Amerikaans museum geeft ontvreemd erfgoed terug aan Thailand

Twee antieke Thaise lateien die tot voor kort in een museum in Amerika getoond werden, worden binnenkort aan Thailand geretourneerd. Het betreft een latei van de tempel Prasat Nong Hong in Buri Ram en van het heiligdom Prasat Khao Lon in Sa Kaeo. Lateien zijn balken die boven muuropeningen zoals ramen of deuren rusten, ook wel bovendorpels genoemd. 

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Thailand meldt dat er een einde is gekomen aan een langlopende bemiddeling door de Amerikaanse regering en US Homeland Security Investigations om de lateien terug te geven. 

Prasat Nong Hong in Buri Ram

Het Asian Art Museum van San Francisco stemde deze week formeel in met het verwijderen van beide stukken uit hun collectie en ze terug te sturen naar Thailand. Deze beslissing kwam als resultaat van een rechtszaak die afgelopen oktober door het Amerikaanse ministerie van Justitie werd aangespannen. Volgens deze rechtszaak zijn Thaise archeologen van mening dat de relikwieën, handgesneden raamlateien van ongeveer 680 kg elk, gestolen zijn uit de tempels van Nong Hong en Khao Lon.

De gestolen latei uit Prasat Nong Hong in Buri Ram

Wie precies verantwoordelijk was voor de oorspronkelijke diefstal is onduidelijk, men denkt dat ze 1000 jaar geleden al ontvreemd zijn. De meer recente historie is wel bekend. De lateien werden eind jaren zestig door Europese kunsthandelaren gekocht. Kunstverzamelaar Avery Brundage schonk uiteindelijk een van de lateien aan het museum in 1966, en de andere werd in 1968 rechtstreeks door het museum gekocht. “Deze uitspraak van de rechter stelt ons in staat te doen wat we al een tijdje wilden – de lateien terug naar Thailand”, zei Jay Xu, directeur van het Asian Art Museum in een verklaring.

Prasat Khao Lon in Sa Kaeo

Het Asian Art Museum is een van de vele instellingen die de laatste jaren onderzoek hebben gedaan naar het (oorspronkelijk) eigenaarschap van hun collectie. De vraag of bepaalde artefacten thuishoren in hun thuisland of  in niet-gerelateerde artistieke instellingen wordt steeds vaker gesteld.

Het schema van de teruggaaf en een ceremonie om de lateien in Thailand te ontvangen, moet nog worden bekendgemaakt.

Ook op Trefpunt Azië: Roofkunst teruggeven is niet eenvoudig

 
Over Redactie 798 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*