Antony Blinken zal naar verwachting de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman ontmoeten

Emmi Korhonen/Lehtikva/AFP/Getty Images

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken houdt op 2 juni 2023 een toespraak in het stadhuis van Helsinki in Helsinki, Finland.


Washington
CNN

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken had een ontmoeting met de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman in Jeddah, zo vertelde een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken aan CNN. De laatste stap naar verzoening tussen de Amerikaanse regering en het de facto hoofd van een belangrijke bondgenoot van de VS.

Tijdens de ontmoeting bevestigden de twee hun gezamenlijke inzet voor het bevorderen van stabiliteit, veiligheid en welvaart in het Midden-Oosten en daarbuiten, zei woordvoerder Matthew Miller van het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag in een verklaring.

Miller zei dat de toezegging “een alomvattend politiek akkoord omvat om vrede, welvaart en veiligheid in Jemen te bereiken”, en Blinken benadrukte dat “onze bilaterale relatie wordt versterkt door vooruitgang op het gebied van mensenrechten”.

De betrekkingen tussen de twee landen zijn de afgelopen jaren verslechterd na de marteling en moord op journalist Jamal Khashoggi. Onderzoeksrapport De kroonprins nam de leiding. Maar in de nasleep van de volatiliteit van de olieprijs vorig jaar, kondigde Saoedi-Arabië het deze week aan Olieproductie verminderen Beginnend in juli als onderdeel van een poging van producenten om de prijzen voor ruwe olie te verhogen – de regering-Biden Weer geprobeerd om mee te doen met het koninkrijk.

Tijdens de bijeenkomst bespraken Blinken en Bin Salman “diepere economische samenwerking, met name op het gebied van schone energie en technologie”, zei Miller in de verklaring.

READ  Door de nieuwe regels komen veel elektrische auto's niet meer in aanmerking voor heffingskorting

Blinken bedankte de kroonprins “voor de steun van Saoedi-Arabië voor de evacuatie van honderden Amerikaanse burgers uit Soedan en voor de voortdurende samenwerking van het koninkrijk bij diplomatieke onderhandelingen om de gevechten daar te beëindigen.”

De bijeenkomst duurde een uur en 40 minuten, vertelde een Amerikaanse functionaris aan verslaggevers tijdens de reis, waarin ze de mogelijkheid bespraken om de banden met Israël te normaliseren en overeenkwamen om de onderhandelingen over de kwestie voort te zetten.

Volgens de samenvatting van de reis van het ministerie van Buitenlandse Zaken zal Blinken “Saoedische functionarissen ontmoeten om de strategische samenwerking tussen de VS en Saoedi’s te bespreken over een verscheidenheid aan bilaterale kwesties, waaronder regionale en mondiale kwesties en economische en veiligheidssamenwerking” en deelnemen aan vergaderingen van de samenwerking tussen de VS en de Golf. Raad. Een wereldwijde coalitie om ISIS te verslaan.

Blinken arriveerde dinsdagmiddag in Saoedi-Arabië en reist woensdag naar Riyadh voor verdere ontmoetingen.

In een gesprek met de pro-Israëlische belangenorganisatie AIPAC op maandag zei Blinken dat normalisering tussen Israël en Saoedi-Arabië een onderwerp van gesprek zou zijn tijdens zijn bezoek.

De productieverlaging die Saudi-Arabië dit weekend heeft aangekondigd, is de grootste in jaren en zal de productie terugbrengen tot 9 miljoen vaten per dag. Het kwam na een bijeenkomst in Wenen van een alliantie die bekend staat als OPEC +, waartoe de Organisatie van de olie-exporterende landen (OPEC), Rusland en andere kleinere producenten behoren.

Gevraagd om commentaar op het besluit om de productie te verminderen voorafgaand aan het bezoek van Blinken, merkte de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Vedant Patel op dat de benzineprijzen in de VS over het algemeen zijn gedaald ten opzichte van de hoge niveaus van een jaar geleden.

READ  Er verschijnt een vreemde werveling tussen het noorderlicht aan de nachtelijke hemel van Alaska

“Wij geloven dat het aanbod aan de vraag moet voldoen, en we zullen blijven samenwerken met alle producenten en consumenten om ervoor te zorgen dat de energiemarkten de economische groei ondersteunen en lagere prijzen bieden voor Amerikaanse huishoudens”, zei Patel tijdens een briefing. “Daar zijn we op gefocust.”

Tijdens het campagnetraject beloofde de toenmalige kandidaat Joe Biden om van Saoedi-Arabië “het grote land dat ze zijn” op het wereldtoneel te maken en “hen de prijs te laten betalen” voor de moord op Khashoggi. Maar hij verwierp die gelofte Vorig jaar bezocht hij het land en gaf de kroonprins een vuistpomp, een fotomoment voor de Saoedische regering en verontwaardigde mensenrechtenorganisaties.

Destijds verdedigde de president zijn acties door te zeggen dat zijn reis naar Saoedi-Arabië van cruciaal belang was voor de Amerikaanse veiligheid.

“Als president is het mijn taak om ons land sterk en veilig te houden. “We moeten de Russische agressie weerstaan, onszelf beter positioneren dan China, en werken aan meer stabiliteit in een consequente regio van de wereld”, schreef Biden in een essay. De Washington Post.

“Om deze dingen te doen, moeten we rechtstreeks contact opnemen met de landen die de meeste kans hebben om die resultaten te beïnvloeden”, schreef hij.

Een paar maanden na het bezoek van Biden besloten de Verenigde Staten dat bin Salman Er moet voor immuniteit worden gezorgd Khashoggi’s verloofde spande een rechtszaak tegen hem aan.

Dit verhaal is bijgewerkt met aanvullende updates.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *