Aanval medische faciliteit Dnipro: de dodelijkste aanvallen van Rusland in de centrale Oekraïense stadCNN

Ten minste twee mensen werden gedood en tientallen raakten gewond door Russische troepen Een medische faciliteit werd aangevallen Vrijdagochtend in de stad Dnipro, na zware beschietingen boven centraal Oekraïne ’s nachts.

Een 69-jarige man werd gedood “terwijl hij langskwam toen een raket de stad raakte”, en het lichaam van een ander werd “onder het puin vandaan gehaald”, zei Serhii Lizak, hoofd van de regionale militaire administratie.

CNN meldde dat het stadsziekenhuis van Dnipropetrovsk nr. 14 en verplaatste de geografische locatie van de aanval naar een dierenkliniek in een industrieel district ten noorden van de rivier de Dnipro in de centrale Oekraïense stad. De explosies in Dnipro vonden plaats rond 10.30 uur lokale tijd (3.30 uur ET) op vrijdag, volgens CCTV.

Eerder maakte de Oekraïense luchtmacht bekend luchtaanvallen uit te voeren in de regio’s Kiev en Dnipropetrovsk tussen donderdag 22.00 uur en vrijdag 05.00 uur.

Het luchtmachtcommando rapporteerde 17 kruisraketten en 31 “aanvalsdrones” en merkte op dat de aanvallen plaatsvonden in de regio’s Dnipro en Kharkiv met behulp van S-300/S-400-raketsystemen.

Volgens Serhii Babko, hoofd van het militaire bestuur van de stad, zag Kiev enkele luchtaanvallen in de stad. Hij voegde eraan toe dat er geen verlies van mensenlevens was.

Serhii Lysak via Telegram/Reuters

Russische aanvallen troffen op 26 mei 2023 een medische instelling in de centraal-Oekraïense stad Dnipro.

Staatshulpdienst van Oekraïne via AP

Brandweerlieden dragen een lichaam nadat ten minste twee mensen zijn omgekomen bij een Russische aanval in Dnipro.

Mykola Lukashuk, hoofd van de regionale raad van Dnipro, zei dat 31 mensen, onder wie acht artsen en twee kinderen, gewond raakten bij de ontploffing in Dnipro. Van de gewonden werden er 16 naar ziekenhuizen gebracht, terwijl de anderen poliklinisch werden behandeld, zei Lukashuk in een Telegram-post.

De reddingsoperaties gingen vrijdagmiddag door, waarbij arbeiders onder het puin naar overlevenden zochten. 3 mensen worden vermist na deze aanval.

Beelden van de brand die overslaat naar een van de gebouwen van het ziekenhuis. Een video vrijgegeven door Lysack toont rookwolken uit ramen en een volledig ingestort dak.

Een CNN-ploeg op de grond zag hulpverleners op kranen staan ​​die waterslangen over het wrak lieten zakken terwijl graafmachines het puin van het toneel verwijderden.

De burgemeester van Dnipro, Boris Filatov, zei dat de ploegwisseling voor artsen betekende dat er tijdens de aanval minder mensen dan normaal in de faciliteit werkten.

“Er vonden veranderingen plaats op het moment dat de raket insloeg. We hopen dat er geen slachtoffers vallen”, zei Filatov tegen verslaggevers op het ziekenhuisterrein.

“Het was een wonder dat de raket insloeg op het moment dat de doktersploeg wisselde.” Hij zei ook dat er poliklinische consultaties plaatsvonden toen de aanval plaatsvond.

Het ziekenhuis wordt gebruikt om geesteszieke patiënten te behandelen en heeft ook een intramurale behandelingsfaciliteit, zei de burgemeester.

De raketaanval trof ook een dierenkliniek, waar behandelde dieren uit het puin moesten worden opgegraven, zei de eigenaar van de kliniek.

“Al het personeel is in shock”, vertelde de eigenaar van de kliniek, dr. Andriy Malyshko, aan de Oekraïense televisie. “Alle dieren zijn gered uit het brandende gebouw.”

De raket raakte de kliniek rond 10.30 uur lokale tijd en veroorzaakte brand. Volgens Malishko had de kliniek een groot aantal honden en een paar katten, die allemaal werden overgebracht naar nabijgelegen klinieken.

Kiev en zijn westerse bondgenoten veroordeelden krachtig de aanval van het Kremlin op centraal Oekraïne en riepen op tot verantwoording voor de Russische aanvallen.

Frankrijk noemde ze ‘oorlogsmisdaden’, volgens een verklaring van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Raket- en drone-aanvallen op Kiev en de Oekraïense regio’s Kharkiv en Dnipropetrovsk “wederom opzettelijk gerichte burgerdoelen”, zei het ministerie, “een flagrante schending van het internationaal humanitair recht”.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei vrijdag: “Russische terroristen hebben hun positie als militanten tegen alles wat humaan en eerlijk is opnieuw bevestigd.”

“De nasleep van de raketaanval wordt opgeruimd en de slachtoffers worden gered. Alle noodzakelijke diensten zijn ingeschakeld”, voegde hij eraan toe.

READ  Silicon Valley Bank werd overgenomen door de VS na een historisch faillissement

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *