Auto raast door Vaticaanse poort, neergeschoten door gendarmes; Bij het bereiken van het erf werd de bestuurder aangehouden

ROME (AP) — De Heilige Stoel zei dat een auto, bestuurd door een man met kennelijke psychische problemen, donderdagavond door de poorten van het Vaticaan snelde en de binnenplaats van een paleis opreed voordat de politie de bestuurder arresteerde.

Vaticaanse gendarmes schoten op de voorbanden van de snel rijdende auto, maar het voertuig reed door, zei de persdienst van het Vaticaan eind donderdag in een verklaring.

Toen de auto de binnenplaats van San Damaso van het Apostolisch Paleis bereikte, stapte de chauffeur uit en werd onmiddellijk gearresteerd door de Vaticaanse gendarmes. Het Vaticaan zei dat de bestuurder vermoedelijk rond de 40 jaar oud was en in een “slechte psychische toestand” verkeerde. Hij werd opgesloten in het Vaticaans paleis.

Het was onduidelijk of paus Franciscus in de buurt was van het incident, dat net na 20.00 uur gebeurde bij de Santa Anna-poort, een van de hoofdingangen van Vaticaanstad in het centrum van Rome.

Francis woont aan de andere kant van Vaticaanstad in het Santa Marta Hotel, waar hij gewoonlijk eet en zich terugtrekt in zijn kamer. Een verklaring van het Vaticaan zei dat de hoofdpoort die de toegang tot het plein voor het hotel van Franciscus blokkeerde, gesloten was nadat gendarmes alarm sloegen voor de indringer.

Het incident was een zeldzame inbreuk op de stadstaat, waarvan een groot deel verboden terrein is voor het grote publiek, vooral ’s nachts.

Bezoekers hebben tijdens kantooruren toegang tot de Sint-Pietersbasiliek en de Vaticaanse Musea, en mensen kunnen de Vaticaanse Apotheek bezoeken met doktersrecepten, terwijl andere gebouwen in de enclave toestemming nodig hebben om binnen te komen.

READ  Aziatische aandelen versoepelen vooruit op Amerikaanse inflatiegegevens, Fed-minuten

Het Apostolisch Paleis, waarin de pauselijke residenties, de belangrijkste ontvangstruimten, de Vaticaanse archieven en kantoren zijn ondergebracht, wordt 24 uur per dag bewaakt door Zwitserse bewakers en gendarmes die verschillende controleposten bemannen.

Dit is niet de eerste keer dat iemand met duidelijke psychische problemen voor chaos zorgt in het Vaticaan. Tijdens de kerstnachtmis van 2009 sprong een vrouw over de barrière van de Sint-Pietersbasiliek en probeerde paus Benedictus XVI aan te vallen. Een kardinaal die in de processie liep, brak zijn heup in de commotie, maar bleef ongedeerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *