Ambtenaren zeggen dat minstens 78 mensen zijn omgekomen bij een stormloop in de Jemenitische hoofdstad

SANAA, Jemen (AP) – Ten minste 78 mensen werden gedood en minstens 73 raakten gewond toen geweervuur ​​en een elektrische explosie door een menigte raasden tijdens een geldinzamelingsevenement in de Jemenitische hoofdstad eind woensdag, zeiden getuigen en Houthi-rebellen. Officieren.

Abdel-Rahman Ahmed en Yahya Mohsen, die getuige waren van de scène, zeiden dat gewapende Houthi’s in de lucht schoten in een poging de menigte onder controle te houden, waarbij ze blijkbaar een hoogspanningslijn raakten en deze lieten ontploffen. Dit veroorzaakte paniek en mensen, waaronder veel vrouwen en kinderen, begonnen op de vlucht te slaan.

Op video die op sociale media werd gepost, waren tientallen lichamen op de grond te zien, sommigen roerloos en anderen schreeuwend terwijl ze probeerden te helpen.

Volgens het door de Houthi geleide ministerie van Binnenlandse Zaken kwamen honderden arme mensen bijeen in de oude stad in het centrum van Sana’a voor een evenement georganiseerd door kooplieden.

Ministerie-woordvoerder Brig. Abdel-Khalek al-Agri wijt het harde optreden aan de “willekeurige verdeling” van fondsen zonder coördinatie met de lokale autoriteiten. De tragedie komt voorafgaand aan de islamitische feestdag van Eid al-Fitr, die dit weekend het einde markeert van de islamitische heilige maand Ramadan.

Motaher al-Marouni, een hoge gezondheidsfunctionaris in Sana’a, zei dat 78 mensen zijn omgekomen en minstens 13 ernstig gewond zijn geraakt, volgens de satelliettelevisiezender al-Masira van de rebellen.

Hamdan Bagheri, adjunct-directeur van het Al-Thawrah-ziekenhuis in Sana’a, zei in commentaren op de televisie dat de tragedie plaatsvond rond 20.20 uur en dat ten minste 73 mensen gewond raakten in de faciliteit.

READ  Tijdens een onaangekondigd bezoek aan Irak beloofde de chef van het Pentagon de Amerikaanse troepen daar te houden

De rebellen sloten de school waar het evenement plaatsvond af en verhinderden dat mensen, waaronder journalisten, konden naderen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat twee organisatoren zijn gearresteerd en dat er een onderzoek gaande is.

De hoofdstad van Jemen staat onder controle van de door Iran gesteunde Houthi’s sinds ze in 2014 de internationaal erkende regering uit hun noordelijke bolwerk verdreven.

Dit was voor de door Saoedi-Arabië geleide coalitie aanleiding om in 2015 te proberen de regering te herstellen.

Het conflict is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een proxy-oorlog tussen Saudi-Arabië en Iran, waarbij meer dan 150.000 mensen om het leven kwamen, onder wie militanten en burgers, en het veroorzaakte een van ’s werelds ergste humanitaire rampen.

Volgens het VN-Bureau voor Humanitaire Zaken hebben meer dan 21 miljoen mensen in Jemen, oftewel tweederde van de bevolking van het land, hulp en bescherming nodig. Van de behoeftigen worden er meer dan 17 miljoen als bijzonder kwetsbaar beschouwd.

In februari zeiden de Verenigde Naties dat ze slechts $ 1,2 miljard hadden opgehaald van een doel van $ 4,3 miljard tijdens een conferentie die bedoeld was om fondsen te creëren om de humanitaire crisis te verzachten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *