Aandelen stijgen, yen stijgt terwijl BOJ het opneemt tegen obligatieberen

  • De BOJ staat onder grote druk om het rentebeleid te verdedigen
  • Yen bereikt hoogste punt in 7 maanden, yuan stijgt naarmate dollar daalt
  • Meer inkomsten, meer Fed-sprekers
  • Britse FTSE flirt met recordhoogte

SYDNEY/LONDON, 16 januari (Reuters) – De Amerikaanse markten zorgden voor een zachtere handel, aangezien de aandelen maandag steviger werden als tegenwicht voor het optimisme over de bedrijfswinsten en de herstart in China.

De yen steeg naar het hoogste niveau sinds mei na geruchten dat de BOJ maandag een spoedvergadering zou kunnen houden, omdat het worstelt om zijn nieuwe opbrengstplafond te verdedigen in het licht van een massale uitverkoop. Lees verder

Dit zorgde voor een ongeruste stemming op lokale markten, waaronder de Japanse Nikkei (.N225) Het daalde met 1,3% tot een dieptepunt in twee weken.

Desalniettemin sluit Japan uit in MSCI’s breedste index van Azië-Pacific-aandelen (.MIAPJ0000PUS) Het voegde 0,27% toe, wat het vorige week een winst van 4,2% opleverde in de hoop op een snelle Chinese heropening.

En Europese aandelen openden positief met de STOXX 600 (.STOXX) Aandelen in de gezondheidszorg stegen met 0,1% om 0850 GMT (.SXDP) Het won 0,6%.

De benchmark van Groot-Brittannië is de FTSE-index (.FTSE) In 2018 was het bijna een recordhoogte van 7903,50, waarbij banken en levensverzekeringsmaatschappijen de grootste winnaars waren.

Het winstseizoen begint deze week met Goldman Sachs (GSN)Morgan Stanley (MSN) En Netflixen (NFLX.O) Onder degenen die zich hebben gemeld.

Wereldleiders, beleidsmakers en vooraanstaande bedrijfsleiders zullen het World Economic Forum in Davos bijwonen, en een groot aantal centrale bankiers zullen spreken, waaronder maar liefst negen leden van de Amerikaanse Federal Reserve.

READ  Premier Aryeh ontmoette Teri in het huis van de Shas-chef na de diskwalificatie door het Hooggerechtshof

De officiële tweedaagse vergadering van de BOJ eindigt woensdag en er wordt volop gespeculeerd dat het zijn beleid inzake rentecurvecontrole (YCC) zal wijzigen naarmate de markt de 10-jaarsrente boven zijn nieuwe plafond van 0,5% duwt. Lees verder

De BOJ kocht vrijdag voor bijna 5 biljoen yen (39,12 miljard dollar) aan obligaties.

Eerder op maandag bood de bank aan nog eens 1,3 biljoen yen JGB’s te kopen, maar het rendement was 0,51%.

“Er is nog enige ruimte voor marktdruk om de BOJ verder aan te passen of de YCC te verlaten”, aldus analisten van JP Morgan in een notitie. “We kunnen deze mogelijkheid niet negeren, maar we beschouwen het op dit moment niet als een belangrijke situatie.”

“Hoewel de binnenlandse vraag zich begint te herstellen en de inflatie blijft stijgen, is de economie niet voldoende opgewarmd om het risico van een scherpe stijging van de rentetarieven en een forse appreciatie van de yen te tolereren”, voegden ze eraan toe.

YEN ONVERANKERD

Het uiterst gemakkelijke beleid van de BOJ fungeert als een soort anker voor wereldwijde opbrengsten, terwijl het de yen ondermijnt. Als het beleid wordt losgelaten, zal dit opwaartse druk uitoefenen op de rendementen in ontwikkelde markten en zal de yen hoogstwaarschijnlijk stijgen.

De dalende rente op Amerikaanse obligaties verzwakte de dollar, omdat beleggers erop wedden dat de Federal Reserve minder agressief zou kunnen zijn bij het verhogen van de rente, aangezien de inflatie duidelijk de hoek omsloeg.

De Japanse yen steeg maandag naar een hoogste punt in meer dan zeven maanden ten opzichte van de dollar, omdat het marktsentiment werd gedomineerd door de verwachting dat de BOJ haar rendementscontrolebeleid verder zou wijzigen of er helemaal van af zou zien.

READ  Oorlog in Oekraïne: wie heeft geheime Amerikaanse documenten vrijgegeven - waarom?

De yen steeg met ongeveer 0,5% tot 127,215 tov de dollar, na om 0915 GMT te zijn verhandeld op 128,6.

De dollarindex, die de Amerikaanse eenheid meet ten opzichte van een mandje van belangrijke valuta’s, herstelde zich van een dieptepunt in 7 maanden dat eerder in de sessie werd aangeraakt naar 102,6.

Het is nu onwaarschijnlijk dat futures de rente in februari met een half punt verhogen, waarbij een beweging met een kwartpunt als een waarschijnlijkheid van 94% wordt gezien.

Het rendement op 10-jaars Treasuries daalde tot 3,498%, een daling van 6 basispunten vorige week, nabij het dieptepunt in december, en een belangrijk indexdoel van 3,402%.

Alan Ruskin, wereldwijd hoofd van de G10 FX-strategie bij Deutsche Securities, zei dat de versoepeling van de wereldwijde aanbodbeperkingen in de afgelopen maanden een inflatieschok blijkt te zijn, waardoor de kans op een zachte landing voor de Amerikaanse economie groter wordt.

“Lagere inflatie moedigt een zachte landing aan door middel van reële loonstijgingen, door de centrale bank onmiddellijk te laten pauzeren en obligatiemarkten aan te moedigen om de financiële voorwaarden te bevorderen”, zei Raskin.

“De zachte landing vermindert ook het staartrisico van hogere Amerikaanse rentetarieven, en deze verlaagde risicopremies helpen de wereldwijde risicobereidheid”, voegde Raskin eraan toe.

De grondstoffenprijzen daalden maandag na een stijging vorige week.

Dalende rendementen en de dollar kwamen ten goede aan de goudprijs, die vorige week met 2,9% steeg, maar het edelmetaal daalde maandag met 0,4% tot $1.911 per ounce in de vroege handel.

De olieprijzen daalden als gevolg van een stijging van het aantal gevallen van covid-19, waardoor de vooruitzichten op een aantrekkende vraag worden overschaduwd naarmate China zijn economie heropent.

READ  CDC werkt de vaccinatievereiste tegen Covid bij voor reizigers naar de VS

Brent-ruwe olie daalde 73 cent, of 0,83%, tot $ 84,57 per vat om 0857 GMT, terwijl US West Texas Intermediate CLc1 61 cent, of 0,6%, daalde tot $ 79,24.

($ 1 = 127,800 yen)

Rapportage door Wayne Cole en Lawrence White; Bewerking door Sri Navaratnam en Emilia Sithole-Madaris

Onze normen: Vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *