Filipijnse volksverhaaltjes (57). Over een onredelijke, kwaaie aap

Filipijnse Volksverhaaltjes, Aap

 

Een kwaaie aap krijgt zijn verdiende loon.

De aap klimt in een boom en kijkt niet goed uit; hij eindigt met een grote doorn in het puntje van zijn staart. Hij krijgt hem er zelf niet uit en gaat naar de stad. Daar bezoekt hij de kapper.

‘Kapper, ik heb een doorn in het puntje van mijn staart. Trek hem er uit en ik zal je goed betalen.’ De kapper doet zijn best met zijn scheermes maar snijdt het puntje van zijn staart af. De aap is razend! ‘Kapper, geef me mijn staart terug, of ik neem jouw scheermes mee.’ De staart weer herstellen lukt natuurlijk niet en de aap vertrekt met het mes van de kapper.

Omaatje

Dan ziet hij in het bos een omaatje hout kappen voor het haardvuur. Hij ziet dat ze er moeite mee heeft. ‘Oma, oma, dat gaat zo niet. Hier, neem mijn scheermes, dan kun je beter hout hakken.’ En oma gaat aan de slag met het scheermes maar ze breekt na twee minuten het mes doormidden. De aap is nu boos! ‘Oma, oma toch! Je hebt mijn mes gebroken. Ik wil een nieuw mes of al jouw hakhout.’ Oma heeft geen keus en geeft hem al het geraapte hout mee.

De aap besluit naar huis te gaan om het hout te verkopen als hij een andere oude vrouw ziet die op een houtvuurtje cakes bakt. Maar haar hout is bijna op. ‘Oma, oma, je hebt haast geen hout meer. Neem mijn hout en bak wat meer cake!’

De oude vrouw dankt hem voor zijn gebaar en neemt zijn hout aan. Maar als het laatste takje in het vuur ligt wordt de aap ineens boos. ‘Oma, oma, je hebt potverdorie al mijn hout verbrand. Geef me nu nieuw hout of al jouw cakes als betaling!’

Filipijnse Volksverhaaltjes, Aap

Het omaatje ziet geen kans aan nieuw hout te komen en geeft al haar cakes af aan de aap. En die gaat naar huis om te genieten van zijn maal. Maar hij komt een grote hond tegen die hem dood bijt. En die vreet daarna alle cakes op……

Foto’s en prenten

Bokito, gorilla; wikimedia, curid, 26611556.

Honingcake; wikimedia, curid, 21984889.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 813 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland