Kerrie met rijst; pittig India & Birma (58)

 

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, aide-de-camp

 

 

‘Twenty-one days in India being the tour of Sir Ali Baba K.C.B.’

 

De aide-de-camp

De toon van de aide-de-camp is gematigd; hij staat in de deur en draait aan zijn snor. Je krijgt een knikje van hem als je hem passeert. Maar hij is vooral met zichzelf bezig.

Heeft een vriendelijk woord over voor secretarissen en leden van de raad. Vrouwen behandelt hij als zusters en verder is zijn hartelijkheid gereserveerd en ingehouden.

Hij mag Indische vorsten, Raja’s, naar Zijne Eminentie begeleiden en staat dan klaar voor orders. De voorgeschreven ceremonies voert hij uit ook al staat hij er niet achter. Want, in zijn algemeenheid, is hij het niet met Indiase mensen eens; hij ziet hun aanwezigheid door de vingers.

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, aide-de-camp

Voor ‘broeders’ met een vuurkoord heeft hij een bescheiden glimlach over en dan kan hij verlegen doen.

Maar snel herneemt hij zijn vertrouwde onverstoorbare blik en jaagt oningewijde mensen de stuipen op het lijf.

Strak keurslijf

Een aide-de-camp mag geen smaak of voorkeur hebben. Hij is opgenomen door het huis en er onderdeel van.

Hij moet voorbeeldig kunnen dansen en paardrijden, hij moet kunnen schieten. Misschien zingt hij en schildert hij wat of tuiniert een beetje, of hij weet ietwat van literatuur, maar hij mag geen enkele voorkeur hebben.

Zou hij graag stijve boorden zien of hemden met mooie manchetten dan ziet zijn baas dat door de vingers als dat echt alles is.

Zijn kleren

De aide-de-camp heeft vier tenues.

Nummer een is het vol zomers tenue met de glans van scharlakenrood en goud voor de verjaardag van Hare Majesteit en dergelijke hoogtijdagen.

Nummer twee is de geklede militaire jas met riem als hij galoppeert achter zijn Lord.

Nummer drie is het avondjacquet in lichtblauw en versierd met de wapens van de keizerin op gouden knopen,

en nummer vier is zijn burgerkleding.

 

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, aide-de-camp

 

Ontzagwekkend, deze aide-de-camp. Met glanzend scharlaken en goud is hij ontzagwekkend en onbenaderbaar. In dit tenue straalt de grootsheid van The Empire van hem af!

De Raja’s van Rajputana, de diamanten van Golconda, al het goud van Wynaad en de opium van Malwa, het katoen van de Berars en alle sterren van India verbleken bij zijn houding en verschijning. Hij is superieur. Hij is een van de satellieten van Jupiter die aan de azuren hemel staan.

In de kerk, en overal

In de kerk en er buiten, waar dan ook, staat hij achter zijn Lord, als een meteoorsteen uit een verre hemel, en hij roept bij vrouwen visioenen op van helder licht, muziek, champagne, mayonaise en ‘nog iets meer achter de vlaggenstok op gindse heuvel…..’

De aide-de-camp mag ook wel eens brieven van zijn Lord overschrijven op de postdag en toezicht houden op de paarden, de keuken en het agendabeheer.

Kun je je voorstellen dat deze man, na het dienen in deze hoge functie, terug kan naar koddigheden op het paradeplein of naar het gewone volk in de mess?

Het kan toch haast niet dat iemand die zich vereenzelvigt, gedurende vijf jaar, met het keizerrijk zelf, straks wordt genoemd ‘Jones, van het tiende…’ of ‘Bobby’ door zijn oude kameraden?

Hoe kan de man die in de coulissen de prima donna heeft bezocht, de balletregisseur heeft gesproken, de persofficial, de concertmeester en de dirigent, terugkeren naar de gewone kletspraat van de gapende en onverantwoordelijke massa daar beneden?

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, aide-de-camp
Dwaallicht.

Nee, hij kan slechts uit zijn hemel neerdalen als een tijdelijke lichtflits, hij kan heel kort een regenboogje laten zien in het Indiaas duister.

Hij is nooit meer te zien.

Of alleen als een ignis fatuus, een dwaallicht op het zwarte land van India.

.

 

Toelichtingen

Een verheerlijking van het vak van aide-de-camp. Het is ook een in het oog springend persoon, een voorname baan, je staat direct achter de majesteit of een hoge functionaris in een chic kostuum. En dat ondanks de spotprent….

Aide-de-camp; het Franse werkwoord ‘aider’ betekent helpen en de aide-de-camp is meestal een adjudant die een hoge officier begeleidt op reizen.

Aiguillette, nestel, erekoord, vuurkoord, koord dat een uniform siert en verbonden is aan een functie of een onderscheiding voor een heel corps.

Foto’s

Satire op de aide-de-camp, 19e eeuw; wikimedia, curid, 550237

Aiguillette, vuurkoord; wikimedia, curid, 2299945

Adjudant van de koning, Karel vd Heijden, 1882; public domain.

Dwaallicht, Hermann Hendrich, 1823; wikimedia, curid, 32916743

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 687 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland