Amerikaanse functionarissen geloven dat ‘gelekte’ geheime Amerikaanse documenten over de oorlogskracht van Oekraïne waar kunnen zijn

Amerikaanse functionarissen geloven dat de online vrijgave van Amerikaanse documenten over de oorlogsinspanningen van Oekraïne echt is en mogelijk de oorzaak van het lek is, maar sommige documenten zijn mogelijk gewijzigd voordat ze werden vrijgegeven, zei een hoge Amerikaanse functionaris zaterdag.

De functionaris beschreef het als de “werktheorie” van de regering in afwachting van onderzoek en herziening.

De documenten, die de afgelopen dagen als foto’s op Twitter en Telegram zijn vrijgegeven, schetsen de militaire kracht van Oekraïne, het niveau van het conflict, het aantal slachtoffers en de brandsnelheid van de door de VS geleverde HIMARS-raketsystemen voor lange afstanden naar Oekraïne. Sommigen van hen hebben een datum van 1 maart.

“We zijn op de hoogte van de berichten op sociale media en de afdeling onderzoekt de zaak”, zei Pentagon-woordvoerster Sabrina Singh vrijdag.

Oekraïense soldaten onderweg bij Bakmut, regio Donetsk, op 6 april 2023.Zhenya Savilov / AFP – Getty Images

Het ministerie van Justitie is een eigen onderzoek gestart, zei een woordvoerster vrijdag. “We hebben contact opgenomen met het ministerie van Defensie en zijn een onderzoek gestart naar de zaak”, aldus de woordvoerder. “We wijzen verder commentaar af.”

De documenten onthullen wat de VS via inlichtingendiensten – onderschepte elektronische communicatie – hebben geleerd over Russische plannen en activiteiten. Een voormalige Amerikaanse inlichtingenfunctionaris zei dat de berichtenstroom over Rusland ernstige gevolgen kan hebben als deze wordt ontmaskerd.

De New York Times Staat voor het eerst in de krant.

Het is niet bekend wie er achter het vermeende lek zit.

Na meldingen van het lek, Oekraïne gezegd President Volodymyr Zelensky en topfunctionarissen van het leger en defensie hebben vrijdag een bijeenkomst gehouden om manieren te bespreken om het lekken van militaire informatie te voorkomen.

Een stap Onderzoeker Op de online onderzoeksgroep Bellingcat verschenen de documenten in maart voor het eerst op het anonieme beeldbord 4chan.

Er verschenen verschillende versies van de documenten online waarin verschillende cijfers werden genoemd over het aantal doden van Russische troepen in de oorlog. De verschillende versies en aantallen die ver onder onafhankelijke militaire onderzoekers liggen en de schattingen van het aantal slachtoffers van het Pentagon hebben geleid tot speculaties dat de documenten zijn gewijzigd.

Eén versie beweert dat 71.500 Oekraïense soldaten werden gedood, terwijl het aantal gesneuvelde Russische troepen tussen de 16.000 en 17.500 lag.

De voorzitter van de gezamenlijke stafchefs, legergeneraal Mark Mille, zei in november dat tot nu toe ongeveer 100.000 Russische troepen waren gedood of gewond in de oorlog, en dat Oekraïne mogelijk soortgelijke slachtoffers heeft gemaakt.

De documenten, inclusief tekeningen en inventarislijsten, lijken gevouwen en vervolgens gladgestreken.

John Sullivan, de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Rusland en plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken, vertelde vrijdag aan Andrea Mitchell van NBC News dat de documenten met de nodige voorzichtigheid moeten worden behandeld.

“Er zijn enkele aanwijzingen … dat bepaalde aspecten van het document enige geloofwaardigheid hebben, maar er zijn ook aanwijzingen dat dit een Russische desinformatiecampagne zou kunnen zijn, die zeer goed zijn”, zei Sullivan.

Documenten van de Russische staatsmedia zijn “extreem gedempt”, zegt Brett Schafer, een senior fellow bij de Coalition for the Defense of Democracies van het Duitse Marshallfonds. “Allemaal citeerden ze rechtstreeks de verklaring om anderen zo ver mogelijk weg te houden.”

Adviseur van president Zelensky Mykhailo Podolyak, A Mail In Telegram waren de documenten een Russische “bluf” en dat als Moskou geheime informatie zou ontvangen, het de informatie niet zou publiceren en het risico zou lopen belangrijke informatie te verliezen.

“Als je een werkend kanaal hebt om inlichtingen van het Pentagon te krijgen, vernietig je het niet voor nieuwswaardige krantenkoppen. Als je informatie hebt over vijandelijke steunniveaus en militaire plannen, doe je alsof je die niet hebt”, zei Podoliak.

“Als je probeert te doen alsof je iets weet, weet je niets. Er zit stof in de ogen”

Het lek komt te midden van wijdverbreide verwachtingen van een Oekraïense tegenaanval naarmate het weer warmer wordt. Podolak zei: “Wat betreft de eigenlijke tegenoffensiefplannen, de Russische troepen zullen daar zeker het eerst mee bekend zijn. Ik denk dat dat zeer binnenkort zal gebeuren.

READ  De VS zeggen dat een Russisch gevechtsvliegtuig een Amerikaanse drone boven de Zwarte Zee heeft neergeschoten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *