ASEAN wil niet langer vuilnisbelt zijn van het Westen

Greenpeace Thailand twitterde het afgelopen woensdag de wereld in. Indonesië stuurt acht containers met afval uit Australia retour naar het land van herkomst. De boodschap was gebaseerd op een artikel in The Guardian. Daarin staat dat de betreffende containers na controle door Indonesische ambtenaren giftige en gevaarlijk afval blijken te bevatten. De bijbehorende vrachtbrief vermeldde echter dat het om oud papier zou gaan.

Redactie, Vuilnisbelt, Milieu, Asean
Leven van de vuilnisbelt
Foto: schermafbeelding CNN video

In de containers werden onder meer flessen met afgewerkte olie aangetroffen. Evenals allerlei elektronisch afval, bierblikjes en gebruikte luiers. Daardoor viel het afval in de categorie B3, een afkorting voor “bahan berbahaya dan beracun”. Die staat voor gevaarlijke en giftige stoffen. In totaal ging het hierbij om meer dan 210 ton.

Westers afval

Nadat China in 2017 weigerde nog langer scheepsladingen met westers afval binnen te laten, gingen Westerse landen en Australië op zoek naar andere locaties. Die werden in eerste instantie gevonden in Zuidoost-Azië, waar enorme hoeveelheden westers afval werden gedumpt. Theoretisch zou dat afval daar moeten worden verwerkt voor hergebruik. Maar daartoe ontbreken in de meeste gevallen de technische middelen. Bovendien stikken landen zoals Indonesië bijvoorbeeld, al in hun eigen afval.

Tegelijkertijd is er ook in de ASEAN-landen een groeiende oppositie tegen het dumpen van westers afval. In mei liet de regering van Maleisië weten 100 ton Australisch afval terug te sturen omdat het te verontreinigd was om te worden verwerkt.

Vuilnisbelt andere landen

Dat maakte deel uit van rond de 450 ton plastiek afval, die Maleisië terugstuurde naar verschillende andere landen. In de woorden van de Maleisische minister voor Milieu: ‘We zullen terugvechten en niet worden tot de vuilnisbelt van andere landen’’.

Vorige maand zond de Filippijnen na wat diplomatiek touwtrekken, 69 containers met afval terug naar Canada. Vorige week had ook Indonesië al aangekondigd 49 containers met afval terug te sturen naar Frankrijk en andere westerse landen.

Foto homepage: gezien op Asia Sentinel

Bron: de Guardian, AFP
Redactie
Over Redactie 596 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*