Aanslag Nice waarschijnlijk geen terrorisme maar daad gestoorde

TT-redactie, Aanslag Nice

Mohamed Lahouaiej Bouhlel, de 31-jarige Tunesiër die donderdagavond in Nice opzettelijk met een vrachtwagen op een feestvierende menigte inreed, is volgens zijn naaste familieleden allerminst een jihadist. De aanslag die minstens 84 doden en door de Franse president Hollande onmiddellijk werd toegeschreven aan islamitische extremisten, zou een wanhoopsdaad van een volslagen gefrustreerd en gewelddadig mens zijn geweest. Dat blijkt uit berichtgeving van ondermeer de BBC vrijdagavond over gesprekken met de vader en andere familieleden in het Tunesische geboortedorp van Bouhlel.

Veelzeggend is tevens dat de Franse minister van binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve gisteravond op de Franse televisie verklaarde dat ‘het hier een individu betreft die niet bij onze inlichtingendiensten bekend stond wegens banden met de radicale islam.’ Op de directe vraag of de motieven van Bohlel te maken hadden met jihadisme antwoordde de minister kortaf ‘Nee’. Dit lijkt in tegenspraak met Hollande, die na de aanslag onmiddellijk verheviging van de bombardementen op Islamtische Staat in Syrië aankondigde en de noodtoestand in Frankrijk met drie maanden verlengde.

TT-redactie, aanslag Nice
Bebloede gewonde wordt geholpen door vrienden. De aanslag eiste meer dan honderd gewonden, van wie er twintig nog in levensgevaar zijn.
Foto Time, gedeeld via Flipboard

Bouhlel woonde al jaren legaal in Frankrijk en was een bekende van de poltie wegens diefstal en vechtpartijen in cafés. Hij lag in scheiding en is vader van drie kinderen die aan zijn ex-echtgenote zijn toegewezen. Het was binnen de familie bekend dat hij zijn vrouw vaak mishandelde, veel dronk, verdovende middelen gebruikte en zelfs in zijn eetgewoonten geen moslim was. Volgens zijn in Nice wonende neef was hij aan de drank en at varkensvlees. ,,Hij was geen moslim, hij was een monster”, citeert het Algemeen Dagblad hem.

Dat zowel door autoriteiten als media aanvankelijk aan een extreem-islamitische terreuractie werd gedacht is overigens niet vreemd. Frankrijk was vanaf 2015 herhaaldelijk doelwit van jihadistische terreur, met de aanslagen op het satirische weekblad Charlie Hebdo (12 doden) en een reeks in Parijs (130 doden) als dieptepunten. Bovendien waren er veel juichkreten over ‘een geslaagde actie’ op Facebook-pagina’s van jihadisten.

Als blijkt dat de moordpartij in Nice een eenmansjob was van een gestoorde betekent dit enorm gezichtsverlies voor met name de Franse president (die gisteren bij een bezoek aan Nice met boe-geroep werd ontvangen) en een propaganda-geschenk voor Islamitische Staat.

De aanslag leidde gisteren op sociale media tot een golf van geruchten en leugens die voor veel verwarring zorgden. Sommige werden door de traditionele media overgenomen, volgens een overzicht van BBC World.

 

 

 

 

 

 

 

 

Redactie
Over Redactie 569 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.