Van kwelder naar Almost No Different Same Same Land (slot)


Hans Geleijnse, Arrival Card
… nog geen thuisgevoel …
(foto Wiki Commons)

 

De thuiskomst

Was me dat even thuiskomen! Van gevoelstemperatuur min 10 in de Nederlandse laagvlakte naar plus 40 in het altijd zonnige Land of Smiles. Lékkerrrr!!!!

Hoewel, thuiskomen? Waarom bekroop me dat behaaglijke gevoel niet? Aan de twee lieverds met wie ik het leven deel lag het niet. Enthousiast over m’n terugkeer, ik blij hen weer in de armen te kunnen sluiten.

Misschien ontbrak de thuiskomst-sensatie doordat mijn bezoek aan Nederland een hoog bliksemgehalte had. Te kort weg om het verlangen naar de Thaise etalage met de veelbelovende heerlijkheden tot vurige dimensies op te blazen.

Of misschien ben ik na ruim twee jaar pas op de Thaise plaats te blasé geraakt. Te gewend aan veel van me af te laten glijden. Dan kom je er in Nederland achter dat 1 plus 1 altijd 2 blijft. Saai wellicht, maar toch een zekerheidje dat het dagelijks leven een stuk overzichtelijker maakt.

Arrival card

Afscheid nemen daar was niet makkelijk. Met de familie, vrienden en kennissen die ik heb kunnen bezoeken had ik nog weken bij kunnen praten. Voor anderen ontbrak gewoonweg de tijd voor een ontmoeting. Met zo’n incompleet vaarwel zit je niet te juichen als je na verloop van veel vliegtijd de Thaise arrival/departure card in handen krijgt gedrukt.

Hans Geleijnse, Arrival CardDe aardige Italiaanse steward met wie ik gedurende de lange tocht mijn restanten Italiaans wat had kunnen opvijzelen wilde deze visueel gestoorde passagier best helpen met het invullen van dit archaïsche formulier.

Ouderwets, want de daarop ingevulde gegevens moeten en gaan de computer in, maar het formulier wordt meedogenloos in het door jou aangeschafte staatseigendom geniet. Blijf je langer in dit land dan wordt daar later meer kennelijk hoogst noodzakelijk immigratie-papierwerk bij geniet, wat een gatenkaaseffect geeft aan de laatste pagina’s van het paspoort van het Koninkrijk der Nederlanden.

Nu zit ik daar niet geweldig mee, maar het is wel de bedoeling dat die kaart ook bij langer verblijf ongeschonden in je paspoort blijft zitten. Het is bij paspoortgebruik opletten geblazen, want het rechterstrookje zit met een zeer makkelijk afscheurbaar geperforeerd stripje verbonden aan de rest van dit document. En waag het niet dit strookje te verliezen!

Rolstoeltoerist

Maar toen puntje bij paaltje kwam gooide de leiding van Emirates – waar ik verder zeer gerieflijk mee heen en weer ben gevlogen – roet in het eten. Hoewel ik mij als slechtziende passagier had aangemeld bestond er kennelijk een richtlijn die personeel verbood de Thaise entry-cards ten gerieve van zielige luchtreizigers als ik in te vullen.

Hans Geleijnse, Arrival CardMaar vanwege die keurige melding van mijn fysieke ongemak werd er bij aankomst wel degelijk assistentie verleend. Ik moest en zou in een rolstoel plaatsnemen, die werd voortbewogen door een vriendelijke Thaise jongeman van de luchthavenrolstoelservicedienst.

Onderweg bij de taxfree-winkel voor tabakswaren stopten we even en mocht ik uit de rolstoel voor een hoogst ongezonde aankoop. Hij vulde intussen snel het formulier in, ik zette blindelings mijn handtekening.

De dienstdoende immigratie-officier stelde allerlei vragen die ik vanwege de afstand tussen rolstoelzit en loketstoel a. niet verstond en b. niet begreep. Maar bij elke poging om op te staan en uitleg te geven voelde ik de hand van de vriendelijke jongeman op mijn schouder. Het laatste wat ik hoorde was dat ik voor deze keer nog dertig dagen zou krijgen, een vrij alarmerende mededeling. De duwende lachebek verzekerde me echter dat alles prima in orde was. Bij de bagageband aangekomen verklaarde hij me met brede smile tot lopend patiënt. Uit dankbaarheid drukte ik hem een bankbiljet in de hand, waardoor zijn smile van oor tot oor uitrekte.

Eenmaal thuisgekomen heb ik samen met echtgenote en vergrootglas het paspoort nog eens tegen het licht gehouden. We konden er geen soep van koken. Onleesbaar. Voor de zekerheid de volgende dag maar even naar Jomtien gereden, alwaar een dame van de immigradienst na een korte blik op paspoort en arrivalcard mij verzekerde dat alles tot in de puntjes klopte. Zou Thinglish ook in een handschrift-variant bestaan?

Ik heb in elk geval niets gemerkt van een barse Thaise reactie op de binnenkomst van een burger uit de krakende EU, een gezelschap democratieën dat het Thaise vigerende bewind toch op niet mis te verstane wijze de wacht heeft aangezegd. Het was business as usual, same same. Dat ‘almost no different’ viel slechts toe te schrijven aan mijn rolstoelprimeur.

Staatscourant

Hans Geleijnse, Arrival CardHet same same werd nog eens bevestigd door wat ik later las op de Facebook-pagina van de ambassade: een felicitatiebericht met veel kleurige foto’s ter gelegenheid van het 70-jarige troonjubileum van ZKH Bhumibol Adulyadej. Foto’s en tekst duiden aan dat de relaties met het Nederlandse koningshuis zich onttrekken aan politiek gekibbel als tussen EU en Thailand over mensenrechten en vrijheid van meningsuiting.

“Zijne Majesteit is altijd dienstbaar geweest bij het versterken van de nauwe samenwerking tussen onze twee koninkrijken. De warme relatie tussen de Koninklijke Families van onze beide Kingdoms is een hoeksteen van de Thai-Nederlandse betrekkingen, waarvan het begin meer dan 400 jaar in de tijd teruggaat.. ”

Met dank voor de vertaling aan Thailandblog, dat het felicitatiebericht in zijn geheel overnam. Met één opmerkelijk verschil: op de FB-pagina van de ambassade was het voor bezoekers wél mogelijk (met felicitaties en goede wensen) te reageren.

Wil je staatscourant spelen wijk dan niet af van het origineel, zou ik zeggen.  Het kan natuurlijk ook een geval zijn van veel same same en almost no difference.,,,,,

 

 


Hans Geleijnse
Over Hans Geleijnse 346 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Hij woonde met partner en dochter ruim tien jaar in Thailand.