Kerrie met rijst; pittig India & Birma (60)

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, aartsdeken

 

 

‘Twenty-one days in India being the tour of Sir Ali Baba K.C.B.’

 

De aartsdeken; man van twee werelden

De aartsdeken is een van de drukst bezette mensen in India, vooral als hij op reis is in het land. Hij is de erkende bewaarder der openbare zeden en ver in de heuvels brengt hij dat naar de lokale officieren en gemeenschappen.

Voor hem geen banketten, geen picknick nabij de waterval, geen races bijwonen, geen kooroefeningen, hoewel hij zich daarvoor kan afmelden.

Voor mij staan de bisschop en de pastoor te ver weg van ons gewone mensen. Zij weten niks van ons en wij niks van hen. We voelen ons beperkt in hun nabijheid.

De luitenant-gouverneur in een van de zuidelijke provincies verklapte me ooit dat de bisschop hem voor zeker negentig procent afremt in zijn taalgebruik en helemaal als het gaat om grappen en anekdotes. Ook onze keuze van vrienden wordt beperkt.

De aartsdeken is hemels en werelds tegelijk

Dat verandert allemaal bij de aartsdeken. Hij is zowel van de hemel als van de aarde.

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, aartsdeken

Zien we hem op de kansel dan voelen we ons onder engelen; zien we hem op een bal dan weten we dat de engelen met ons zijn.

Hij is buitengewoon ‘van ons’.

Zijn houding naar vrouwen is erkend en bekend. Die is vaderlijk van aard, niet als van neven en nichten onder elkaar.

Hij is zachtaardig zonder romantisch te worden; hij is vertrouwd zonder drukkend te zijn.

De aartsdeken heeft zijn eigen toegang tot iedere chhoti hazri waar hij bij kan zijn.

Hij mag aanschuiven bij iedere tea om vijf uur in de middag en mag overal horen welke plannen worden gesmeed.

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, aartsdeken

Hij zit overal met zijn neus tussen.

Hoort het eerst van alle contacten en flirts. Hij kan de persvoorlichter een gewoon stuk steen geven en een fles wijn cadeau krijgen. Hij weet, hoort en ziet alles.

Heeft de Indiase regering een festiviteit dan zit hij er bij. Hij bezoekt barbaarse prinsen en heidense prinsessen, hij zegent vaandels, aan- en afkondigingen, zegent champagne en truffels, zegent mooie meiden en is gezegend met het firmament dat hem overal brengt.

Zijn paardje, zijn wapperende baard, zijn plezierige lach, overal boeit hij moslims en Indiase adel.

De lagere geestelijkheid?

Hij is niet op zijn gemak met de lagere geestelijkheid ter plaatse.

Opzichtige godsdienstleraren, hun hocus-pocus en dure taal, hun kazuifels en stola’s, hun oosterse air en alles er omheen, het stelt bij hem niks voor.

Hij ziet de geestelijken liever kennis overbrengen dan de rol spelen van goochelaar en medium. In dit heidense land vindt hij hun waardeloos fetisjisme en onbegrijpelijk gewauwel eerder offensief en schade toebrengend aan het christendom.

O, hij kan zich daarin vergissen en dat realiseert hij zich terdege. Hij is ruimhartig en weet dat hij kan falen. Hij kan zijn kerkbril afzetten en naar zich zelf kijken als falend mens.

Maar het is een bijzondere man.

 

Toelichtingen

Aartsdeken, een woord dat in Nederland weinig wordt gebruikt. Wel in de Anglicaanse kerk: archdeacon. De katholieke kerk kent het dekenaat, de bestuurslaag tussen parochie en bisdom en woorden als dekenij in de katholieke kerk en proosdij in andere geloofsgemeenschappen komen voor.

Chhoti hazri, ook wel chhota haazri, traditioneel ontbijt in India direct na zonsopgang.

Foto’s

Archdeacon, 1877, by Ilya Repin (Rus); wikimedia, curid, 3006456

Preekstoel, Kloosterkerk, Den Haag; wikimedia, curid, 3696502

 

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 806 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland