ANFREL: ‘Verkiezingen in Myanmar zijn eerlijk verlopen’

De algemene verkiezingen vorig jaar november in Myanmar zijn eerlijk verlopen. Dat meldt het Asian Network for Free Elections (ANFREL). De internationale controlegroep verwerpt de beweringen van het leger over massafraude en stemonregelmatigheden. Reden voor de militairen om begin februari een staatsgreep te plegen met desastreuze gevolgen voor de bevolking en alle sectoren in de samenleving.

Aung San Suu Kyi brengt haar stem uit.

ANFREL schrijft in haar eindverslag onder meer dat de verkiezingsuitslag de ware wil van de kiezers weerspiegelde. De verkiezingen van november brachten opnieuw een overwinning voor de National League for Democracy (NLD) onder leiding van Aung San Suu Kyi. ‘Er is geen enkele grond voor beschuldigingen van verkiezingsfraude door het leger. De verkiezingsdag is in het hele land vreedzaam en ordelijk verlopen zonder dat er grote incidenten werden gemeld’, aldus de eindconclusie in het definitieve rapport dat onlangs werd vrijgegeven.

Resultaten representatief

Het rapport stelt wel vast dat de campagne in de aanloop naar verkiezingen weliswaar niet zo vrij of eerlijk was als in 2015, maar dat kwam deels vanwege de gevolgen van de COVID-19-pandemie. Niettemin is ANFREL van mening dat de resultaten over het algemeen representatief zijn voor de wil van het volk van Myanmar. Ondanks dat Corona door het land raasde hebben 27,5 miljoen mensen gestemd. Mede dankzij het harde werk van stembureaus en verkiezings- en gezondheidsfunctionarissen, aldus de organisatie.

ANFREL wilde aanvankelijk medio februari het eindverslag vrijgeven. Dat plan werd verstoort door de militaire staatsgreep. ANFREL had aanvankelijk de bevolking van Myanmar, de Verkiezingscommissie van de Unie (UEC) en de stembureaus die de verkiezingen tot een succes maakten ondanks moeilijke omstandigheden, willen feliciteren.

Arrestatiebevelen

Enkele uren voordat het nieuw gekozen parlement bijeen zou komen greep het leger de macht door de gekozen leiders te arresteren. Daaronder bevonden zich staatsadviseur Aung San Suu Kyi, president U Win Myint, politieke activisten en politici. Parlementsleden die in de hoofdstad Naypyitaw arriveerden werden opgepakt en moesten de stad verlaten. In de daaropvolgende maanden werd voor velen van hen arrestatiebevelen uitgevaardigd. Sindsdien heeft het regime bijna 800 burgers gedood en zitten momenteel meer dan 3.900 mensen vast.

Resultaten verkiezingen

Een nieuwe, maar nu door het regime benoemde, verkiezingscommissie verklaarde de resultaten van de verkiezingen ongeldig. Verkiezingsfunctionarissen moesten beëdigde verklaringen ondertekenen die, naar verluidt, bevestigden dat er gevallen van verkiezingsfraude plaatsvonden. ANFREL voegt eraan toe dat de verkiezingen zich juist kenmerkten door diversiteit (meer vrouwen) en inclusie. Meerdere partijen namen etnische kandidaten op. Ouderen en gehandicapten kregen vooraf stemmogelijkheden. Ook waren er voor het eerst openlijk LGBT-kandidaten. ANFREL vond geen reden om te twijfelen aan de algehele integriteit van het stemproces. 

Andere opiniepeilers, waaronder het in de VS gevestigde Carter Center en in Myanmar de People’s Alliance for Credible Elections (PACE), rapporteren dat de verkiezingen grotendeels vrij en eerlijk zijn verlopen zonder grote onregelmatigheden.

 
Over Bert Vos 239 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*