Myanmar: Aung San Suu Kyi wil vredesbesprekingen

Myanmar ‘s minister van buitenlandse zaken Aung San Suu Kyi wil vredesbesprekingen tussen de verschillende minderheden en de centrale regering. Die oproep deed ze afgelopen maandag tijdens de afsluiting van de derde Vredesconferentie van de Unie in Naypyidaw, de hoofdstad van Myanmar.

De minister vroeg om meer geduld en een nieuwe strategische visie om een ​​vredesraamwerk te bouwen. Om zo een ​​eind te maken aan tientallen jaren van burgeroorlog tussen het regeringsleger een etnische milities. Over de Rohingya-minderheid die zelden de wapens heeft opgenomen geen woord. Terwijl de vervolging en verdrijving sinds vorig jaar nog steeds een feit is. Meer dan een half miljoen mensen zijn naar Bangladesh gevlucht. Er vielen duizenden doden en gewonden en hele dorpen zijn platgebrand.

Naypidaw

De Nobelprijswinnares voor de Vrede, die in naam de feitelijke leider is van Myanmar, sloot in Naypyidaw veertien overeenkomsten was af. Op 37 punten was er overeenstemming, bereikt tijdens de vorige vredesbesprekingen in mei vorig jaar. “Op sommige punten kon een consensus worden bereikt, maar op sommige niet. Alle groeperingen die deelnemen hebben verschillende geschiedenissen en verwachtingen. We staan voor grote uitdagingen in dit proces die geduld en tijd vergen om tot overeenstemming te komen”, aldus de minister. “Het bereiken van een overeenstemming over de veiligheidssector is belangrijk omdat het essentieel is voor een ​​perfect vredesakkoord.” De leidster sprak zich als voorzitter van het Nationale Verzoenings- en Vredescentrum niet uit over hoe een nieuw raamwerk er uit zou moeten gaan zien.

Projectontwikkelaarsaung San Suu Kyi wil vredesbesprekingen

Van de veertien basisprincipes die de 700 afgevaardigden in zes dagen waren overeengekomen, gingen er zeven over sociale kwesties, vier over de politieke richting die het land moet gaan volgens en verder over economie en landaangelegenheden. In het verleden heeft de militaire regering veel land ten onrechte en met geweld onteigend ten behoeve van grote projectontwikkelaars. Onder meer uit China.

Staakt-het-vuren

Er werd geen overeenstemming bereikt in de veiligheidssector, waardoor de nationale militaire en etnische milities op gespannen voet blijven staan. “Met deze conferentie houdt niet op, we gaan met grote moeite steeds iets vooruit”, zegt Aung San. Tijdens de besprekingen, vorige week, ontmoette ze in de marge van de vredesconferentie de leiders van de Noordelijke Alliantie. Een coalitie van milities gebaseerd langs tussen de grens met China die het Nationale Staakt-het-vuren-overeenkomst van oktober 2015 niet hebben ondertekend.

De Noordelijke Alliantie had waarnemers gestuurd van de United Wa State Army (UWSA), Kachin Independence Army (KIA), Shan State Progress Party / Shan State Army (SSPP / SSA) en het National Democratic Alliance Army (NDAA-Mongla group.)

Etnische groepenAlphonse Wijnants, Myanmar in beeld

Sommige etnische gewapende groepen zijn na de verkiezingen, waarbij Aung San een overweldigende overwinning behaalde, doorgegaan met de strijd tegen de regeringstroepen voor autonomie die hun in 1948 al beloofd is.

Aung San heeft vrede en de nationale verzoening tussen de etnische gewapende groepen en de regeringstroepen tot prioriteit gemaakt in het partijprogramma van de National League for Democracy.

Waarbij ze met beperkt succes probeerde voort te bouwen op het staakt-het-vuren dat was getekend onder haar voorgangers. De eerste ronde van de conferentie was eind augustus 2016, vijf maanden nadat de NLD aan de macht kwam.

Bron: Radio Free Asia

Bert Vos
Over Bert Vos 118 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekstproducent, Azië-liefhebber, publicist en ZZP'er in Amersfoort.