Thailand. Alle buitenlanders worden ingeënt

Alle buitenlanders, wonend in Thailand, komen in aanmerking voor vaccinatie tegen Covid-19. Dit werd donderdag bekend gemaakt door Opas Karnkawinpong, directeur van het Department of Disease Control. Hij gaf echter geen tijdschema of andere details over hoe buitenlanders zich kunnen aanmelden voor inenting. “Iedereen die in Thailand woont, of het nu Thai of buitenlanders zijn, krijgt het vaccin als ze ermee instemmen”, zo zei hij en voegde er in het Engels aan toe: “Niemand is veilig, totdat iedereen veilig is”. 

Opas Karnkawinpong, directeur van het Department of Disease Control

Die laatste uitspraak werd opgepakt door verschillende Europese ambassadeurs, waaronder ook de Nederlandse ambassadeur Kees Rade. In een tweet lieten ze weten eveneens bevestiging te hebben gekregen dat alle buitenlanders in Thailand zullen worden ingeënt en citeerden daarbij Opas. Kees Rade was in zijn tweet daarin het meest expliciet. ”Met mijn Italiaanse en andere collega’s ben ik verheugd bevestiging te hebben gekregen dat buitenlanders wonend in Thailand dezelfde behandeling zullen krijgen als Thaise burgers in onze landen”, zo schreef hij.  


Een en ander wekt sterk de indruk dat er van de zijde van de ambassades druk was uitgeoefend op de Thaise regering om met een duidelijke uitspraak te komen betreffende de vaccinatie van in Thailand wonende buitenlanders.

Deze aankondigingen kwamen kennelijk als een geruststelling nadat een andere woordvoerder van het Ministerie van Gezondheid, Rungrueng Kitphati, dinsdag had gezegd dat de regering geen plannen had om vaccins weg te geven aan buitenlanders.

“De vaccins zijn op dit moment alleen voor Thaise mensen die groot risico lopen te worden besmet of in gebieden met een ernstige uitbraak wonen. In de toekomst zal het land meer alternatieven bieden voor vaccins, zodat ook buitenlanders een kans hebben om het toegediend te krijgen. Er komt binnenkort een overschot aan vaccins.” zo werd Rungrueng door de Bangkok Post geciteerd.

Volgens het ambitieuze plan van de Thaise overheid moet tegen het einde van het jaar ten minste 70 procent van de bevolking zijn ingeënt. Thailand heeft een bevolking van ongeveer 67 miljoen en telt daarbij ook nog eens drie miljoen buitenlanders. Tot nu toe werd minder dan 1 procent van de bevolking volledig gevaccineerd.

Daarmee verloopt het inentingsprogramma van Thailand een stuk langzamer dan in sommige van haar buurlanden. De eerste leveringen van de geïmporteerde Sinovac- en AstraZeneca-vaccins werden uitsluitend aan medewerkers uit de gezondheidszorg en andere kwetsbare groepen gegeven.

Massavaccinatie met het lokaal vervaardigde AstraZeneca vaccin gaat op 7 juni van start. De registratie voor de eerste fase van dit programma begon afgelopen zaterdag waarbij prioriteit werd gegeven aan Thaise burgers ouder dan 60 jaar of mensen met reeds bestaande medische aandoeningen.

De inentingen voor Thaise volwassenen van 18 tot 59 jaar beginnen in augustus. Thaise burgers kunnen zich aanmelden voor inenting via een Line app of door contact op te nemen met lokale vrijwilligers in de gezondheidszorg of met ziekenhuizen.

De ongewisse factor bij dit vaccinatieprogramma is echter of het lokale bedrijf dat de vaccins moet produceren die tijdig kan leveren. De Thaise regering wees enkele maanden geleden het bedrijf Siam Bioscience aan om de lokale productie op zich te nemen. Van verschillende kanten kwam daar stevige kritiek op.

Thanathorn Juangroongruangkit

Met name uit de koker van Thanathorn Juangroongruangkit, voorman van de Future Forward Party, een oppositiepartij  die op gerechtelijk bevel werd ontbonden. Thanatorn betoogde, dat Siam Bioscience geen ervaring had met het produceren van dergelijke vaccins en vond het onverstandig om voor de lokale productie van één enkel bedrijf afhankelijk te zijn. Aangezien het desbetreffende bedrijf eigendom is van de koninklijke familie werd Thanathorn daarop aangeklaagd wegens majesteitsschennis en nog een tiental andere vergrijpen. 

 
Over Redactie 798 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*