ASEAN roept Myanmar op het geweld te stoppen.

Regeringsleiders tijdens ASEAN Top afgelopen weekend.

De Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) roept Myanmar op om onmiddellijk te stoppen met het vermoorden van haar burgers en om alle politieke gevangenen vrijlaat. De leiders van de ASEAN-landen spraken afgelopen weekend in Jakarta met couppleger generaal Min Aung Hlaing. Ze willen een dialoog tussen de strijdende partijen. Dat meldt The Irrawaddy.

Gastheer president Joko Widodo van Indonesië verklaarde dat de situatie onaanvaardbaar is. Democratie, stabiliteit en vrede moeten hersteld worden, zo zei hij. Sinds de staatsgreep op 1 februari zijn door politie en soldaten meer dan 745, voornamelijk vreedzame demonstranten en omstanders, gedood. Daarnaast worden arrestanten (3300 tot nu toe) mishandeld en gemarteld en wordt er geplunderd en geroofd. De economie ligt stil, er dreigt hongersnood en corona heeft vrij spel.

Myanmar’s coupleider Generaal Min Aung Hlaing komt aan in Jakarta.

Basisprincipe ASEAN

De boodschap aan Min Aung Hlaing is opvallend gezien het 10-landenblok zich in principe niet mengt in elkaars binnenlandse aangelegenheden. Volgens de Maleisische premier Muhyiddin Yassin mag dit echter niet leiden tot passiviteit als een lidstaat de vrede, veiligheid en stabiliteit in de regio in gevaar brengt. In een formele verklaring werden de eisen van zes staatshoofden en drie ministers van Buitenlandse Zaken neergezet. Daarin wordt onder meer om de onmiddellijke stopzetting van het geweld gevraagd. Ook gaat ASEAN humanitaire hulp verlenen waar de Birmese junta baas mee heeft ingestemd. Naast Myanmar bestaat het regionale blok uit Brunei, Cambodja, Indonesië, Laos, Maleisië, de Filipijnen, Singapore, Thailand en Vietnam. 

ASEAN: ‘Het geweld moet stoppen’.

Legitimeren coup

Om diplomatieke redenen vermeden de ASEAN-leiders de vraag wie er verantwoordelijkheid is voor de gebeurtenissen in het verscheurde land. De nadruk ligt, zo zeggen ze, op het stoppen van het geweld. Het was de eerste keer dat Min Aung Hlaing Myanmar verliet sinds de staatsgreep. Die leidde tot de arrestaties van regeringsleider Aung San Suu Kyi en vele andere politici van haar partij. Volgens critici was de deelname van de Birmese juntaleider op deze topontmoeting onaanvaardbaar omdat dat neerkomt op het legitimeren van de coup. De lidstaten stemden er desondanks mee in hem te ontmoeten, maar behandelden de generaal niet als staatshoofd van Myanmar.

Gezant ASEAN

Volgens het bereikte akkoord reist een speciale gezant van de ASEAN naar Myanmar af om een dialoog tussen het leger en de democratisch gekozen oppositie op gang te brengen. Ondanks de afspraak om politieke gevangenen vrij te laten werd dat niet in de gezamenlijke verklaring opgenomen. Volgens diplomatieke bronnen, zo meldt de Volkskrant, werd dit onderdeel op het laatste moment uit het slotcommuniqué verwijderd. Waarom is niet duidelijk. Zo zit Aung San Suu Kyi nog steeds vast. Pro-democratische activisten van het General Strikers Collaboration Committee uitten kritiek omdat de oppositie niet was uitgenodigd op de top. Zij geloven niet dat door afspraken met de legerleiding de situatie zal verbeteren. Ook Human Rights Watch is kritisch omdat er geen duidelijke tijdlijn voor actie is en omdat ASEAN bekend staat om haar zwakte bij het ten uitvoer brengen van afspraken. 

Misdaden tegen de mensheid

Voorafgaand aan de top drong Amnesty International er bij Indonesië en andere ASEAN-landen op aan een onderzoek in te stellen naar de verantwoordelijkheid van Min Aung Hlaing voor misdaden tegen de mensheid. Volgens een VN-verdrag dat ook door Indonesië werd ondertekend, heeft het land namelijk de wettelijke verplichting om een vermoedelijke dader op zijn grondgebied te vervolgen of uit te leveren, aldus de mensenrechtenorganisatie.

Over Redactie 798 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*