Vietnamese volksverhaaltjes (2)

Vietnamese Volksverhaaltjes, Erik Kuijpers, Vietnam, arecanoot

.

Over arecanoot en betelblad

Tan en Lang zijn zonen van een mandarijn en hoewel ze geen tweeling zijn hebben ze veel gemeen. Knap, een goed karakter en ruimhartig. Ze wonen te midden van hun familie, afgeschermd van de wereld door hun afkomst en door de rijkdom van hun pa.

Maar dan ontstaat er brand! Zij verliezen hun ouders en hun vermogen maar worden opgevangen door een verre neef, een vroom man, die ze opvoedt alsof het zijn eigen kinderen zijn. De neef, Loe, heeft een jonge dochter.

Kun je het al raden? De dochter wordt een vrouw; een lieve, mooie vrouw. Loe wil haar hand aan een van de jongens geven maar ja, aan wie? Zijn dochter kan geen keus maken. En de jongens gunnen elkaar die mooie jonge vrouw.

Het diner

Loe besluit een diner te geven. Een diner met rijst gekookt in bladeren van de lotusbloem, met rundvlees en sjalotjes. Hij zet twee borden klaar doch slechts een stel eetstokjes.

De jongste zoon neemt de eetstokjes en geeft ze aan zijn oudere broer zoals dat hoort. Loe weet nu wie zijn schoonzoon gaat worden: Tan, de oudste van de twee.

Lang gaat gelukkig snel vergeten dat ook hij verliefd was op de jonge vrouw. Tan is erg gelukkig in zijn huwelijk en gaat zijn jongere broer verwaarlozen; Lang lijdt daar erg onder.

Als dan de broers terugkeren van hun werk en in het donker de dame de verkeerde omhelst vliegen de beschuldigingen van verraad heen en weer.

Lang verlaat het huis. Hij loopt verward dagen achter elkaar door tot hij volkomen uitgeput instort en overlijdt. Om te voorkomen dat de wilde beesten hem opvreten verandert zijn lichaam in een rotsblok.

Vietnamese Volksverhaaltjes, Erik Kuijpers, Vietnam, arecanoot
Wijnbouw bij de Etrusken, 6e eeuw vC.

Tan krijgt spijt van zijn houding en ziet in welk kwaad hij zijn broer heeft aangedaan. Hij gaat op zoek maar vindt slechts een rotsblok waarbij hij uitgeput in elkaar zakt en sterft. Hij verandert in een hoge boom.

Zijn vrouw gaat dood van verdriet en gaat beide broers zoeken. Na dagen lopen vindt ze, volkomen uitgeput, slechts een rotsblok en een hoge boom aan het water. Ze houdt zich met moeite als een wijnrank aan de boom vast en sterft.

De dorpelingen krijgen lucht van het drama en vertellen het hun koning. Die vraagt zijn raadgevers naar de betekenis van het verhaal. Slechts een van hen durft de waarheid te vertellen en geeft aan hoe te onderzoeken of het hier die familieleden betreft.

‘Sire, wij zijn gewoon dan bloed te verzamelen van de overledenen en dat in een kom te doen. Laten we bast nemen van de boom, blad van de wijnrank en een stukje rots. We hakken dat helemaal fijn en dan krijgen we het verhaal te zien.’

Men doet dat en de mix wordt snel vuurrood. Het mengsel wordt bekend in heel Vietnam als arecanoot en betelblad. Dit wordt het symbool van liefde en solidariteit en wordt in Vietnam net zo populair als de waterpijp in het Midden-Oosten.

Vietnamese Volksverhaaltjes, Erik Kuijpers, Vietnam, arecanoot
Waterpijp, Istanbul, 1905.

Foto’s en prenten

Betel kauwen, arecanoot; wikimedia, curid, 30607537.

Wijnoogst bij de Etrusken, 6e eeuw vC; wikimedia, curid, 3114416.

Waterpijp, Istanbul, 1905; wikimedia, curid, 2943559.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 806 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland