Zuid-Korea. ’s Avonds een vent, ’s ochtends een vent? Jawel, dankzij het anti-kater-drankje

Zuid-Korea, anti-kater-drankjes, Erik Kuijpers

De werkcultuur in Zuid-Korea is veeleisend: lange dagen met veel uren en stress. En voornamelijk ‘wij mannen onder elkaar’. Een cultuur die de Koreaanse vrouw tegen de borst stuit en weerstand oproept.

Daar komt nog bij dat de mannen daar bepaald niet vies zijn van een stevige slok. Het verschijnsel hoesik is bekend: de werkborrel. Het gezellige tussendoortje, de ‘breek de week’ borrel samen met de baas. Tja, en zeg dan maar eens nee……

Maar de volgende morgen word je weer verwacht, en liefst fris. Niet voor niets vormt het anti-kater-drankje in Zuid-Korea een ‘booming business’.

Zuid-Korea, anti-kater-drankjes, Erik Kuijpers
Soju rijststooksel

Soju. Vuurwater gestookt van rijst

Razend populair in Zuid-Korea. Alcoholpercentage rond de 20 procent, dus dit spul drinkt puur of in bier snel weg. En ben je met de baas en met collega’s op stap dan doe je niet voor een ander onder. Natuurlijk hou je je allemaal aan de drinketiquette in dat land: ‘Het kijkglas moet vol zijn’!

Jouw glas mag nooit leeg zijn. Een drankje weigeren geldt voorts als hoogst ondankbaar jegens het bedrijf dat je dit feestje aanbiedt. Het stevige drankgebruik tijdens dit soort kantooruitjes leidt de volgende morgen dus tot geweeklaag bij de koude kraan in het kantoor….. Een kater! En koppijn!

Dit wordt zeer gewaardeerd, jouw opoffering voor baas en collega’s. Dat je er bent betekent een groot hart voor de zaak. Sterker nog, de kater het laten winnen van de kantoorplicht geldt als hoogst ongepast. En dit heeft in Zuid-Korea een geheel nieuwe industrie gepromoot. ‘Hoe kom ik van mijn kater af’. In het Koreaans: Haejanghada.

Dawn808

Het anti-kater-drankje Dawn808 ofwel Yeomyung

Kijk! Hij lacht je toe vanaf het blikje. Uitvinder Dr Jong Hyun Nam heeft bij zijn 808e poging om een brouwsel tegen katers te maken eindelijk het juiste recept gevonden: uit extracten van de els en de lijsterbes en voorts met hazelnoot, zoethout, kalebas en honing. Dawn808 staat voor een heldere dageraad, een fris en monter ochtendgloren, kortom, een thee die de alcohol uit je lijf spoelt zodat je topfit naar kantoor kunt. Weg met die smerige kater en die ellendige pijn in je harses. De sporen van de hoesik helemaal uitgewist. Het spul is een megahit.

Er zijn meer drankjes die dit resultaat claimen.

(1)

CJ’s Heotgae Condition (1) en Dong-A Morning Care (2) hebben dezelfde werking uit mengsels met rozijnen, rode ginseng, melkdistel, lotus en perensap.

(2)

Deze drankjes mag je drinken voor, tijdens en na het drinkgelag maar zijn zo bitter van smaak dat een al overspannen maag direct afstand doet van de investering: het komt er bij velen aan de bovenkant weer net zo hard uit… Koreanen zeggen dan ook ‘Good medicine is bitter to the mouth’.

Genoemde drie merken hebben 90 procent van de markt in Zuid-Korea in handen en scheepsladingen vol worden aan China verkocht. De handel is in Zuid-Korea al goed voor 170 miljoen US dollar en is groeiende. In de USA is dit een opkomende markt al zweert men daar bij de vette hap aan het ontbijt, thee en paracetamol…..

Hoe werkt het anti-kater-drankje?

Gezegd wordt dat de drankjes de lever aanzetten tot de productie van enzymen die de alcoholstofwisseling versnellen om de aceetaldehyde af te breken. Aceetaldehyde ontstaat door de consumptie van alcohol en die stof veroorzaakt misselijkheid en braken.

Zuid-Korea, anti-kater-drankjes, Erik Kuijpers

Ook aan de peer worden deze eigenschappen toegeschreven zoals blijkt uit Australisch onderzoek (Ja, ook gij, Brutus…). Peren kunnen de aceetaldehyde in het bloed omlaag brengen.

Nu schijnt ook mango dergelijke eigenschappen te hebben en zijn nieuwe producten als Ready Q hangover cure jelly erg populair net als fruitdrankjes, kauwgom en uiteraard gewone pillen tegen koppijn. De markt in Zuid-Korea bloeit als nooit tevoren en het gebruik van het anti-kater-drankje hoort er gewoon bij. Dus word je ondanks alles toch wakker met een actieve klopgeest in je hoofd dan neem je gewoon een ander drankje tegen de kater.

Maar ook als het niet helpt, het blijft gewoon je eigen schuld. Moet je maar niet zoveel zuipen…

Bron:

Wikipedia, Aljazeera en andere bronnen op internet.

Meer lezen?

Over waarom juist Koreanen (en andere Aziaten) een kater krijgen: https://www.trefpuntazie.com/corruptieschandaal-goddelijke-discriminatie-geen-thai-in-ark-noach/

Over de drinkcultuur in Zuid-Korea.

Aljazeera; over het land met een enorm drinkprobleem.

Geen paradijs voor vrouwen; over de keiharde mannenwereld en het verzet van vrouwen.

Foto’s en prenten

The day after; Christian Krogh, 1883; wikimedia, 52462167.

Soju borrel gestookt van rijst, meestal 20% alcohol. Foto Alibaba.

Anti-kater drankjes. Marktleiders in Korea: Dawn808 (Yeomyung), CJ’s Heotgae Condition en Dong-A Morning Care; foto’s gochujar.com.

De conference-peer; wikimedia, 511842.

‘Het kijkglas moet vol zijn’. In dank aan het Noorder Bar Trio.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 812 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*