Activist voor mensenrechten in Laos al zeven jaar vermist

Afgelopen vrijdag vond de ‘Internationale dag voor de slachtoffers van gedwongen verdwijningen’ plaats. In het kader daarvan werd in Bangkok door zijn familie en aanhangers Sombath Somphone herdacht. Een mensenrechtenactivist die al zeven jaar wordt vermist in Laos.

Mensenrechtenactivist Laos zeven jaar vermist
Sombath Somphone: van aardbodem verdwenen

Somphone verdween op 15 december 2012, nadat de politie hem in zijn auto aanhield bij een controlepost aan de rand van Vientiane. Hij werd vervolgens overgebracht naar een ander voertuig, volgens een politie surveillance video. Er is sindsdien niet meer van hem gehoord. De beelden gingen de hele wereld over. Vóór zijn ontvoering had de activist  massale grondtransacties aangevochten door de regering. In duizenden Laotiaanse dorpen raakten mensen dakloos en hun grond kwijt met weinig compensatie. De deals leidden tot protesten in Laos, zeldzaam want elke politieke oppositie wordt de grond in geboord.

Geknoeid met bewijsmateriaal

Tijdens het evenement in Bangkok vertelde zijn echtgenote Ng Shui Meng dat ze teleurgesteld is dat bijna zeven jaar onderzoek naar zijn verdwijning niets heeft opgeleverd. Volgens haar traineren de autoriteiten het onderzoek naar zijn verblijfplaats. En er is met bewijsmateriaal geknoeid, zegt ze. Ondanks het gebrek aan interesse om de zaak op te lossen zal ze haar zoektocht nooit opgeven, verklaarde ze tijdens de herdenkingsbijeenkomst. Ook doet ze een beroep op de internationale gemeenschap om Sombath nooit te vergeten.

De autoriteiten in het communistische Laos hebben vanaf het begin elke verantwoordelijkheid ontkend, ook al wordt algemeen erkend dat de ontvoering een gedwongen verdwijning is. Dat wil zeggen: de arrestatie of detentie van een persoon door overheidsfunctionarissen of agenten gevolgd door een weigering om het lot of de verblijfplaats van de persoon bekend te maken.

VN-verdrag

Lode Engelen, Muang Sing Laos
Burgers Laos vaak slachtoffer landonteigening. Foto ©Lode Engelen

De in Parijs gevestigde Internationale Federatie voor de Rechten van de Mens bevestigt niet alleen dat de Laotiaanse regering de zaak niet adequaat heeft onderzocht maar dat die door de jaren heen ook persoonlijke aanvallen heeft uitgevoerd tegen de familie van Sombath.

Niet alleen in Laos verdwijnen mensen, ook in andere ASEAN-laden zoals Thailand. Angkhana Neelaphaijit is een Thaise activist voor mensenrechten en de echtgenote van de verdwenen advocaat Somchai Neelaphaijit. Hij ageerde openlijk tegen de repressie in zijn land. Zij hoopt dat landen in de regio zich meer gaan inspannen om gedwongen verdwijningen te voorkomen. “Ik wil de ASEAN verzoeken het VN-verdrag inzake gedwongen verdwijning te ratificeren. Om zo te voorkomen dat regeringen hun burgers laten verdwijnen en dat zij volledig meewerken aan het onderzoek.”

Onderscheiding voor activist

De verdwenen Laotiaanse activist zette zich tientallen jaren in voor boeren op het platteland en duurzame landbouwpraktijken. Daarbij was hij erg kritisch op de overheid en de in zijn ogen illegale landonteigeningen. Het leverde hem de Human Resource Development Award van de VN op. Ook kreeg hij de prestigieuze Ramon Magsaysay Award voor communautair leiderschap.

Bron: Radio Free Asia

Meer op Trefpunt over mensenrechten in Laos: Stille repressie in Volksrepubliek
Bert Vos
Over Bert Vos 173 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekstproducent, Azië-liefhebber, publicist en ZZP'er in Amersfoort.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*