Alphonses Abracadabra (3) – De Dag Door

Ondergrondse connecties

 

Alphonse Wijnants, Connecties, Abracadabra

Al drie dagen heb ik geen internetconnetie meer. Vervelend. Op de Sukhumvit zijn volop werkzaamheden. Die vinden zowel overdag als ’s nachts plaats. Met man en macht wordt er gewerkt, ook op zaterdag en zondag.

Alphonse Wijnants, Connecties, Abracadabra

Vanmorgen, de straatdrukte kwam op gang, demonteerden werklui de dikke bundels kabels die tussen Soi 7/1 en Soi 3 in de lucht hingen. Dat is een behoorlijke lengte en je kon op de stoep nauwelijks je voeten neerzetten zonder verstrikt te raken.
Wie de Thaise straten kent, weet dat de lucht van kabels vergeven is. Van betonnen elektriciteitspaal tot elektriciteitspaal spant men een soort voorloper, een vingerdikke stalen kabel die op spanning gebracht wordt. Daar bevestigt men de kabels van internet, telefoon, tv en wat nog meer aan. Elkeen zijn eigen kabel op zijn eigen adres. Om de twee meter spant men er een trekbandje, zo’n colsonstrip, omheen.

Zo ontstaan dikke zwarte bundels van wel meer dan honderd kabels tezamen, je krijgt er je beide armen nog niet rond. Vogels blijven weg want ze raken verstrikt. Het vormt een echte vervuiling van het blikveld en dan mag je met Bangkok nog blij zijn. Op het platteland hangen ze soms net over sloten en rijstvelden heen, een buffelkoe zou er zo aan kunnen beginnen.

Alphonse Wijnants, Connecties, Abracadabra

Zoals bij ons in Europa al verscheidene jaren eerder is gebeurd, legt men de kabels nu onder de grond. Een operateur toonde het me fier. Kom, knippert hij met zijn vingers, buig je hier maar eens over. Glasvezelkabels die een duizelingwekkend aantal signalen tegelijk kunnen behandelen. Gelukkig kroop er geen rat tevoorschijn, het zou niet ongewoon zijn.
Gisternacht was men druk in de weer met pompen bij Soi 5. Betonnen roosters waren op de stoepen omhooggezet. Het leken wel de tinnen soldaatjes in het gelid uit het sprookje van Andersen. De putten tot de rand gevuld met vies water en daarin de ondergrondse kabels. Dus eerst moest met blauwe stinkende dieselpompen het water eruit. Dat duurde een hele tijd en de banden van de auto’s sisten terwijl ze door de beken water over de Sukhumvit sneden.

Alphonse Wijnants, Connecties, Abracadabra

Hogerop waren technici in de weer met zaklampen, meettoestellen, connecties en andere ingewikkelde dingen. Techniek, technologie en de kennis ervan zijn wereldwijd. Verbazingwekkend. Ik krijg het op mijn heupen als ik weer eens hoor, dat de Thaise maatschappij inferieur zou zijn. Hollanders durven dat nogal graag in de mond nemen.
Er zijn hier evenveel en even goede ingenieurs, piloten, bouwondernemers, waterschapsspecialisten e.a. als in het kikkerlandje. En de politiek is hier niet corrupter.
Nu ik toch bezig ben moet me ook even van de lever dat ik dat gemekker over het belabberde Engels van Thai en de Thaise jeugd ook beu ben. Onlangs nog in Frankrijk geweest. En? Kreeg je antwoord in keurig Engels? Kreeg je überhaupt antwoord in het Engels? Laat staan in het Nederlands?
Ik stond ooit in Aix-en-Provence aan de receptie van Hôtel Victoire. De Nederlander voor mij met zijn Engels kreeg in gebarentaal te zien dat er geen kamers meer waren. Hij droop af en ik haalde mijn beste school-Frans boven. Jazeker, er waren nog kamers vrij, maar niet voor wie geen Frans verstond. Een Thai zou je nooit in de kou laten staan.
Laten we daar dus maar definitief over zwijgen. Of blijf achter de geraniums zitten.

Alphonse Wijnants, Connecties, Abracadabra

Intussen op de Sukhumvit. Ploegen mannen in werkuniform knipten op bamboeladders kabels door en beneden grepen handen om ze in bussels op te winden. Tot de kleine bestelwagen vol was, dan schoof er een andere aan.
Als ik nog wat in mijn mailverkeer wil rommelen, zal ik naar een ander stadsdeel moeten trekken. Misschien een middagje Phloen Chit… Er is daar een megagroot futuristisch bouwsel dat ik wel eens wil zien.

Alphonse Wijnants
Over Alphonse Wijnants 33 Artikelen
Alphonse Wijnants (België) is gewezen leraar en directeur van middelbare scholen. Voormalig copywriter. Heden: Ronddwalen in Zuidoost-Azië en kortverhalen schrijven over mensen en voorvallen aldaar.

2 Comments

  1. Ze zullen gedacht hebben dat het een Nederlands sprekende Belg daar in Frankrijk was, zijn ze niet zo stuk van die noordelingen.
    Leuk stukje nieuwsbericht omgezet naar een verhaaltje trouwens en je hart weer eens gelucht ook belangrijk.
    Nu maar afwachten of dit werkt alles onder grond met de kabels dan.

    • Bedankt, Willem, en neen… het werkt (nog altijd) niet.
      Onze hele soi ligt lam. Mai pen rai.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.