Amnesty International: ‘Geen respect voor rechten ouderen in vluchtelingenkampen’


Amnesty International: 'Geen respect voor rechten ouderen in vluchtelingenkampen'
Rohingya vluchtelingenkamp

Afgelopen week verscheen het rapport “Fleeing my whole life”: Older people’s experience of conflict and displacement in Myanmar. Een onderzoeksrapport naar rechten van ouderen in vluchtelingenkampen en hun waardigheid in voormalig Birma en Bangladesh. Die worden stelselmatig genegeerd in gewapende conflictsituaties en bij humanitaire hulpverlening, zegt Amnesty International.

Onder de vele slachtoffers van de terreur van het leger van Myanmar zijn tienduizenden ouderen van etnische minderheidsgroepen. Zij moesten hun huizen ontvluchten, kwanen in vluchtelingenkampen terecht en krijgen te weinig humanitaire hulp. “Ik ben al zo vaak gevlucht. Al sinds mijn negende. Ik moet altijd alert zijn. Het maakt niet uit wat ik doe, werken op de boerderij of in de boomgaard, ik heb nooit rust in mijn hoofd’, zegt Nding Htu Bu, een 65-jarige Kachin-vrouw die in een kamp woont. Etnische minderheden in Myanmar zijn al tientallen jaren slachtoffer van misbruik door het leger. Veel ouderen zijn tijdens hun leven meerdere keren op de vlucht geslagen voor de terreur van het leger van Myanmar. En velen zagen hoe een of meer van hun kinderen werden gedood of verkracht door soldaten. Er is weinig psychische hulp voor deze nabestaanden.

Humanitaire hulp ouderen

Amnesty International: 'Geen respect voor rechten ouderen in vluchtelingenkampen'
Oudere man in vluchtelingenkamp (Foto: Bert Vos)

In Myanmar wonen meer dan een miljoen mensen in vluchtelingenkampen. Onder hen tienduizenden oudere mannen en vrouwen. Hulporganisaties hebben veel levens gered. Maar de hulpverlening aan ouderen schiet te kort, omdat aan hun specifieke hulpbehoeften niet wordt voldaan. Het is dan ook van belang dat de humanitaire hulpverlening zich meer op ouderen richt.  Voor dit rapport spraken Amnesty-onderzoekers met 146 ouderen van de etnische Kachin-, Lisu-, Rakhine-, Rohingya-, Shan- en Ta’ang. Tussen december 2018 en april 2019 waren er drie onderzoeksmissies in de staten Rakhine, Kachin en Shan in Myanmar en in vluchtelingenkampen in Bangladesh. De mensen die werden geïnterviewd waren tussen de 54 en 90 jaar oud.

Ouderen extra kwetsbaar in conflictsituaties

Bij militaire operaties zijn oudere mensen extra kwetsbaar. Als bewoners op de vlucht slaan, blijven ouderen soms in dorpen achter. Voor hen is de tocht door het bergachtige grensgebied van Myanmar erg zwaar. Ook hebben ze een sterke binding met hun huis of land. Doordat ze achterblijven, lopen zij het risico door de soldaten vastgehouden, gemarteld of zelfs gedood te worden. Toen het leger van Myanmar in 2017 de Rohingya-bevolking aanviel en hele dorpen platbrandde, kwamen veel ouderen om het leven. De VN en andere hulporganisaties hebben een zware taak: meer dan 900.000 Rohingya leven in kampen in Bangladesh. Er is niet genoeg geld en de Myanmarese overheid geeft hulporganisaties geen toegang tot veel gebieden. In de vluchtelingenkampen zijn veel oudere Rohingya niet in staat gebruik te maken van basisvoorzieningen zoals het toilet, gezondheidszorg, water en voedsel. De kampen zijn overbevolkt en bevinden zich in een heuvelachtig terrein dat voor veel ouderen slecht begaanbaar is.

Amnesty International: 'Geen respect voor rechten ouderen in vluchtelingenkampen'
Unicef waterverdeling

Voedselrantsoen en medicijnen

‘Ik gebruik hier mijn pot voor mijn behoeftes, ik eet hier, ik slaap hier. Ik ben een koe of geit geworden. Wat kan ik nog meer zeggen? Koeien poepen en plassen op dezelfde plek als waar ze eten. Ik slaap nu in een toilet,’ zegt Mawlawi Harun, een Rohingya-man van in de negentig in het rapport. Vanwege de afstand en het slecht begaanbare terrein, hebben veel ouderen ook slechte toegang tot gezondheidszorg. Daarnaast zijn veel medicijnen niet beschikbaar. De ongeveer 80-jarige Gul Bahar vertelt hoe ze pillen voor hoge bloeddruk nodig heeft, maar slechts paracetamol krijgt. ‘We moeten een deel van ons voedselrantsoen verkopen om medicijnen te kopen. We hebben ook onze dekens verkocht.’

Zware taak in vluchtelingenkampen

Amnesty International heeft contact opgenomen met de VN-Vluchtelingenorganisatie en de International Organization for Migration in Bangladesh en de uitkomsten van het onderzoek voorgelegd. Beide organisaties gaven aan dat ze voor een zware taak stonden, vooral in de hulpvoorziening aan het begin van een crisis. Er zijn initiatieven gestart om de hulpvoorziening ook meer te richten op ouderen. Deze verbeteringen zijn in de kampen zichtbaar, maar gaan voor veel ouderen te langzaam en zijn nog niet voldoende. De rechten van ouderen moeten vanaf het begin van een crisis worden gewaarborgd, aldus een van de conclusies in het onderzoeksrapport.


Bert Vos
Over Bert Vos 195 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.