Filipijnse volksverhaaltjes (19). De eerste apen ooit

Erik Kuijpers, apen, katoen

 

Zo zijn apen ontstaan!

Aan de voet van een heuvel met veel bos ligt een kleine stad en net er buiten staat een klein huis waarin oma woont met haar kleinzoon.

Oma is ijverig en verdient haar brood door geplukte katoen te ontdoen van de zaden. Ze heeft altijd een mand bij de hand voor de katoen, en een stok die dient als spoel.

Haar kleinzoon is lui en werkt niet mee met zijn oma doch zit iedere dag in de stad te gokken.

Juist vandaag verliest hij veel geld. Hij gaat naar huis en doet chagrijnig want het eten is nog niet klaar.

‘Ik werk aan het katoen en aan de zaden’ zegt oma. ‘Als ik klaar ben kan ik het verkopen en koop ik eten voor ons.’

De jongen wordt razend en smijt een paar kokosnoten naar oma. Maar oma is niet voor de poes! Ze slaat hem met haar stok op zijn donder net zo lang tot die jongen in een lelijk beest verandert, de katoen zijn vacht wordt en de stok zijn staart.

Nu heeft de knaap in de gaten wat voor lelijk monster hij geworden is en rent terug naar de stad. Hij slaat met zijn staart op zijn gokmaten in en die veranderen direct in net zo’n lelijk beest.

Het volk om hen heen is boos! Zulke lelijke schepsels willen ze niet in de stad en ze jagen ze naar buiten, de bossen in. Ze wonen daar nog steeds, in de bomen, en tot op vandaag worden ze apen genoemd…..

Toelichtingen

Katoenzaad wordt uit de katoen geplukt en daarvan maakt men (tegenwoordig) katoenzaadolie dat giftig is maar medische toepassingen kent.

Foto’s en prenten

Aap; wikimedia, curid, 438429.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 845 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland