hoger, terwijl de Australische S&P/ASX 200-index (.AXJO) 0,41% steeg.

Op de valutamarkten daalde de dollarindex, die de Amerikaanse valuta meet ten opzichte van zes rivalen, met 0,049%. De euro steeg met 0,12% tot $1,0923, terwijl het pond voor het laatst werd verhandeld op $1,2435, een stijging van 0,09% op de dag.

De yen daalde met 0,09% tot 133,80 per dollar. Door de Bank of Japan meer flexibiliteit te geven bij het beheersen van de rentecurve van obligaties, kunnen later plotselinge beleidswijzigingen worden voorkomen, aldus het IMF.

Amerikaanse ruwe olie steeg met 0,06% tot $ 81,58 per vat, terwijl Brent met 0,05% steeg tot $ 85,65.

Spotgoud steeg 0,8% tot $ 2.018,25 per ounce. Amerikaanse goudfutures stegen met 0,55% tot $ 2.015,90 per ounce.

Verslag door Ankur Banerjee; Bewerking: Christopher Cushing & Simon Cameron-Moore

Onze normen: Vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *