Asia Security Summit begint te midden van spanningen tussen de VS en China

SINGAPORE, 2 juni (Reuters) – Azië’s hoogste veiligheidsbijeenkomst begon op vrijdag met een felle rivaliteit tussen de Verenigde Staten en China die naar verwachting het weekend zal domineren met gesprekken op hoog niveau, militaire operaties op de achtergrond en delicate diplomatie.

De Shangri-La Dialogue, die hoge militaire officieren, diplomaten, wapenfabrikanten en defensieanalisten van over de hele wereld zal aantrekken, wordt van 2 tot 4 juni in Singapore gehouden.

De Australische premier Anthony Albanese zal vrijdagavond een keynote-toespraak houden, voordat de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin en de nieuwe minister van Defensie van China, Li Shangfu, naar verwachting dit weekend handelsbesprekingen zullen voeren.

De betrekkingen tussen de Verenigde Staten en China bevinden zich op het dieptepunt in decennia, aangezien de twee supermachten diep verdeeld blijven over alles, van de soevereiniteit van Taiwan tot cyberspionage en territoriale geschillen in de Zuid-Chinese Zee.

De hoop dat de top in Singapore een gelegenheid zou zijn om de banden tussen Washington en Peking te herstellen, kreeg vorige week een deuk toen Li een aanbod om Austin te ontmoeten afsloeg.

Li, die in maart werd aangesteld als de nieuwe minister van Defensie van China, kreeg in 2018 sancties van de Verenigde Staten voor het kopen van wapens uit Rusland.

Er was een kort Chinees-Amerikaans gesprek op de top tijdens een side-sessie over cyberbeveiliging.

READ  India, Japan, Zuid-Korea 'hardst getroffen' als olie $100 bereikt

De Amerikaanse directeur van National Intelligence Avril Hines zei “we moeten met China praten” nadat hij door de Chinese senior kolonel Zhu Qichao was ondervraagd over samenwerking op het gebied van cyberveiligheidsrisico’s in verband met kunstmatige intelligentie.

Australië

De toespraak van Albanese komt terwijl Australië zijn relatie met China probeert te versterken na een diplomatieke bevriezing van drie jaar en handelssancties die Peking nu aan het versoepelen is.

China koopt het grootste deel van het waardevolle ijzererts van Australië en is de grootste handelspartner.

De VS is de grootste defensiepartner van Australië en Beijing heeft kritiek geuit op een in maart aangekondigde deal om Amerikaanse onderzeeërs met kernenergie te kopen.

Australië zal $ 368 miljard ($ 250 miljard) uitgeven aan het onderzeeërprogramma, onderdeel van een bredere defensieovereenkomst met de VS en Groot-Brittannië, bekend als AUKUS.

Australië maakt deel uit van het Five Eyes-netwerk voor het verzamelen en delen van inlichtingen, samen met de VS, Groot-Brittannië, Canada en Nieuw-Zeeland – een deel van wat Chinese functionarissen zeggen, is een poging om de aanhoudende “Koude Oorlog-mentaliteit” en de opkomst ervan in het Westen in bedwang te houden. .

Sinds haar verkiezing in mei 2022 heeft de Albanese Labourregering nauwere banden gezocht met de ASEAN-landen. De defensiechef van Australië heeft gezegd dat zijn land gericht is op het voorkomen van conflicten en het verdiepen van de betrokkenheid bij partners, waaronder Pacific Island en Zuidoost-Aziatische landen, terwijl de grote machtsstrijd in de regio voortduurt.

($ 1 = 1,4743 Australische dollars)

Rapportage door Joe Brock, Greg Torode, Kanupriya Kapoor, Jinggui Kok, Chen Lin en Raju Gopalakrishnan; Aanvullende rapportage door Kirsty Needham; Bewerking door Gerry Doyle

READ  Greg Berhalter keert terug als USMNT-coach: bronnen

Onze normen: Vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *