Cambodja boos. Angkor Wat op cover reisbrochure Vietnam.

Bert Vos, Cambodja boos, Reisbrochure, Angkor Wat
Reisbrochure met ‘foute’ cover . Foto: Wendy Wu Tours.

Grappig. Het iconisch cultureel erfgoed Angkor Wat op de cover van een reisbrochure over Vietnam. Een kapitale fout die het Cambodjaans Ministerie van Toerisme niet kan waarderen. Ze riep de boosdoener, het Australisch reisbureau Wendy Wu Tours, op om de afbeelding op de brochure te verwijderen.

Op de officiële Facebook-pagina van het ministerie staat dat de fout kan leiden tot misvattingen dat Angkor Wat in Vietnam ligt. Het ministerie nam vervolgens contact op met het bedrijf om hen te waarschuwen voor hun fout. Maar wat was de reactie van de reisorganisatie? In plaats van de fout te herstellen, antwoordde Wendy Wu Tours dat ze op de cover Vietnam zouden veranderen in Zuidoost-Azië. Met als argument dat Angkor Wat het symbool is van Zuidoost-Azië, gezien zijn status als wereldberoemd erfgoed.

Bert Vos, Cambodja boos, Reisbrochure, Angkor Wat
De aangepaste cover. Foto: Wendy Wu Tours

Correctie reisbrochure maakt niet blij

In het Khmer-land zijn ze niet blij met deze situatie. Met als gevolg dat veel social-mediagebruikers in Cambodja het Australische Ministerie van Toerisme verzoeken om Wendy Wu Tours aan te sporen de voorkant van de reisbrochure, waarvan er 50.000 stuks gedrukt zijn, te veranderen. Dit omwille van hun nationale trots. Het ministerie heeft bevestigd dat het in gesprek is met het Australische bedrijf om ervoor te zorgen dat er snel correcties worden aangebracht.

Stilte op Angkor Wat

De UNESCO-spot Angkor Wat trok voor de pandemie jaarlijks meer dan twee miljoen bezoekers. Nu zijn de gidsen werkloos, de tutktuks brengen bijna geen toeristen meer en verkopers van souvenirs, eten en drinken, hebben geen klandizie. Alleen locals en buitenlanders die in Cambodja wonen kan je er nog tegenkomen. Genietend van de rust die er nu heerst. Was er eerst alleen opgewonden geroezemoes, nu hoor je vogels met elkaar ‘praten’ en het ruizen van de takken van de bomen.

Het zogeheten wereldwonder, een benaming die trouwens niet voor iedereen geldt, zucht ook onder een enorme daling van de entree-inkomsten. Volgens een grafiek waren de inkomsten in April 29.368 dollar, in dezelfde maand vorig jaar was dat ruim 8 miljoen. En dat zal nu wel niet beter zijn, ongeacht of de tempel nu wel of niet op de voorkant van een reisbrochure over Vietnam staat.

Over Bert Vos 239 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*