Amnesty: vernietigend rapport over etnische zuivering in Myanmar

Redactie, Rohingya, Cox Bazar, Vluchteling
Kutupalong Rohingya vluchtelingencentrum bij Cox Bazar, het grootste noodhulpkamp voor Rohingya in Bangla Desh

Het leger van Myanmar, met hulp van groepen burgers, brandt Rohingya-dorpen plat. Dat zegt Amnesty International, die met bewijzen komt. Dorpelingen die op de vlucht slaan worden daarbij ook nog eens beschoten. Amnesty heeft tachtig grootschalige branden in kaart gebracht die duiden op een gepland en systematisch patroon van aanvallen op de Rohingya-bevolking.

Amnesty-onderzoekers hebben verschillende data geanalyseerd, zoals gegevens over actuele branden, satellietbeelden en foto- en videomateriaal. Daarnaast spraken ze met tientallen ooggetuigen in Myanmar en Bangladesh. Alles wijst erop dat het leger van Myanmar de afgelopen drie weken een goed uitgedacht plan uitvoerde door het systematische platbranden van Rohingya-dorpen in de staat Rakhine.

Amnesty’s hoofd van onderzoeksteam, Tirana Hassan, is in het grensgebied van Myanmar en Bangladesh. ‘Het bewijs is overduidelijk’, zegt zij. ‘Het leger van Myanmar zet het noorden van Rakhine in lichterlaaie in een campagne die erop is gericht de Rohingya uit Myanmar te verdrijven. Er is geen twijfel mogelijk: dit is etnische zuivering.’

Misdaden tegen menselijkheid en etnische zuivering

De troepen handelen volgens een duidelijk vooropgezet plan: ze omsingelen een dorp, schieten op mensen die in paniek wegvluchten en branden dan huizen plat. Wettelijk gezien zijn dit misdaden tegen de menselijkheid – systematische aanvallen en gedwongen deportaties van burgers.

Sinds 25 augustus, toen het leger van Myanmar begon met de militaire operatie tegen de Rohingya na aanslagen op politie-controleposten door de gewapende Rohingya-groepering ARSA, heeft Amnesty minstens tachtig grootschalige branden ontdekt. Al deze branden woedden in gebieden waar voornamelijk Rohingya wonen Op satellietbeelden van hetzelfde gebied van de afgelopen vier jaar waren geen branden van deze grootte te zien. Grote delen van de staat Rakhine zijn afgesloten voor onderzoekers en journalisten, maar waarschijnlijk zijn hele dorpen platgebrand en tienduizenden mensen op de vlucht geslagen. Ooggetuigenverslagen en foto’s van huizen die in brand staan bevestigen de satellietbeelden.

Redactie, Rohingya, Cox Bazar, Vluchteling

Op beelden van het dorp Inn Din is duidelijk te zien dat alleen de Rohingya-huizen zijn verbrand, terwijl er ook andere etnische groepen wonen. De wijken van niet-Rohingya’s zijn niet platgebrand. Een 27-jarige man uit Inn Din vertelde Amnesty hoe op 25 augustus het leger, samen met een burgerwacht, het dorp omsingelde. Ze schoten in de lucht en vervolgens in het wilde weg op Rohingya-bewoners die op de vlucht sloegen. De man verstopte zich in het bos en keek toe hoe militairen drie dagen in het dorp bleven en spullen stalen en huizen in brand staken. Hetzelfde patroon is in steden te zien. In de stad Maungdaw zijn de Rohingya-wijken platgebrand en de andere wijken niet.

Rohingya-ooggetuigen in Rakhine en vluchtelingen in buurland Bangladesh beschreven hoe militairen samen met woedende menigten soms eerst het dorp omsingelen en in de lucht schieten voordat ze binnenvallen. Maar vaak stormen ze onverwacht een dorp in en beginnen in het wilde weg te schieten. Op sommige plekken zouden de lokale autoriteiten de dorpsbewoners hebben gewaarschuwd, wat erop duidt dat de aanvallen gepland zijn.

De autoriteiten van Myanmar ontkennen dat het leger verantwoordelijk is voor de branden. Ze beweren zelfs dat de Rohingya zelf hun huizen in brand steken. Maar uit Amnesty’s onderzoek blijkt duidelijk dat het leger, met hulp van groepen burgers de huizen van Rohingya in brand steken. Er zijn ook geloofwaardige aanwijzingen dat Rohingya-militanten de huizen van etnische Rakhine en andere minderheden in brand steken. Tot nu toe heeft Amnesty dit nog niet kunnen verifiëren.

Premier Bangla Desh: hulp is tijdelijk, jullie moeten weer terug

Redactie, Rohingya, Cox Bazar, Vluchteling
Premier Sheik Hasina en haar zuster bezoeken Cox Bazar. Foto’s  Arakhan News (Rohingya)

Volgens de VN zijn ongeveer 400.000 mensen uit Arakan naar Bangladesh gevlucht sinds 25 augustus. De meesten verblijven in het geimproviseerde geïmproviseerde Rohingya vluchtelingencentrum bij Cox Bazar. Premier Sheik Hasina bracht er eerder deze week met haar zuster een bliksembezoek en beschuldigde het leger van Myanmar van willekeurige moordpartijen en executies in Rakhine. ‘In de Naf-rivier drijven lichamen van dode vrouwen en kinderen,’ zei ze.

Hasina beloofde noodhulp en opvang door Bangla Desh om ‘humanitaire redenen’. Maar zij beklemtoonde temidden van de samengestroomde vluchtelingen dat het om tijdelijke opvang gaat. ,,We helpen jullie uit menslievendheid. Maar jullie moeten weer terugkeren naar je land. De internationale gemeenschap moet druk op Myanmar uitoefenen om die terugkeer mogelijk te maken”.

Bronnen: Amnesty Inernational en ©Aziatische Tijger

Redactie
Over Redactie 526 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.