Honger kinderen in ASEAN-landen toenemend probleem

In de ASEAN-landen wordt op grote schaal honger geleden door kinderen onder de vijf jaar. Dat stelt de Global Hunger Organisation (GHO.) Met uitzondering van Brunei en Singapore komen Thailand, Maleisië en Vietnam weg met een ‘gematigd’ cijfer terwijl de index laat zien dat de staat van honger in Myanmar, de Filippijnen, Indonesië, Cambodja en Laos op ‘serieus’ staat. Populair vakantieland Thailand, staat slechts op 46 uit 113 onderzochte landen.

Zuidoost-Azië werkt hard aan de omschakeling naar het volledig omarmen van de zogeheten vierde industriële revolutie. Desondanks worstelt de regio nog steeds met iets waar de mensheid al tegen vecht af sinds het begin der tijden: namelijk honger. Kinderen zijn daarbij het grootste slachtoffer, aldus het GHO-onderzoek.

Honger in ASEAN-landen toenemend probleem

Honger en ondervoeding

Vier indicatoren in het onderzoek waren: Ondervoeding; dat is het deel van de bevolking dat ondervoed is of waarvan de calorie-inname onvoldoende is. Het aandeel van kinderen jonger dan vijf jaar die vanwege hun lengte een te laag gewicht hebben; dat wat wijst op acute ondervoeding en kwalitatieve honger. Kinderen jonger dan vijf jaar die te kort zijn voor hun leeftijd; wat wijst op chronische ondervoeding. Kindersterfte; daarbij wordt gekeken wat het sterftecijfer is van kinderen jonger dan vijf jaar.

Amoede en duur voedsel

Cambodja, Alfons van der Kraan, Liefdesrelatie, China
Kinderen zijn slachtoffer van armoede. Foto Digital Sevilla.com.

In 2017 onthulde een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), het Kinderfonds van de Verenigde Naties (UNICEF) en de Wereldbankgroep dat meer dan de helft van alle ondervoede kinderen in de regio Zuidoost-Azië wonen. Cambodja en Laos scoren het hoogst evenals delen van Indonesië, de Filippijnen en Myanmar. Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan de honger in ASEAN-landen en deze verschillen van land tot land verschillen.

Filipijnen

Wat bijvoorbeeld de Filipijnen betreft is vooral armoede de oorzaak, door een laag inkomen en hoge voedselkosten in het algemeen. De Filippijnen hebben een veel hogere incidentie van armoede, met 21,6 procent vergeleken met de buurlanden Maleisië (0,4 procent), Vietnam (zeven procent), Thailand (8,6 procent) en Indonesië (10,6 procent). Maar Myanmar boekt een ruime 32,1 procent. Het aantal hongerige mensen in Zuidoost-Azië is vooral te wijten aan de negatieve effecten van klimaatomstandigheden op de prijs en beschikbaarheid van voedsel. Dit staat tegenover dat de toename van het aantal hongerige mensen in West-Azië juist wordt veroorzaakt door langdurige gewapende conflicten.

Klimaatverandering

Of het nu gaat om armoede of klimaatverandering, ASEAN, zegt GHO, in haar ijver om de vierde industriële revolutie volledig te omarmen moet het welzijn van alle mensen nauwlettend in de gaten gehouden worden. Zelfs in de beroemde behoeften-hiërarchie van Abraham Maslow vormen een plek om te wonen en vooral voedsel de basis van de piramide. Terwijl de vierde industriële revolutie al een feit is, kunnen hongerige kinderen de vooruitgang ervan juist afremmen.

Zie ook: Asean’s hungry children

Meer kinderleed op Trefpunt: moderne slavernij in Cambodja

 

Bert Vos
Over Bert Vos 161 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekstproducent, Azië-liefhebber, publicist en ZZP'er in Amersfoort.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*