Myanmar. Het demasqué van Aung San Suu Kyi

Aung San Suu Kyi, Myanmar

 

Myanmar: mensenrechten met een knipoog

Als internationale organen en commissies als Amnesty International, United States Holocaust Memorial Museum, Fortify Rights en Human Rights Watch aangeven dat het leger van Myanmar etnische zuiveringen uitvoert dan is er iets goed mis.

Op dit moment zijn meer dan een miljoen mensen uitgeweken naar buurland Bangladesh en mogelijk tienduizenden vermoord.

In augustus 2018 beschuldigt de VN de legerleiding van Myanmar van genocide, seksueel geweld en misdaden tegen de menselijkheid na moordpartijen in de deelstaat Rakhine.

Aung San Suu Kyi, Myanmar
Nagaland.

Wie of wat zijn Rohingya?

De meningen lopen uiteen; een visie is dat deze groepering, die wereldwijd tegen de 3 miljoen mensen omvat, al eeuwen woont in het gebied Rakhine aan de westkant van de de Unie van Myanmar, het vroegere (British) Birma.

Anderen zeggen dat deze groepering tijdens The British Empire, dat bestond van 1757 tot na WOII, migreerde van Nagaland naar Rakhine. Het zal een combinatie zijn.

De groepering is mohammedaans en al vanaf vestiging in Myanmar slachtoffer van etnisch en religieus geweld.

De houding van Aung San Suu Kyi

Haar geschiedenis is bekend; tientallen jaren zijn haar mensenrechten geschonden door opsluiting in haar eigen huis en beperking van het recht op vrije meningsuiting. Wat ze ook deed, altijd hing het zwaard van Damocles boven haar hoofd.

De hele wereld heeft om haar vrijlating gevraagd en nu het eindelijk zover is is de functie van president haar op het nippertje door een wetswijziging onmogelijk gemaakt.

Maar Aung San Suu Kyi roert zich niet tegen de behandeling van de Rohingya. Nee, ze stapt in de verdediging voor wat haar land een van de vele minderheden aandoet.

‘Jullie begrijpen Myanmar niet’ is een goedkope dooddoener om de wereld de mond te snoeren.

Haar streven de VN buiten de deur te houden en journalisten toegang te verbieden of jarenlang vast te zetten (‘Zeker! Allemaal precies volgens onze wetten…..’) is voldoende bewijs dat ze verdraaid goed weet wat er speelt.

Hier het (lange) interview/

Dat men internationaal haar de Nobelprijs en andere eretekenen wil afpakken wordt afgedaan met ‘verkeerde vrienden’. En dat ze heeft toegegeven dat haar land de Rohingya-crisis verkeerd heeft aangepakt is ze ineens vergeten……

Nu is ze er in geslaagd in samenwerking met buurland Bangladesh de Rohingya hun staatsburgerschap af te pakken; dus formeel gesproken hoeft Myanmar ze niet terug te nemen. Zie het artikel in trefpuntazie.com.

Wat ze verder vertelt over persvrijheid en democratie raakt kant noch wal en geeft aan dat Myanmar niet bereid is zich te voegen naar wereldnormen en -waarden.

Deze vrouw is van haar voetstuk gevallen en behoort naar mijn mening de geschiedenis in te gaan in het gezelschap van namen die we allen kennen uit de historie rond genocide. Wie op deze wijze ontkent stemt immers toe!

Toelichtingen

Het interview: https://www3.nhk.or.jp/nhkworld/nhknewsline/backstories/aungsansuukyi/
Artikel in NRC: https://www.nrc.nl/nieuws/2018/09/13/aung-san-suu-kyi-erkent-schoorvoetend-foute-aanpak-rohingya-crisis-a1616360
Artikel in trefpuntazie.com; ‘Krijgen Rohingya een jodenster?’

Foto’s en prenten

Aung San Suu Kyi; wikimedia, curid, 17667214.
Nagaland; wikimedia, curid, 50825622.
Foto homepage: BBC Bengali News

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 640 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*