Australië. Zonnescherm voor de Great Barrier Reef?

Redactie, Antonin, Geat Barrier Reef,

De Great Barrier Reef, een van de grote toeristische attracties in Australië en werelderfgoed, heeft al jaren te lijden van verbleking van de koraalriffen. Dit zou te wijten zijn aan de opwarming van de zee als gevolg van klimaatverandering. Wetenschappers hebben nu misschien iets gevonden dat dit proces gedeeltelijk kan stoppen. Het Institute of Marine Biology in Sydney heeft experimenten uitgevoerd met een biologisch afbreekbare uiterst dunne film, die de koraalriffen kan beschermen tegen verdere verbleking.

Deze biologisch afbreekbare film gemaakt van calciumcarbonaat en 50.000 keer dunner dan een mensenhaar, zou aangebracht moeten worden op de zeespiegel boven de riffen, waardoor er 30 procent minder zonlicht wordt doorgelaten. Experimenten met een dergelijke film op zeven verschillende soorten koraal hebben uitgewezen het verblekingsproces te verminderen.

Anna Marsden, directeur van de Great Barrier Reef Foundation, ziet het als een kleine stap in de goede richting ofschoon het ‘natuurlijk praktisch onmogelijk is de gehele zeespiegel boven de Great Barrier met een “zonnescherm’’ te bedekken’.

De Reef beslaat in totaal 348.000 vierkante kilometer. “Het is zeer wel mogelijk om enkele van de meest bedreigde stukken van een dergelijke film te voorzien, aldus Marsden.

Redactie, Antonin, Geat Barrier Reef, Zeester
Doornenkroon
Wikimedia Commons

Buiten opwarming worden de koraalriffen tevens aangetast door verontreiniging en verzuring (10%) maar vooral door stormen (48%) De toename hiervan is direct te relateren aan klimaatverandering en is tevens verantwoordelijk voor de explosieve groei van de doornenkroon zeester, die zich voedt met koraal. Dit diertje is verantwoordelijk voor 42% van de schade.

Het terugdringen van de zeester zou kunnen leiden tot herstel en zelfs een milde groei van het koraal. Aangezien deze ‘dreiging’ makkelijker is aan te pakken dan klimaatverandering wordt hieraan vooralsnog prioriteit gegeven.

Bronnen o.m. National Geographic

Redactie
Over Redactie 531 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.