Voor Oscars genomineerde Thaise speelfilm verboden

De Thaise speelfilm “When it gets dark”. door critici de beste film van het jaar genoemd, mag in Bangkok niet worden vertoond. Deze film van Anocha Suwichakornpong won maar liefst drie adwards en gaat over het bloedig neerslaan van een studentenmanifestatie op 6 oktober 1976 op de Thammasat-universiteit in Bangkok.

Redactie, Verbod, Speelilm, Anocha
Anocha Suwichakornpong

Anocha’s film werd door de National Film Association Awards, de Golden Swan en de Bangkok Critics Assembly Awards uitgeroepen tot de beste film van het jaar. Bovendien is de film genomineerd als Thailands inzending voor de Oscars volgend jaar in Los Angeles.

Tot nu toe werd de film uitsluitend vertoond in enkele kleine theaters in de provincie en verreweg de meeste Thai hebben er nog nooit van gehoord. Maar vorige week, op de herdenkingsdag van het 6 oktober, zou de film ook draaien in het Doc Club Theatre in Bangkok. Enkele uren voordat de voorstelling zou beginnen werd die op bevel van de autoriteiten afgelast.

erbod, Speelilm, Anocha
scene uit flm

‘Vraag me niet waarom’, schreef Thida Plitpholkarnpim, eigenaresse van het betreffende theater op haar Facebook na te hebben aangekondigd dat de voorstelling niet zou doorgaan. ’Ze hebben van deze film niets begrepen en konden zich zelfs de naam niet herinneren’.

When it gets dark (in het Thais Dao Khanong) toont een jonge filmmaakster die problemen krijgt met het mlitaire bewind als zij het verhaal van sociaal activisme wilm verfilmen. Daarbij gaat het ook om het drama op de Thammasat universiteit, waar politie, militairen en para-militaire groepen in oktober ’76 tientallen demonstrerende studenten afslachtten. Volgens officieuze lezingen vielen destijds meer dan honderd doden, de officiele versie houdt het op 47,

De film zou ook worden vertoond in het Thai Film Archive theater en op de Thammasat University. Ook deze voorstellingen werden afgelast.
 Na het monddood maken van politieke partijen, pers en sociale media is het nu blijkbaar de artistieke sector die het moeten ontgelden.

Pravit, interview Sulak, Dood Koning
Sulak Sivaraksa

Het militaire bewid in Bangkok gaat daarin zeer ver. Zo moet ook de bekende sociale criticus Sulak Sivaraksa (84) zich verantwoorden voor een militaire rechtbank. In een van zijn artikelen had hij betwijfeld of een duel dat meer dan 400 jaar geleden tussen een Thaise koning en een Birmaanse prins zou hebben plaatsgevonden, berust op historische feiten. Hij riskeert daardoor een aanklacht wegens majesteitsschennis, die indien schuldig bevonden hem op 15 jaar gevangenisstraf kan komen te staan.

 

Bron Khaosod

Een recensie over deze film is hier te lezen
Redactie
Over Redactie 560 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

6 Comments

  1. Effe gekeken wat ‘Dao Khanong’ (ดาวคะนอง) nu letterlijk betekent. ‘Dao” ken ik wel, dat is ‘ster’ en ‘khanong’ betekent ‘wild, onstuimig, opvliegend, vurig’ zag ik. ‘Onstuimige Ster’ dus.

  2. Misschien moet er maar eens een volledig artikel aan Sulak Sivaraksa gewijd worden.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.