Ambtenaren zeggen dat minstens 78 mensen zijn gedood en tientallen gewond zijn geraakt bij een stormloop in de hoofdstad van Jemen

SANAA, Jemen – Ten minste 78 mensen werden gedood en minstens 73 raakten gewond toen geweervuur ​​en een elektrische explosie de Jemenitische hoofdstad laat op de woensdag deed schudden tijdens een geldinzamelingsevenement tijdens de islamitische heilige maand Ramadan. en functionarissen van de Houthi-rebellen.

De tragedie was de ergste in jaren die niets te maken hadden met de langdurige oorlog in Jemen en vond plaats voorafgaand aan de islamitische feestdag van Eid al-Fitr, die dit weekend het einde van de ramadan markeert.

Twee getuigen, Abdel-Rahman Ahmed en Yahya Mohsen, zeiden dat gewapende Houthi’s in de lucht schoten in een poging de menigte onder controle te krijgen, waarbij ze blijkbaar een elektrische draad raakten en deze lieten ontploffen. Dit veroorzaakte paniek en mensen, waaronder veel vrouwen en kinderen, begonnen op de vlucht te slaan.

Op video’s die op sociale media werden geplaatst, waren tientallen lichamen te zien, sommigen onbeweeglijk en anderen schreeuwend terwijl ze probeerden te helpen. Afzonderlijke beelden van de nasleep, vrijgegeven door Houthi-functionarissen, toonden bloedvlekken, schoenen en kleding van de slachtoffers die op de grond waren uitgestrooid. Rechercheurs hebben de omgeving doorzocht.

Volgens het door de Houthi geleide ministerie van Binnenlandse Zaken kwamen honderden arme mensen bijeen in de oude stad in het centrum van Sana’a voor een liefdadigheidsevenement georganiseerd door kooplieden.

Kleding op de trappen en op de grond na een dodelijke stormloop in Sanaa, Jemen, op woensdag.Ansar Allah Houthi Mediabureau via AP

Getuigen zeiden dat mensen bijeenkwamen om elk $ 10 te ontvangen van een liefdadigheidsinstelling die werd gefinancierd door lokale handelaars. Rijke mensen en zakenlieden geven geld en voedsel tijdens de ramadan, vooral aan de armen.

Woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken Brig. Abdel-Khalek al-Agri wijt het harde optreden aan de “willekeurige verdeling” van fondsen zonder coördinatie met de lokale autoriteiten.

De hoge gezondheidsfunctionaris Motaher al-Marouni zei dat 78 mensen zijn omgekomen, volgens de Al-Masira-satelliettelevisie van de rebellen. Minstens 73 mensen raakten gewond en werden overgebracht naar het Al-Thawrah-ziekenhuis in Sana’a, zei adjunct-directeur Hamdan Bagheri van het ziekenhuis.

Rebellen sloten een school waar het evenement plaatsvond af en verhinderden dat mensen, waaronder journalisten, konden naderen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat twee organisatoren zijn gearresteerd en dat er een onderzoek gaande is.

De Houthi’s zeiden dat ze $ 2.000 aan compensatie zouden betalen aan elk gezin dat een familielid verloor, en ongeveer $ 400 aan de gewonden.

De hoofdstad van Jemen staat onder controle van de door Iran gesteunde Houthi’s sinds ze in 2014 de internationaal erkende regering uit hun noordelijke bolwerk verdreven.

Dit was voor de door Saoedi-Arabië geleide coalitie aanleiding om in 2015 te proberen de regering te herstellen.

Het conflict is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een proxy-oorlog tussen Saudi-Arabië en Iran, waarbij meer dan 150.000 mensen om het leven kwamen, onder wie militanten en burgers, en het veroorzaakte een van ’s werelds ergste humanitaire rampen.

Volgens het VN-Bureau voor Humanitaire Zaken hebben meer dan 21 miljoen mensen in Jemen, oftewel tweederde van de bevolking van het land, hulp en bescherming nodig. Van de behoeftigen worden er meer dan 17 miljoen als bijzonder kwetsbaar beschouwd.

In februari zeiden de Verenigde Naties dat ze slechts $ 1,2 miljard hadden opgehaald van een doel van $ 4,3 miljard tijdens een conferentie die bedoeld was om fondsen te creëren om de humanitaire crisis te verzachten.

READ  Warriors-Lakers Game 4 live updates, opstellingen, blessurerapport, hoe te kijken, tv-kanaal

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *