Aanslag Nice 84 doden: samenvatting + inleiding

Vanmorgen hebben wij, vooral ten gerieve van onze buiten Nederland wonende bezoekers/lezers het nieuws over de verschrikkelijke aanslag in het Franse Nice gebracht.

Hieronder vinden jullie het met wat commentaren aangevulde nieuwsbericht.

Mochten er vandaag werkelijk betrouwbare berichten komen die meer licht op de dader(s) en motieven brengen, dan zullen wij die plaatsen. Met deze aantekening:

*Op dit moment, ruim 12 uur na de moordende rit van de vrachtwagen, is de trieste balans 84 doden, onder wie zeker tien kinderen, Onder de circa 100 gewonden zijn volgens de Franse media zeker vijftig kinderen. Achttien gewonden verkeren nog in levensgevaar. Er zijn (nog) geen meldingen van Belgische of Nederlandse slachtoffers.

*De Franse politie heeft vrijdagmiddag volgens Franse media bevestigd dat Mohamed Lahouaiej Bouhlel de dader is van de aanslag in Nice,. De geboren Tunesiër is 31 jaar oud en heeft een Franse verblijfsvergunning. Hij had een strafregister wegens vuurwapenbezit, maar er is niets bekend van banden met een terroriristsche organisatie.

*Hoewel de Franse president Hollande en tal van wereldleiders en politici uitgaan van een terreurdaad van Islamitische Staat heeft nog geen enkele terreurorganisatie de aanslag opgeëist. Het is nog steeds niet uitgesloten dat de bloedige aanslag het werk is van een gestoorde eenling.

*In Nederland wordt momenteel gestudeerd op verscherpte bewaking bij massa-evenementen, zoals bijv. de Vierdaagse.

*In Frankrijk zelf is de Tour de France na een rustdag vandaag weer van start gegaan. De beveiliging van renners en toeschouwers werd voldoende geacht.

 

 

Aanslag tijdens Quatorze Julliet

Een vrachtwagen is donderdagavond (lokale tijd) ingereden op een menigte op de boulevard van Nice. Er zijn zeker 80 mensen om het leven gekomen bij de aanslag.
Volgens lokale autoriteiten is er sprake van honderden gewonden. De burgemeester van Nice, Christian Estrosi, noemt het “het ergste drama in de geschiedenis van Nice”.

De vrachtwagen reed rond 22.30 uur met hoge snelheid in op de mensenmassa op de Promenade des Anglais, zoals de boulevard heet. Vervolgens reed het voertuig nog enkele honderden meters door over de drukke boulevard, waar veel mensen bijeen waren om te kijken naar een vuurwerkshow.

Na de aanslag brak paniek uit en sloegen mensen op de vlucht. De aanslag wordt beschouwd als een daad van terrorisme. Officieel is de aanslag nog niet opgeëist. Volgens persbureau AFP was de chauffeur een Fransman die in Tunesië is geboren. Dat zou blijken uit identiteitspapieren die zijn gevonden in de vrachtwagen.

De Franse president Francois Hollande reageert dondernacht op de aanslag. Hij zei onder andere dat Frankrijk zijn aanvallen in Syrië en Irak gaat intensiveren. “We moeten alles doen om terrorisme te blijven bestrijden. Frankrijk zal altijd sterker zijn dan diegenen die tegen ons strijden.”

Noodtoestand

Hollande verlengt de noodtoestand met drie maanden. Eerder op donderdag, nog voor de aanslag, zei hij dat de noodtoestand in Frankrijk, die sinds de aanslagen op Parijs 13 november gold, op 26 juli wordt opgeheven. “Het heeft geen zin om de noodtoestand oneindig te verlengen”, aldus Hollande.

Frankrijk verlengde de noodtoestand tweemaal eerder, waardoor de politie extra bevoegdheden kreeg en andere veiligheidsmaatregelen werden ingevoerd.

Wapens

De chauffeur in de vrachtwagen is daarna door Franse anti-terreureenheden gedood. De vrachtwagen zat vol met vuurwapens en handgranaten, zo ontdekte de politie. Onderzocht wordt nog of de chauffeur alleen handelde. Er zou mogelijk een tweede inzittende zijn geweest die op de vlucht is geslagen, maar officieel is dit nog niet bevestigd.

In de stad waren veel mensen op de been vanwege Quatorze Juillet, de nationale feestdag van Frankrijk. De autoriteiten hebben mensen opgeroepen om binnen te blijven. Op Twitter bieden verschillende inwoners uit Nice toeristen onderdak aan. Op het strand van Nice is een noodhospitaal ingericht om de gewonden te verzorgen, meldt BNO News.

Over de identiteit van de slachtoffers is nog niets bekend. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in nauw contact te staan met Franse autoriteiten en zoekt uit of er Nederlanders betrokken zijn bij de aanslag.

Premier Mark Rutte heeft geschokt gereageerd op de aanslag. “Het is afschuwelijk om te zien dat wederom vele tientallen mensen, onschuldige burgers, zijn getroffen door een dodelijke aanslag. Na de gruwelijke aanslagen van vorig jaar in Parijs wordt Frankrijk nu weer hard getroffen. Onze gedachten zijn op dit moment bij de slachtoffers, de nabestaanden en bij het Franse volk en haar leiders, die wederom zwaar op de proef worden gesteld.”

Europa staat verenigd achter het Franse volk en de regering in de strijd tegen geweld en haat.” Met die woorden heeft de president van de Europese Unie Donald Tusk op de aanslag in Nice gereageerd.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft in een verklaring laten weten mee te leven met Frankrijk. Hij spreekt van een “gruwelijke terroristische aanslag”. Hij zegt ook dat de Verenigde Staten alles zullen doen om de Fransen te helpen bij het onderzoek naar de aanslag en om zij die verantwoordelijk zijn te berechten.

Aanvulling via Elsevier.nl

Wat weten we tot nu toe?

In Nice zijn gisteren zeker vierentachtig doden gevallen bij de aanslag met de vrachtwagen.

Minstens honderd mensen raakten gewond. De aanslag werd gepleegd op mensen die de Onafhankelijkheidsdag van Frankrijk op 14 juli aan het vieren waren. Op deze ‘Bastille-dag’ genoten toeristen en Fransen van drank en vuurwerk.

Er waren veel feestgangers naar de boulevard getrokken, op een van de drukste dagen van het jaar. Een witte vrachtwagen reed expres op het publiek in. ‘De chauffeur trok aan het stuur om zoveel mogelijk mensen te raken. Lichamen vlogen om ons heen als kegels,’ aldus een ooggetuige.

Kort daarna werden schoten gelost. Het is onduidelijk hoeveel mensen zijn omgekomen door de vrachtwagen en hoeveel werden geraakt door de schoten. Ook de dader in de vrachtwagen werd doodgeschoten door de politie. De autoriteiten troffen een identiteitskaart aan van een 31-jarige Franse Tunesiër in de vrachtwagen. Er wordt nu onderzocht of dat inderdaad de identiteit is van de overleden dader. Ook zou er een arsenaal aan wapens in de vrachtwagen, waaronder geweren en granaten. Volgens Franse media gaat het vooral om nepwapens.

Noodtoestand toch niet opgeheven

Op de feestelijke 14 juli kondigde de Franse president François Hollande triomfantelijk aan dat de noodtoestand in Frankrijk zou worden opgeheven. Per 26 juli zou de nationale terreurdreiging worden verlaagd nadat het land anderhalf jaar lang is geteisterd door een aantal terreuraanslagen. De noodtoestand wordt waarschijnlijk niet opgeheven.

‘Frankrijk is juist geraakt op zijn nationale feestdag, een symbool van vrijheid,’ zegt Hollande op nationale televisie. ‘Alleen omdat radicalen onze mensenrechten ontkennen.’ Hoewel de aanslag nog niet is opgeëist, wordt Islamitische Staat aangewezen als verdachte dader. Frankrijk is vaker het slachtoffer van aanslagen door de terreurgroep.

Zie ook: Volg hier de ontwikkelingen na de aanslag in Nice

 

Bron: Nu,nl

 

Aanvulling NOS

De Franse politie wist dat een aanslag zoals gisteravond in Nice, waarbij ruim tachtig doden vielen, gepleegd zou kunnen worden. Al-Qaida riep een tijd geleden op om op grote menigtes in te rijden met vrachtwagens, dus hielden de Franse autoriteiten rekening met zo’n scenario, vertelt terrorisme-expert Edwin Bakker.

“De Franse overheid houdt rekening met aanslagen van eenlingen, alleen zijn deze aanslagen moeilijk te monitoren”, vertelt Bakker. “In Nice hangen overal veiligheidscamera’s en loopt politie rond, maar aanwijzingen voor een aanslag van een eenling kunnen over het hoofd worden gezien.”

De sportzomer in Frankrijk was ook een aandachtspunt voor de Franse autoriteiten. Maandenlang werd er al gesproken over een intensievere beveiliging tijdens de sportevenementen. Toch koos de aanslagpleger voor een aanslag op mensen die een volksfeest vierden en niet voor een aanslag op het publiek bij een sportevenement, zoals het EK voetbal of de Tour de France. Dat was waarschijnlijk een bewuste keuze, aldus Frankrijk-deskundige en historicus Niek Pas.

“Vanuit het oogpunt van de aanslagpleger is dit een heel slim moment”, vertelt Pas. De boulevard van Nice was volgens de deskundige een relatief makkelijk doelwit. “Iedereen in Frankrijk is op straat op 14 juli. Deze dag is wel vergelijkbaar met Koningsdag in Nederland. Op de boulevard was een grote groep mensen aanwezig, die net naar het vuurwerk had gekeken.”

Volgens hem is er waarschijnlijk bewust gekozen voor een aanslag op Quatorze Juillet. “14 juli is de dag van de vrijheid in Frankrijk. De dag symboliseert de bevrijding van tirannie en is een uiting van broederschap. Het is een vrolijke dag, die door iedereen in Frankrijk gevierd wordt.”

De Franse autoriteiten zetten tijdens het EK 90.000 gewone politieagenten, gendarmes en militairen in voor de beveiliging. Ook is tijdens de sportevenementen de noodtoestand van kracht, die sinds de aanslagen van 13 november de veiligheidsdiensten extra bevoegdheden geeft in de strijd tegen terrorisme. De noodverordening werd voor de zomer verlengd, zodat het EK en de Tour de France ‘gedekt’ waren.
Symbolische plek

Ook de stad is volgens de Frankrijk-deskundige bewust uitgekozen. “Nice staat bekend als toeristenplek. Het is een internationale badplaats met veel buitenlandse toeristen en veel directe vluchten gaan erheen.” Het is volgens Pas ook een plek met veel glamour en glitter. “Om de hoek bij het filmfestival van Cannes. Het is echt niet zomaar een plek, het is een symbolische plek.”

Onder meer door de afgekondigde noodtoestand in het land waren er meer agenten in de stad aanwezig. “Het had nog veel slechter kunnen aflopen als er geen agenten aanwezig waren geweest die de vrachtwagen na twee kilometer tot stand brachten.”

Moeilijker doelwit

De grote sportevenementen zijn voor terroristen een moeilijker doelwit, zegt Pas. “Het EK voetbal was heel goed afgeschermd en de Tour de France wordt nog steeds goed beveiligd.”

Ook de eerdere poging tot een aanslag op een sportevenement in Frankrijk, bij het Stade de France in Saint-Denis tijdens een interland tussen Frankrijk en Duitsland, zal invloed hebben gehad op de beslissing voor Nice. “Die poging liet zien hoe moeilijk het is om een aanslag tijdens een sportevenement te plegen”, aldus Pas.

De dader slaagde er destijds niet in om in het stadion te komen en daar zijn explosieven tot ontploffing te brengen.

Copycat-gedrag

Volgens Edwin Bakker laat deze aanslag zien dat Frankrijk bang moet zijn dat dit vaker kan gebeuren. “Ook bij andere grote bijeenkomsten moet er nu meer rekening worden gehouden met aanslagen door het zogenaamde copycat-gedrag. Andere eenlingen kunnen dit kopiëren, waardoor het een reeks wordt net als vorig jaar.”

 

 

 

Noot van redactie:

Vandaag verder alleen postings gerelateerd aan deze aanslag, geen andere publicaties

 

 

 

Redactie
Over Redactie 569 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.