Allons à Lafayette

Allons à Lafayette, c’est pour changer ton nom.
On va t’appeler Madame, Madame Canaille Comeaux.
Petite, t’es trop mignonne pour faire ta criminelle.
Comment tu crois que moi, je peux faire comme ça tout seul.
Mais toi, mon joli Coeur, regarde donc ce que t’as fait.
Je suis si loin de toi, mais ça, ça m’ fait pitié
Petite, t’es trop mignonne pour faire ta criminelle.
Observe moi bien mignonne, tu vas voir par toi même.
Que moi je n’mérite pas c’que t’es en train d’ faire.
Pourquoi tu fais tout ça, c’est bien pour m’faire fâcher!

Het zal midden jaren 80 zijn geweest dat ik op reis was, vakantie, in het Zuiden van de USA. Groepsreis, low budget.

Wij deden het Cajungebied aan, de moerassen en vennen regio Louisiana. Franse herkomst, Baton Rouge, Lafayette, was Frans gebied en daar trokken de Fransen naar toe die in de 18e eeuw uit Canada werden verjaagd door de Engelsen.

Het Cajun-Frans, de moerassen (bayous), de eigen keuken, we hebben het gezien en ertussen gezeten, een dag en nacht. Slapen in tenten en met de waarschuwing: er zitten hier alligators en slangen dus als je de tent uit moet om te plassen … doe voorzichtig aan.

Want…geen medische zorg in de buurt, behalve een EHBO doos en niemand vaart je in de donkere nacht in een platbodem naar de bewoonde wereld.

Allonsalafayette-grammofoonplaats-256x300Eten was geweldig en daarna muziek. Franstalige muziek, het bekende deuntje van de Cajun muziek. Jambalaya van Fats Domino mag breed bekend zijn, het Jambalaya van Hank Williams is vele malen aantrekkelijker maar wat we vooral hoorden: Allons à Lafayette. Uit een echte jukebox.

Ik moest er aan denken toen ik hier op Thaise tv de film Southern Comfort zag. Een stel woeste American soldiers die de beest uithingen in dc bayous en werden afgeslacht. Oké, het is maar een film….

Wij kwamen er beter van af en mochten de volgende morgen na het ontbijt weer een platbodem op. Een ervaring rijker.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 641 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland