Airbus vergroot voorsprong op Boeing in China

New York (CNN) Airbus kondigde donderdag plannen aan voor een tweede laatste assemblagelijn in China, het laatste teken dat het een slot heeft op de belangrijkste luchtvaartmarkt ten opzichte van rivaal Boeing.

Deze aankondiging kwam gedeeltelijk De Franse president Emmanuel Macron is op staatsbezoek in China. De Chinese president Xi Jinping en Macron waren getuige van de ondertekening van de overeenkomst door Airbus-CEO Guillaume Faury.

Het zal een nieuwe lijn toevoegen aan de eindmontagefaciliteit die Airbus in 2008 opende in Tianjin, China, waar tot nu toe de laatste hand is gelegd aan 600 A320’s.

Luchtbus (EADSF) Het exploiteert vier assemblagelocaties over de hele wereld, maar met name de Chinese luchtvaartindustrie zal naar verwachting de komende 20 jaar met 5,3% per jaar groeien, aanzienlijk sneller dan het wereldwijde gemiddelde van 3,6%.

Dit zal leiden tot een vraag naar 8.420 passagiers- en vrachtvliegtuigen tussen nu en 2041, wat volgens Airbus meer dan 20% zal zijn van de totale vraag naar nieuwe vliegtuigen in de wereld.

Boeing (BA) Het heeft vergelijkbare prognoses voor de vraag naar vliegtuigen in China.

De handelsbetrekkingen waren gespannen

Maar verslechterende handelsbetrekkingen tussen de VS en China hebben Boeing in wezen buitengesloten van een belangrijke markt voor het vliegtuig. De deal van donderdag omvat de verkoop van 160 extra Airbus-vliegtuigen aan China, waar al meer dan 2.100 vliegtuigen in dienst zijn.

Boeing heeft sinds 2017 geen bestellingen meer gemeld voor commerciële passagiersvliegtuigen van Chinese luchtvaartmaatschappijen, alleen voor bestellingen van Chinese vliegtuigleasemaatschappijen namens kopers buiten China of voor vrachtvliegtuigen. Boeing domineert.

READ  Wetgevers in Florida willen radioactieve materialen gebruiken om wegen aan te leggen: NPR

Ook de leveringen van Boeing aan Chinese klanten zijn gedaald. China Air Cargo heeft dit jaar tot nu toe slechts één 777-vrachtvliegtuig afgeleverd en slechts 12 jets voor 2022: acht vrachtvliegtuigen en vier aan de leasemaatschappij.

In 2017 legde de regering-Trump voor het eerst tarieven op aan de Amerikaanse invoer van Chinese goederen, wat leidde tot een handelswaanzin die Boeing ertoe aanzette om 161 jets aan China te leveren, met iets meer het volgende jaar. Maar de leveringen van Boeing aan China zijn teruggelopen door het aan de grond houden van de 737 Max en een scherpe daling van de vraag naar vliegreizen als gevolg van de pandemie. 45 in 2019 en 27 in de drie jaar daarna.

De bestverkochte 737 Max van Boeing, een rivaal van de A320-familie die Airbus in China beëindigt, heeft nog steeds moeite om de Chinese markt opnieuw te betreden. 20 maanden landing Het begon in maart 2019 Twee dodelijke ongevallen In totaal kwamen 346 mensen om het leven.

China was een van de laatste landen die vertrokken Laat het vliegtuig vliegen Terug in het luchtruim, zelfs met die toestemming, heeft geen van de Chinese klanten van het vliegtuig leveringen geaccepteerd van de 138 Boeings die voor hen op de grond zijn gebouwd en die nog steeds in de inventaris van de vliegtuigbouwer staan. Boeing zag zich genoodzaakt kopers te vinden voor een aantal van die vliegtuigen met korting.

De 737 Max heeft ook de concurrentie met de A320-familie buiten China verloren, maar niet de totale sluiting die Boeing in China doormaakt.

READ  UConn versloeg Miami in de titelwedstrijd van het NCAA Men's Basketball Championship

Boeing-CEO Dave Calhoun zei dat het enige dat Boeing kan doen is wachten en hopen dat de betrekkingen tussen de twee landen verbeteren, zodat het aanzienlijke verkopen en leveringen in China kan hervatten.

“Ik hoop dat deze twee grote geopolitieke machten samenkomen en vrijhandel opnieuw goedkeuren… zodat ze meer vliegtuigen kunnen distribueren”, zei Calhoun in oktober tegen investeerders.

“Maar ik vind het erg moeilijk om in China signalen te vinden dat dingen veranderen en onze kant op gaan”, voegde hij eraan toe.

— Jack Kwan in Hong Kong heeft bijgedragen aan dit artikel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *